Haberler

Talat: "Ekonomisi Çöken Rumlar Artık Çözüm İstiyor"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ekonomisi çöken Rum kesiminin artık çözüm istediğini belirterek, “Bugün ekonomileri çöktü.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ekonomisi çöken Rum kesiminin artık çözüm istediğini belirterek, "Bugün ekonomileri çöktü. Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde ekonomilerinin düzeleceğini gayet açıkça biliyorlar" dedi.

Talat, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen Kıbrıs Sorunu konulu konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere Aydın'a geldi. Kıbrıs'ın 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Vali Erol Ayyıldız ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu ziyaret etti. Eşi Oya Talat'ın da eşlik ettiği Talat, Vali Ayyıldız ve Çerçioğlu'dan Aydın hakkında bilgi aldı.

Öğrencilik yılları ve daha sonra tatil için geldiği İzmir'i yakından tanıdığını ifade eden KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Aydın'a ilk kez geldiğini söyledi. Ege Bölgesi ile Kıbrıs'ın iklim olarak benzer özellikler taşıdığına işaret eden Talat, iki gün kalacağı Aydın'da bugün ve yarın iki konferansa katılacağını ve Aydın'ın tarihi yerlerini görme fırsatı bulacağını kaydetti.

Kıbrıs sorunuyla ilgili Türkiye'yi de çok yakından ilgilendiren önemli bir sürecin devam ettiğine işaret eden Mehmet Ali Talat, sürecin başarıyla sonuçlanmasını umduğunu söyledi. 1955-58'li yıllardan bu yana devam eden sorunun çözülmesi gerektiğini belirten Talat, Kıbrıs Rum kesiminin BM ve uluslararası kuruluşlarda tanınan bir ülke olduğu için çözüm konusunda aceleci davranmadığını kaydetti. Rumların 2004 yılında da BM'in Bütünlüklü Çözüm Planına da hayır dediklerini anımsatan Talat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi o zaman olmayan dinamikler var. Bugün doğalgaz bulundu. Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinde bulunan doğalgazın değerlendirilebilmesi için mutlaka Türkiye üzerinden geçmesi gerekiyor. Türkiye üzerinden geçerse çok daha verimli ve karlı oluyor. Bu da çözümü gerektiriyor."

"RUMLARIN EKONOMİSİ ÇÖKTÜ"

Rum kesimini çözüme zorlayan bir diğer etkeninde ekonomilerinin kötüye gitmesi olduğuna dikkat çeken Talat, sözlerine şöyle devam etti: "Kıbrıs Rum ekonomisi çöktü. 2004'te durum böyle değildi, o zaman adeta yıldızlardaydı. O nedenle Kıbrıs sorununun çözümüne sıcak bakmadılar. Çözüm olursa, kendilerine göre daha yoksul olan Kıbrıslı Türklerle zenginliklerini paylaşacaklarını düşündüler. Bugün ekonomileri çöktü ve Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde ekonomilerinin düzeleceğini gayet açıkça biliyorlar. Bu iki yeni dinamik Kıbrıs sorununu başka bir noktaya taşıdı. Onun için bu sefer umutluyuz. Siyasi irade lazım. Liderlerin gerekli siyasi iradeyi ortaya koymaları halinde Kıbrıs sorunu çözülebilir ve BM'de 50 yılını geride bırakan Kıbrıs sorununu da bitirmiş oluruz' diye umuyoruz."

"BU YIL ÇÖZÜM ZOR"

Kıbrıs sorunuyla ilgili süreci yakından takip etiğini ve bu yıl içinde bir çözüme ulaşılmasını beklemediği beyan eden Talat, şunları söyledi: "Süreci biliyor ve takip ediyorum. Kamuoyunda tartışılanları, niyetleri ve siyasi iradeyi gözlemliyorum. Kıbrıs Rum tarafı halen belli kartları eline alma umuduyla bekliyor. Bu yüzden kısa sürede bu sorunun çözüleceği görülmüyor. En azından bu yıl içinde görülmüyor. Ama bizim umudumuz bu yıl ciddi ilerlemelerin kaydedilmesi ve çözüm sürecinin rayına girmesidir. Kıbrıs sorunu 50 yılı aşan ve 1955-58'lere kadar dayanan bir sorun. Umarız çözülür ama benim tahminim bu yıl içinde ufakta bir çözümün görülmediği yönünde."

"SALDIRI GİRİŞİMİ OLUMLU SONUÇLAR ORTAYA ÇIKARDI"

Kıbrıs Rum kesiminde katıldığı bir etkinlikte kendisine saldırı girişiminde bulunulmasıyla ilgili bir soruya, Talat, dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Kıbrıs Rum kesiminde de etnik grupların var olduğuna işaret etti. Bunların azınlıkta olduklarını anlatan Talat, şunları söyledi: "Ancak provokasyonu her azınlıklar yapar. Elbette çözüm süreci için risk teşkil ediyorlar. Saldırı girişiminin ardından sevindirici gelişmeler de yaşandı. Rum polisi güvenlik zafiyeti yaşadı. Rum Lider Nikos Anastasiyadis ve fanatiklerle yakın ilişkide olduğu varsayılan Başpiskopos beni arayarak üzüntü ve sempatilerini bildirdi. Rum lider, gerekli tedbirleri alacağını söyledi ve ertesi günde polis müdürünü görevden aldı. Bunlar olumlu gelişmeler. Yaşanan bu gelişmeler mutlak suretle Kıbrıs sorununu çözeceksek fanatiklerin kontrol altına alınması ve dışlayacak bir mekanizmanın kurulması gerektiğini ortaya çıkardı."

Türkiye'nin Kıbrıs sorunu konusunda ne kadar haklı olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, "2004 yılında Rumlar çözümü geri çevirdiklerinde bende parlamentodaydım. Bu konuyla çok yakından ilgilenen bir kişiydim. Keşke o dönemde böyle olmasaydı. Ümit ediyorum, siyasi irade bir şekilde ağırlığı koyar ve istediğimiz gibi bir çözüm sağlanır. Çözümün hem Kıbrıs hem de Türkiye için çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mehmet Ali Talat Oya Talat Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title