Haberler

İrlandalı Maskey: Barış Sürecinde Müzakere Partisi Kurulmalı

Güncelleme:

İrlanda'nın Sinn Fein Partisi Kuzey Belfast Milletvekili Paul Maskey,barış sürecinde müzakere partisinin kurulması gerektiğini savundu.

Diyarbakır'da düzenlenen bir konferansta konuşan İrlanda'nın Sinn Fein Partisi Kuzey Belfast Milletvekili Paul Maskey, barış sürecinde müzakere partisinin kurulması gerektiğini savundu. Maskey "Müzakere süreci, bir tür cephe savaşına benzemektedir. Bu nedenle sürekli çaba gösterilmeli ve mücadele edilmelidir" dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) tarafından Diyarbakır'da düzenlenen, 'Barışın İnşasında Yerel Yönetimler Buluşması' konulu konferansta bugün, 'Ülke deneyimleri ve çözüm süreçleri' tartışıldı. Konferansta konuşan İrlanda'nın Sinn Fein Partisi Kuzey Belfast Milletvekili Paul Maskey, barış sürecinde bir müzakere partisinin kurulmasına ihtiyaç olduğunu savunarak şunları söyledi:

"Müzakere süreci bir tür cephe savaşına benzemektedir. Bu nedenle sürekli çaba gösterilmeli ve mücadele edilmelidir. Müzakere süreci tek bir seferde başarıya ulaşımaz, birçok sefer denenebilir. Ancak bu süreçten vazgeçilmemelidir. Etkili iletişim ve katılımcılık önemlidir. Barış sürecinin katılımcı olması gerekir. Barış süreçlerine toplumun dinamikleri olan sendikalar, dernekler ve sivil inisiyatifler gibi sivil toplumu temsil eden kurumların dahil edilmesi; sürecin ulusal ve uluslararası kamuoyuna mal edilmesi ve olup bitenlerin kamuoyuna yansıtılması için etkili iletişim araçlarına ulaşılması ve medyanın çok iyi kullanılmasına ihtiyaç vardır."

'YEREL YÖNETİMLERE DÜŞEN GÖREV OLDUKÇA FAZLADIR'

Konferensta konuşan İspanya'nın Bask bölgesi San Sabastian Belediyesi Meclis üyesi Nora Galparsoro Larraza da şu görüşleri savundu:

"Çatışmalar, tarafların imzaladığı bir anlaşma ile sonlandırılamaz. Anlaşmanın uygulanması, toplumun şiddetten arındırılması ve toplumun yeniden düzenlenmesi gerekir. Burada yerel yönetimlere düşen görev oldukça fazladır. Barışın inşa sürecinde aktif olarak yerel yönetimler yer almalıdır. Barışın inşası için sosyal ve siyasi sorumluluk devreye girmelidir. Barış sürecinde toplumun yaşadıklarını atlatabilmesi için geçmişle yüzleşme kapsamında faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, savaş sürecinde zarar görenlere yönelik destekleyici faaliyetlerinin yapılması gerekir. Barışın inşa sürecinde bölgeler arası işbirliğinin artırılması amacıyla sivil dinamikler ile işbirliğinin yapılması ve katılımcı bir işleyişin esas alınması gerekir."

'SEÇİM BARAJI KALDIRILMALI, ANADİLDE EĞİTİMİN ÖNÜ AÇILMALI'

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da, Türkiye'de reform sürecinin Kürt siyasal hareketinin etkisiyle başladığını, çözüm sürecinin başarıya ulaşması için çözüme yönelik girişimlere cevap verilmesi gerektiğini anlattı. Türkdoğan şöyle konuştu:

"Çatışmalı sürece tekrardan geri dönülmemesi adına barışa ulaşma girişimlerinde bulunulmalıdır. Barış sürecinin canlı tutulması için sivil toplum kuruluşlarının aktif tutum göstermesi gerekir. STK'ların çalışmalarının kamuoyunda taraflarca dikkate alınması ve tekrardan çatışmalı süreçlere dönülmemesi adına girişimlerde bulunulması gereklidir. Demokratikleşme girişimlerinin, tarafları ve sivil toplum dinamikleri içine alacak şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Seçim barajının kaldırılması, yerel ve bölgesel düzeyde anadilde eğitimin önünün açılması gerekir." - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Öztürk Türkdoğan Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title