Haberler

TBMM Başkanı Çiçek, Gezi Parkı Eylemlerini Değerlendirdi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye inanılmaz bir kampanyayla karşı karşıya."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye inanılmaz bir kampanyayla karşı karşıya. Gelişmeler, Türkiye'nin imajına zarar verdi. Sanki demokrasisi çok suni, sanal, hak ve özgürlükler konusunda pamuk ipliğine bağlı. Bunlara verilebilecek en güzel cevap Anayasa'dır" dedi.

Meclis Başkanı Çiçek, USAK tarafından düzenlenen 'Türkiye'de Uzlaşma Kültürü ve Anayasa Yapım Süreci' konulu konferansa katılarak katılımcıların sorularını cevapladı. Gezi Parkı olaylarına ilişkin soru üzerine Çiçek, Gezi Parkı olaylarının iki tarafı olduğunu belirterek, bir tarafın masumane eylemler yaptığını, bir diğer tarafında ise kanunsuzluklar olduğunu ifade etti. Çiçek, 1980 öncesi olaylardan bahsederek, Anayasa'da hak ve özgürlüklerin olmadığını savundu. Çiçek, "Onun için kamu düzeni bozulmamalı. Anayasa'da hak ve özgürlükler yetmiyorsa, daha fazla verilsin. Ama hak ve özgürlük talepleri haksız, hukuksuz bir yol ve yöntemle talep edilmemeli" şeklinde konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına atıf yapan Çiçek, "AİHM kararları da şunu söyler. Herkes her şeyi söyleyebilecektir. En aykırı fikirler bile demokrasilerde dile getirilebilir. İfade özgürlüğü esas ama cebir ve şiddet hak talebi yöntemi olamaz. Hak ve özgürlük taleplerine 'evet', hak ve özgürlüklerin genişletilmesine eyvallah. Hangi tip Anayasa'yı düzenlerseniz düzenleyin, özgürlük noktasında, cebir ve şiddet karşısında herkesin bir tavır alması gerekir" ifadelerini kullandı.

Gösterilerin nerede yapılacağının belli olduğuna işaret eden Çiçek, "'Ben her istediğim yerde bunu yaparım' diyorsa, işte bu yok. Evvela bunun felsefesinde bir mutabakata varalım. Bu çizgiyi nereden çekeceğiz. Bu Anayasa, yasa konusudur. Burada hukuki değerlendirmenin daha doğru olduğu kanaatindeyim. Ama Türkiye, hukuku uzun bir süredir askıya aldığı için, herkes siyasi pozisyonuna göre olayları değerlendiriyor" diye konuştu.

Londra örneğini veren Çiçek, "Türkiye inanılmaz bir kampanya ile karşı karşıya. Gelişmeler, Türkiye'nin imajına zarar verdi. Sanki demokrasisi çok suni, sanal, hak ve özgürlükler konusunda pamuk ipliğine bağlı. Bunlara verilebilecek en güzel cevap Anayasa'dır. Biz ne demokrasiden vazgeçiyoruz ne de Cumhuriyet'ten vazgeçiyoruz. Türkiye'nin en önemli kazanımları, Cumhuriyet ve demokrasidir. Yapmak istediğimiz şey bunu daha da kurumsallaştırmaktır. Bunun yolu da yeni bir Anayasa'dan geçiyor" dedi.

Gezi Parkı'nda yapılacak olan referandumun anayasal anlamdaki bir halk oylaması olmadığını belirten Çiçek, "Bu oylama halk görüşünü almak, halk ne düşünüyor sormak için. Karar vericilere yol gösterici olacaktır. Bizim Anayasa yapım sürecindeki modelimizin irdelenmesinde, değerlendirilmesinde fayda vardır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cemil Çiçek Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title