Haberler

Burdur'da Antibiyotikler ve Aşılar Hakkında Halk Toplantısı Düzenlendi

Güncelleme:

Burdur'da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Antibiyotikler, aşılar ve enfeksiyonlardan korunmada merak ettiklerimiz' konulu halk toplantısı düzenlendi. Toplantıda, uzmanlar antibiyotik kullanımı, aşılar ve enfeksiyon hastalıkları hakkında bilgi verdi.

BURDUR'da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Antibiyotikler, aşılar ve enfeksiyonlardan korunmada merak ettiklerimiz' konulu halk toplantısı düzenlendi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu'ndaki toplantıya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Hasan Tezer, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay konuşmacı olarak katıldı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Ateş Kara ise internet bağlantısı ile katılımcıların sorularını cevaplandırdı. İl Sağlık Müdürü Murat Erk ile öğrenci, öğretmen ve vatandaşların katıldığı toplantıda, antibiyotik kullanımı, aşılar ve enfeksiyon hastalıkları konusunda merak edilenler cevaplandırıldı.

'KALP KRİZİNE NEDEN OLDUĞUNA DAİR BİLGİ YOK'

Antibiyotiklerin çok güçlü silahlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ateş Kara, bu güçlü silahları yerinde ve akıllıca kullanmak gerektiğini vurguladı. Covid-19 aşısından sonra kalp krizi sayısında artış olup olmadığı şeklindeki bir soruya cevap veren Prof. Dr. Ateş Kara, MRNA aşıları genel olarak çok güçlü aşılar, güçlü cevap oluşturuyorlar ve bu güçlü cevap oluştururken de özellikle yatkınlığı olan kişilerde bazı durumlarda vücudu zorlayabiliyor. Bu zorlamanın sonucunda kalpte tam kriz değil ama kalp kası ile ilgili küçük problemlere sebep olabiliyor. 'Hayır asla olmuyor' demeyelim, olabiliyor. Bugün elimizde direkt olarak kalp krizine neden olduğuna dair bilgi yok ama 'oluyor mu' derseniz gözlem olarak değerlendirdiğimizde evet oluyor ama birkaç şey söylemek lazım. Covid-19 aşıları çok güçlü mRNA aşıları. Kalp krizini şey yapabiliyorlar. Ama bunlar genellikle yatkınlığı olan kişiler. Bu kişiler dışarıya çıkıp koşsalar veya çok ciddi stres yaşasalar veya başka bir enfeksiyon geçiriyor olsalar çok daha yüksek ihtimalle kalp krizi geçirme ihtimali olabilecek kişilerdir. Yani zamanında problemi olup da kalp krizi geçirme ihtimali olan kişiler. Bu bilgiye sahibiz. Böyle baktığımız zaman aşılar çok ciddi bir yükselmeye neden olmadı. Rakam Covid'le karşılaştıramayacak kadar küçüktü değerlendirdiğimizde dedi.

'HİÇBİRİNİN 3 AYDAN SONRA ETKİSİ KALMIYOR'

İnaktif aşılarda ise böyle bir durum olmadığını çünkü bunların mRNA kadar güçlü olmadığını anlatan Prof. Dr. Ateş Kara, şöyle dediKorumada çok etkililerdi ama o kadar yüksek cevap oluşturmuyorlardı. Bu da diğer aşılarda problem olmadığının göstergesi oldu bize ve diğer aşıların Türkiye ve yurt dışındaki uygulamalarına baktığımızda böyle bir ilişki yok bunu net söyleyelim. Aşıdan sonra bir problem olacaksa genellikle biz bu problemi, hemen hemen yüzde 90'ını ilk 7 gün ila 10 gün içerisinde görüyoruz. Çok nadiren bir ay olur, bu süre en fazla 3 ay olabilir. Yani 3 aydan sonra buna mRNA aşıları da dahil, bizim kullandığımız en yüksek etkisi olan aşılara da baksak hiçbirinin 3 aydan sonra etkisi kalmıyor. O nedenle de bizim toplumumuzda şöyle bir şey var. Aradan geçen süre 1- 1,5 yıl. 'Ben aşı olmuştum ondan böyle oldu' gibi bir değerlendirme oluyor. Bu mümkün değil ama şunu söyleyebilirim kalp kasında probleme neden olabiliyor mu Evet oluyor. Ama bunu da çok güçlü cevap verenlerde yani genç erkeklerde biraz daha fazla problem oluyordu. Bunu öyle değerlendirebiliriz. Grip, nezle gibi bir viral enfeksiyon geçirdiğimizde kalp kasında problem oluyor mu Evet. Kalp kasında problem olan 100 kişiyi alsak biz griplerden veya enfeksiyondan olan, bunların en az 40'ı hastaneye yatıyor. Genellikle kaybımız olmuyor ama hastaneye yatacak kadar ağır geçiriyor, kayıp ihtimali çok az.Prof. Dr. Hasan Tezer, gerektiği zaman korkulduğu için antibiyotik alınmamasının da yanlış bir uygulama olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tezer, Gerektiğinde, doğru sürede, doğru dozda, doğru antibiyotiği almamız gerekiyor dedi.Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay da sık antibiyotik kullanmanın antibiyotik direncine yol açtığını söyledi. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

İl Sağlık Müdürlüğü Antibiyotik Antibiyotik Burdur Sağlık Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
Yozgat'ta 20'nin üzerinde sokak köpeği ölü bulundu

Yozgat'ta 20'nin üzerinde sokak köpeği ölü bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title