Haberler

Rusya ile savaşa mı girecekler? Gözlerin çevrildiği Polonya'dan gelen son açıklama tansiyonu düşürecek

Güncelleme:

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ulusal Güvenlik Konseyi Toplantısı ardından Ukrayna sınırındaki Przewodow köyünde meydana gelen patlamayla ilgili yaptığı açıklamada, "Polonya'ya yönelik şu anda açık ve doğrudan bilinen bir tehlike yok" dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda başkanlığında yapılan Ulusal Güvenlik Konseyi Toplantısı 3 saatin ardından sona erdi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Duda, Polonya'nın güneydoğusundaki Przewodow köyünde dün meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin alınan önlemler konusunda siyasi parti temsilcilerine bilgi verdiklerini söyledi.

"BİLİNEN BİR TEHLİKE YOK"

Halk güvenliğinin bugün kendileri için büyük önem taşıdığını ifade eden Duda, trajik olayın bir benzerinin daha önce hiç yaşanmadığını ve ellerinde böyle bir olayın tekrarlanma ihtimaline ilişkin herhangi bir belirtinin de bulunmadığını açıkladı. Polonya semalarında artan hava trafiğinden endişe duyulmamasını ve her şeyin verilen talimatlara uygun olarak gerçekleştiğini de sözlerine ekleyen Duda, "Şu anda Polonya Cumhuriyeti'ne ve Polonyalılara yönelik açık ve doğrudan bilinen bir tehlike yok" dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda: 'Polonya'ya yönelik şu anda açık ve doğrudan bilinen bir tehlike yok'

MÜTTEFİKLERLE TEMAS HALİNDE

Yaşananlara ilişkin Polonya parlamentosunda konuşan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise, hükümet olarak müttefik ülkelerin yetkilileriyle sürekli temas halinde olduklarını söyledi.

"NATO'NUN 4. MADDESİNE ŞİMDİLİK GEREK YOK"

Toplanan delillerin müttefikler tarafından da incelenip onaylandığını söyleyen Başbakan Morawiecki, "Şu ana kadar toplamış olduğumuz delillerin çoğu belki de NATO'nun 4. maddesinin şimdilik devreye sokulmasını gerektirmeyecek. Bu araç halen bizim elimizde" şeklinde konuştu.

"KASITLI BİR PROVOKASYON"

Polonya'ya füze düşmesinin ardından açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, "Polonya medyası ve yetkililerinin Przewodow yerleşim alanına Rus füzelerinin düştüğü iddiasıyla ilgili açıklamaları, durumu tırmandırmak için kasıtlı bir provokasyondur. Ukrayna yakınlarındaki hedeflere herhangi bir saldırı yapılmadı" demişti.

"FÜZE UKRAYNA HAVA SAVUNMA SİSTEMİNE AİT"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Polonya gündemiyle gerçekleştirilen acil toplantının ardından gazetecilere açıklamalar yaptı. Stoltenberg, füzenin Ukrayna hava savunma sisteminden Rusya'nın seyir füzesine karşı ateşlenmiş olabileceğini, olayın kasıtlı bir saldırı olmadığını söyledi. NATO Genel Sektereri şu ifadeleri kullandı: "Bunun kasıtlı bir saldırı olduğuna dair bir gösterge bulunmuyor. Rusya'nın NATO'ya karşı saldırgan askeri eylemler içinde olduğuna dair gösterge de yok. İlk analizimiz olayın Ukrayna'dan Rusya'nın seyir füzesi saldırısına karşı ateşlenen Ukrayna hava savunma sistemine ait bir füzeden kaynaklandığını gösteriyor. Ama şunu açıkça söylemeliyim; bu, Ukrayna'nın hatası değil."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Polonya Duda Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title