Haberler

Metin Külünk, oy oranlarını düşük gösteren AK Partili isme tepki gösterdi: Tuzağa düştü

Güncelleme:

AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen'in geçtiğimiz günlerde "Oy oranımız yüzde 34-36 aralığında bir yerde seyrediyor" sözlerini isim vermeden eleştirdi. Külünk, "AK Parti irade oy aralığı %38-40'tır. Hiçbir anket bu aralığı örtemez ve inkar edemez. Bunu %34-36 aralığında göstermek sadece politik spekülasyondur ve tuzaktır. Bu tuzağa düşen AK Partililer de çıkabilir" dedi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, katıldığı bir programda "Doların 18 lira olduğu dönem Ak Parti'nin oyları yüzde 40'ın altındaydı, paketten sonra 40'ın üstüne çıktı. Sonra bu fiyatlarla, faturalarla tekrar geriye düştü. Şu an 34-36 aralığında bir yerde seyrediyor. Düzenlemeden sonra tekrar yükselme trendine girecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Ak Parti MKYK Üyesi Metin Külünk bugün, Şen'in Ak Parti'nin oy oranına ilişkin olarak "Yüzde 34-36 aralığında bir yerde seyrediyor" açıklaması yapmasını isim vermeden eleştirdi.

"ANKETLER POLİTİZE OLMUŞTUR"

Twitter hesabından "Seçmene ve Ak Parti'ye anket tuzağı" başlığı altında çok sayıda paylaşım yapan Külünk şu ifadeleri kullandı: "AK partinin anketlerde "Oy kaybı" yaşadığına dair sözde bir mutabakat var. Öyle mi? Siyasi partilerin oy kaybı veya artması demokrasinin bağışıklık sistemidir. Fakat Türkiye'de anketler konusu sorunlu bir uygulama türüdür. Çünkü anketlerin 'sorduk cevap verdiler' gerçeği ile 'cevaba göre soru sorduk, yoruma göre cevap aldık' taktikleri artık karışmıştır. Yani anketler konusu artık politize olmuştur. Şimdi bu iddiamıza somut örnekler verelim.

Metin Külünk, isim vermeden AK Parti'nin oy oranını düşük açıklayan Genel Başkan Yardımcısı Şen'i eleştirdi: Tuzaktır

"AK PARTİ'NİN İRADE OYU YÜZDE 38-40'TIR"

Örneğin Türkiye'de ne yaşanırsa yaşansın; anketlerden yola çıkarak hangi yorum yapılırsa yapılsın; sandıktan partilere çıkan oy oranları içinde "değişmeyen oy yüzdeliği"diye bir "irade oyu" vardır. Yani anket sorularında hangi oyunu yaparsanız yapın bu "irade oyu" gerçeğini örtemezsiniz. Mesela yapılan anketlerde CHP için oyu düştü veya arttı deseniz bile bu gerçeği yansıtmaz. Çünkü CHP'nin bir "irade oy" aralığı var ve bu %22-25 aralığıdır. Şimdi soru şudur. Ak Parti'nin "irade oy" aralığı nedir? 20 yıllık tüm anket ve sandık sonuçlarına bakın; tereddütsüz AK Parti "irade oy" aralığı %38-40 aralığıdır. Hiçbir anket bu aralığı örtemez ve inkar edemez.

"BU TUZAĞA DÜŞEN AK PARTİLİLER ÇIKABİLİR"

Dolayısıyla bu aralar anketlerde AK Parti'nin oy aralığını %34-36 aralığında göstermek sadece politik spekülasyondur ve tuzaktır. Bu tuzağa düşen AK partililer de çıkabilir. Mesela 'Dolar 18 TL iken anketlerde AK parti oyu %36 idi. Dolar 13'e çekilince oylar %40üstüne çıktı. Gaz-elektrik Faturalar yüksek çıkınca oy oranı tekrar %36 döndü…' şeklinde açıklamalar yapılabiliyor. Oysa burada hem mantık hem metot hatası var. Siz dolar 18 iken sokakta anket yaparsanız çıkan oy oranı "irade oy" değildir; "iletişim oyu" refleksidir.

"İRADE OYU İLE İLETİŞİM OYU ARASINDAKİ FARKI BİLMEYEN ANKET ZEKASI OLABİLİR Mİ?"

Yani AK Parti'ye oy vermeme kararı değil; AK Parti'ye mesajdır. Nitekim siz halkı memnun edecek uygulamalarda sokağa çıkın bu sefer de oy artar. Oysa bu artma da sadece iletişim oyudur. İrade oyu ile iletişim oyu arasındaki farkı bilmeyen bir AR-GE veya ANKET zekası olabilir mi? Nitekim Millet ittifakı aylardır şunu kabul ediyor: AK Parti'ye gitmeyen oy neden bize gelmiyor… Demek ki henüz bir irade oy kaybı yaşanmıyor.

"SEÇMENİN İRADESİNİ KÜÇÜMSEMİŞ OLURSUNUZ"

AK Parti'de bir "iletişim oyu" kaybı var ve bu doğru yönetilmezse yavaş yavaş irade oy kaybına dönebilir. İrade oy dediğiniz şey haftalar içinde ve olaylara göre hızla inip çıkmaz. Toplam bir karar ile oluşur. Ayrıca seçmenin CB Erdoğan ile ilgili irade oy aralığı partisinin üstündedir ve aralığı %45 altına hiç düşmemiştir. AK Parti'nin irade oy kaybı ekonomik sebeplerle etkileniyor; ancak sokak anketleriyle bunu %35 civarına indirmek bir tuzaktan ibarettir. Eğer bu irade oyu olsaydı; o zaman AK Parti'den kopan irade Millet ittifakı partilerine gitmiş ve irade oyu yer değiştirmiş olurdu.

Oysa bu gerçekleşmiş değil. Siz bunu 'AK Parti'den kesin koptular fakat gidecekleri yerde kararsızlar' şeklinde izah ederseniz; yanılırsınız ve seçmenin iradesini küçümsemiş olursunuz. Dolayısıyla AR-GE zekasından beklenen irade oy grafiği ile olaylara endeksli iletişimde oy grafiği arasındaki makas farkının analizini yapmaktır."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Politika

Metin Külünk Mustafa Şen AK Parti Haberler

Dursun Özbek, yeniden Galatasaray Başkanı seçildi

Dursun Özbek, yeniden Galatasaray Başkanı seçildi

Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

Eşinin kuzeni tarafından öldürülen Kader'in vücudunda 39 bıçak yarası tespit edildi

Eşinin kuzeni tarafından öldürülen Kader'in vücudunda 39 bıçak yarası tespit edildi

Bakmadan Geçme

Kulak çubuklarındaki gizli tehlike! Kulak temizleme çubukları neden kullanılmamalı? Anadolu parsı nesli neden tükendi? Türkiye'de Anadolu parsı var mı? Jon Bon Jovi'nin oğluyla evlenen Millie Bobby Brown kimdir? Kaç yaşında, nereli? 2024 deprem konutları ne zaman teslim edilecek? Deprem konutlarının ne kadarı teslim edildi? Fatih Karagümrük Samsunspor maçı CANLI izle! (HD) 25 Mayıs Fatih Karagümrük Samsunspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray başkanı kim oldu? Galatasaray başkanlık seçimi bitti mi, kim kazandı? Başkan Süheyl Batum, Dursun Özbek mi oldu? İnci Taneleri hangi kanalda? İnci Taneleri dizisi ne zaman, nerede yayınlanıyor? İnci Taneleri hangi gün yayınlanıyor? Whatsapp çöktü mü? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 25 Mayıs Cumartesi Whatsapp sorunları! FA Cup Finali hangi kanalda? FA Cup Manchester City - Manchester United maçı nereden izlenir? Bridgerton 3. sezon 2. kısım ne zaman? Bridgerton 3. sezon 2. kısım hangi tarihte yayınlanacak? Trendyol Express Pazar günü çalışıyor mu? Trendyol Express Pazar günü dağıtım yapıyor mu, açık mı 2024? Pril boykot mu? Pril İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Pril Türk malı mı, sahibi kim? Aras Kargo Cumartesi çalışıyor mu? Aras Kargo Cumartesi günü dağıtım yapıyor mu, kargo kabul ediyor mu 2024? Elazığspor - Orduspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Elazığspor - Orduspor maçı nereden izlenir? Bingo boykot mu? Bingo İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Bingo Türk malı mı, sahibi kim?
Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

500

Yorumlar (15)

Hops Dediks:

Ben eski akp'liyim 25 in altına indi kesin.

108
13
yanıtYanıtla
Bilir Kişi:

Tabi tabi kesin öyledir :)

yanıt12
yanıt52
Serkan Bayındır:

Ben 22 yaşından beri akpye oy verdim yaşım oldu 42. Bu kadar yeter artık.. Ozaman başkaydı şimdi başka.. Bazı at gözlüklüler şimdi inanmak istemeyecek sen akp li değilsin diyecek işlerine gelmiyor ama durum böyle artık oy yok..

90
12
yanıtYanıtla
Orhan Dik :

Yani 10 yıl önceden beridir AKP'lilere at gözlüğü takıyor diyorlar. Sen 10 yıl taktığını kabul ediyorsun... Bu deyimi kullandığın anda AKP'li olmadığın belli oldu 18 yaşındaki trol kardeş.

yanıt3
yanıt8
Suskun Demir:

Daha beter olun memleketi bitirdiniz

82
10
yanıtYanıtla
Ali Kemal BATUMLU:

Kolundaki saat ile uyuşmayan siyasilerin son çırpınışlarını çeşitli söylemlerle izlemeye devam ediyoruz...

81
8
yanıtYanıtla
MEHMET KORKMAZ:

AKP nin oy oranı kesinlikle 34-36 olamaz olmasıda imkansız bunu böyle gösterenler yalan söylüyor bu sadece Erdoğan ın oyu bu kadar vekilin hiçmi getirisi yoktur eğer yok ise tümünü kovsun gitsinler.

12
75
yanıtYanıtla
Serkan Bayındır:

Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar mış..

68
6
yanıtYanıtla
ADİLCE :

Şu kriz günlerinde hükümette olupta, yirmi yıl önceki aldığı oyu halen koruyabilen bir parti varise, o ülkede ya gecim sıkıntısı yoktur, yada güvenilir muhalefet.

24
29
yanıtYanıtla
oguz:

külünk anketlere bakma sen akp nin oyu %90 %95 iftira bunlar iftira merak etme secmenin iradesinin sandıga nasıl yansıdıgını hep beraber görecegiz

40
5
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title