Haberler

Unilever/algida Fabrikası Temel Atma Töreni

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde de her yaptığımız dış temasta büyük şirketlerle yapılan toplantılarda bir çok uluslararası şirket Türkiye'ye bölgesel merkezini taşımak niyetinde."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde de her yaptığımız dış temasta büyük şirketlerle yapılan toplantılarda bir çok uluslararası şirket Türkiye'ye bölgesel merkezini taşımak niyetinde. Biz bu durumun Türkiye'nin merkez ülke karakteriyle paralellik taşıdığı inancındayız" dedi.

Bazı ziyaretler ve temaslar için Konya'da bulunan Davutoğlu, Unilever/ Algida dondurma fabrikasının temel atma törenine katıldı. Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, hükümetlerin makro stratejisi ile şirketlerin makro stratejileri içinde yaptığı planlamalar arasında bir paralellik olduğu zaman ülkelerin gerçek kalkınmayı sağladıklarını söyledi.

Hükümetin belirlediği makro ekonomik stratejilerin şirketler tarafından benimsenmemesi ve aradaki koordinasyonun tam olarak sağlanmamasının bir müddet sonra büyük bir sinerji kaybına yol açacağını söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Unilever Türkiye'nin ilk adımından bu yana kat ettiği mesafeyle Türkiye'nin o yıllardan bu yana kat ettiği genel mesafe arasında bir paralellik var. Biz istiyoruz ki Türkiye tüm bu çevre havzaların üretim üssü olsun. Tüm bu çevre havzaların ticaret aktarım hatlarının yöneticisi, yönlendiricisi olsun. Bugün Asya'daki ekonomik istatistiklere ve sanayi üretim kapasitelerine bakıldığında Türkiye, batıda Fransa, Almanya, İtalya hattında, doğuda Çin, Hindistan hattına kadar olan bölgeyi sınır çizin, tüm geri kalan Avrasya'da, güney Afrika'dan Kafkasya'ya kadar olan tüm bölgedeki en büyük sanayi üreticisi ülkedir. Dolayısıyla da ekonomik yapısını ve dış politikasını bu büyük havzanın her yerine ulaşır nitelikte geliştirmesi lazım. Onun için serbest ticaret anlaşmalarıyla gümrük duvarlarının aşağı çekilmesi için çaba gösteriyoruz. Onun için hepimiz, tüm bu ülkelerde sürekli hareket halinde bulunarak, şirketlerimizin önünü açmak istiyoruz."

-"BM'nin tüm bölgesel kurumları İstanbul'da birleşecek"-

Uluslararası büyük şirketlerin merkez üssünü Türkiye'ye taşıma ihtiyacı içinde olduklarını görmekten mutluluk duyduklarını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Çok büyük uluslararası şirketler -Unilever gibi- Türkiye'yi sadece Türkiye pazarına hitap eden bir üretim alanı olarak değil, çevre havzalara da en kolay ulaşılabilir bir üretim merkezi olarak görüyorlar. Bu bizim için çok önemli, bunun korunması lazım. Bu konudaki başarıları dolayısıyla sayın Karaca'ya teşekkür etmek istiyorum.

Önümüzdeki dönemde de her yaptığımız dış temasta büyük şirketlerle yapılan toplantılarda bir çok uluslararası şirket Türkiye'ye bölgesel merkezini taşımak niyetinde. Biz bu durumun Türkiye'nin merkez ülke karakteriyle paralellik taşıdığı inancındayız. Geçen hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri buradaydı. 2 yıldır titizlikle yürüttüğümüz çalışma sonrasında İstanbul'u BM'nin bölgesel merkezi haline getiriyoruz. Yani BM'nin tüm bölgesel kurumları İstanbul'da birleşecek ve İstanbul, Viyana, Cenevre, Nairobi gibi bir BM şehri haline gelecek. Nasıl İstanbul'dan çevre havzalara BM'nin barış ve istikrar misyonu taşınacaksa, tüm Türkiye'den de çevre havzalara ekonomik rantabilite, sanayi, üretim kapasitesi ve verimlilik taşınacak. Bu birinci hedefimiz. Bu hedefin gerçekleşmesi yönünde gösterilen çabalar dolayısıyla herkese teşekkür ediyorum."

-" Konya'daki bu üretimin ihracat üssü Mersin olacak"-

Nasıl Avrasya'da Türkiye bir merkez ise Türkiye'nin ulaşım hatları, ekonomik kapasitesi ve üretim alanlarına bakıldığında Konya'nın da bir merkez şehir olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye'nin her yerine ulaşmak için, ayrıca Ortadoğu'dan Rusya'ya bir çok çevre bölgeye ulaşmak için en optimum merkez şehirlerden biri Konya'dır. Konya'nın bu hususiyeti ile çok daha fazla şirket Konya'yı bir üretim merkezi haline dönüştürecektir. Marmara'dan diğer bölgelere yapılacak taşımanın ortaya çıkardığı lojistik ek masraf göz önüne alındığında Konya gibi merkez bir şehirde bu yatırımın ülke ekonomisine büyük bir tasarruf sağlayacağına inanıyorum. Konya'daki bu üretimin ihracat üssü Mersin olacak. Mersin limanından sağlanacak. Mersin limanı Anadolu'nun ve Konya'nın bir zarureti. Onun için epey zamandır Konya'daki sivil toplum kuruluşları lojistik merkez kurma faaliyetlerinde bulunuyor. Biz de Konya-Karaman-Mersin arasında lojistik faaliyetleri geliştirme kararı aldık. Temmuz ayı içinde üç ilin bakanları, milletvekilleri ve yetkilileri Mersin'de bir araya geleceğiz. Belli bir ev sahipliği silsilesi ile İç Anadolu'dan Mersin'e olacak olan lojistik akışın koordinasyonunu yapacağız"

Organize hayvancılık bölgesi ile tarımı geliştirecek büyük bir alana sahip olduklarını anlatan Davutoğlu, tarım sanayisinin de tarımla birlikte gelişmesi gerektiğini belirterek, "Algida fabrikasının temel atma töreni ile tarım ve sanayi kapasitemiz birleşecek ve Mersin'e bir ticaret şeklinde akacak" dedi.

- KONYA

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Unilever Algida Konya Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Hükümet Kadın nerede çekildi? Hükümet Kadın filmi ne zaman yayınlandı? Hükümet Kadın konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? 13-14 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Maymunlar Cehennemi: Başlangıç konusu nedir, oyuncuları kimler,ne zaman, nerede çekildi? Carl Jung'dan Hayatı Değiştirecek 10 Alıntı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis ne görüştü, konu ne? 13-14 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 13 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 13 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli? Sert olmaması için ne yapmalı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 13 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 13 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MAÇI NEREDE OYNANACAK? ZTK hangi statta ne zaman oynanacak? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title