Haberler

Cami ziyaretinde rehberlik etmişti! İlber Ortaylı, Kraliçe ile ilgili kimsenin bilmediği detayı 14 yıl sonra ilk kez anlattı

Güncelleme:

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti. Prof. Dr. İlber Ortaylı ise yaptığı bir açıklamada 14 yıl önce Türkiye'yi ziyaret eden Kraliçe'nin Bursa'da Yeşil Cami ziyaretinde Kur'an okuttuğunu ve onun çok bilgili biri olduğunu söyledi.

İngiltere tarihinin "en uzun süre tahta kalan hükümdarı" unvanını elde eden 96 yaşındaki İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde sonra hayatını kaybetti. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi." ifadesi kullanıldı. Kraliçe 2. Elizabeth'in ölüm haberi tüm dünyada geniş yankı uyandırırken, Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgahı Buckingham Sarayı'nda bayraklar yarıya indirildi.

YENİ KRAL CHARLES OLDU

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu. Buckingham Sarayı, İngiltere Kralı 3. Charles tarafından yapılan açıklamayı yayımladı. Açıklamasında "Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü benim için ve tüm aile bireyleri için büyük üzüntüye yol açmıştır." diyen Kral Charles, hem bir kraliçenin hem de "çok sevilen bir annenin" yasını tuttuklarını ifade etti.

İlber Ortaylı'dan Yeni Kral Charles İddiası: İsmini kullanmayabilir

İLBER ORTAYLI'DAN DİKKAT ÇEKEN 'CHARLES' İDDİASI

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinin ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı, NTV'de hem merhum kraliçe ile anılarını hem de oğlu Prens Charles'in isim seçimini yorumladı.

İlber Ortaylı'dan Yeni Kral Charles İddiası: İsmini kullanmayabilir

"KRALİÇE KUR'AN TİLAVET ETTİRDİ"

Ünlü tarihçi 14 yıl önce Türkiye'ye gelen Kraliçe 2. Elizabeth'in Bursa gezisinde ona eşlik ettiğini anlattı. Ortaylı "Bursa'daki mihmandarı bendim. Şaşılacak derecede bilgiliydi. Baskı ve kaligrafi üzerine şaşılacak bir bilgisi vardı. Dindar birisi olduğunu biliyorduk. Bir filozofik derinliği var. Anglikan kilisesinin vasisiydi. Dinlere yakın ilgisi vardı, Kur'an tilavet ettirdi. Türkiye'ye karşı çok ilgiliydi. Protokole girenlere bir gemide resepsiyon vermişti. Orada düzenini gördük. İlginç bir şekilde eşi Edinburgh Dükü Prens Philip de esprili biriydi. Türkiye'ye yakın görüşleri vardı'' dedi.

İlber Ortaylı'dan Yeni Kral Charles İddiası: İsmini kullanmayabilir

"CHARLES'IN ÇIKIŞI İLE İLGİLİ BİR İTİRAZ VAR"

Ünlü tarihçi "Bu kralın tahta çıkışı biraz değişik. Charles'ın çıkışı ile ilgili bir itiraz var. Müslümanların, Hintlilerin ve diğer görüşlerin koruyucusu olmasını istemiyorlar. Charles açık sözlü birisi, beklenmedik çıkışları olabilir. İstanbul'a gelince 'burayı ne yaptınız?' dedi. Entelektüel bir adamdır. Arkeoloji bilgisi fazladır. Ürdün'deki bir Prens Hasan'ın bir İngiltere'deki simetrisi gibi. Prens Hasan'da doğu kilisesi üzerine bir eser yazdı. Çevre ile ilgileniyor. Asıl önemlisi tebaasına daha dengeli ve sevgiyle yaklaşıyor. 75 yaşında tahta çıkmak tarihi açıdan biraz ekşi" dedi.

İlber Ortaylı'dan Yeni Kral Charles İddiası: İsmini kullanmayabilir

"KANLI BİR HATIRAYA ATIFTAN DOLAYI İSMİNİ SEÇMEYEBİLİR"

İlber Ortaylı Charles'ın tarihteki kanlı bir olayı hatırlatarak şunları söyledi: "Her halükarda taht konseyinin kararı ve aile üyelerinin oylarını bilemeyiz. Charles ismi mi kalacak, yoksa başka bir isim mi getirilecek? 2. Charles kanlı bir şekilde tahttan indiriliyor. O nedenle bu ismi seçmeyebilir. Birkaç kralın kellesinin gittiği olmuştur. Böyle bir hatıraya atıf olmasın diye ismi değiştirilebilir."

İlber Ortaylı'dan Yeni Kral Charles İddiası: İsmini kullanmayabilir

Kaynak: Haberler.com / Politika

Kraliçe 2. Elizabeth İlber Ortaylı Haberler

Bakmadan Geçme

Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024? İnci Taneleri final mi yapıyor? İnci Taneleri bitiyor mu 2024?
500

Yorumlar (3)

SEMİH YILDIZ:

ilbere bak sen. bizim jön türklerin hepsi bu hanedana hayran onu biliyoruz. kime düşman olduklarınıda biliyoruz.

88
125
yanıtYanıtla
bekir yapici:

bizde cok bildigini zanneden aslinda hic bir sey bilmeyenlerin cehaletini ortaya cikardigi icin bilime düsman olduklarini gayet iyi biliyoruz mesaji aldinmi?

yanıt19
yanıt7
seyfullah aydın:

her canlı ölümü tadacaktır ne ile gelirsen gel kul hakkıyla gelme karşıma demiş yüce yaratan o yüzden milletin malını israf eden çalan eşe dosta yandaşa peşkeş çeken bu hırsızlıkları yapanlara ses çıkarmayıp savunan,arka çıkanların öte yanda vay haline

62
9
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title