Haberler

CHP Milletvekili Türeli, torba kanun uygulamalarına karşı çıktı

Güncelleme:

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un da katıldığı bütçe görüşmelerinde, torba kanun uygulamalarına karşı çıktığını belirtti. Türeli, Parlamento'nun bu uygulamaya devam etmesinin yanlış olduğunu ve torba kanunlara izin verilmemesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un da katıldığı bütçe görüşmelerinde, "Bize en son 3 gün önce de gelen yasalaştırdığımız torba kanunda da hem kod kanunlar vardı hem de bu çerçeve kanundan oluşuyordu. Böyle bir kanun sistemi mevzuatımızda da yok. Fakat ilginç bir biçimde Parlamento bu uygulamaya devam ediyor. Bundan sonra torba kanun uygulamalarına izin vermemenizin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe maratonu başladı. Komisyon'da bugün, TBMM'nin 2022 Yılı Kesin Hesabı ve 2024 Yılı Bütçe Teklifi görüşülüyor. TBMM'nin bütçesinin yanı sıra Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay Kesin Hesap ve Bütçe teklifleri de ele alınıyor.

"TORBA KANUN UYGULAMALARINA İZİN VERMEMENİZİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Görüşmelerde, CHP İzmir Milletvekili ve Grup Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli şunları söyledi:

"Son yıllarda Meclis'in çoğunluğunu oluşturan AKP iktidarının Parlamento hukukunun temel hukukunu, kurallarını aşındırdığını söylemek istiyorum. Bunların başında gelen torba kanun uygulaması, son derece yanlış bir uygulamadır. Torba kanun uygulaması devam ediyor. Daha 10 gün önce yine bir torba kanun geldi. Daha çok turizmle ilgili bir kısım maddelerin var olduğu içinde Plan ve Bütçe Komisyonuna geldi. Şu açıdan da yanlıştır: Hem ülkemizde hem dünyada kanun teknikleri açısında iki tip kanun var. Kod kanun ve çerçeve kanun. Kod kanun kendi içinde bütünlüğü olan bir görüşme sistematiğidir. Çerçeve kanun ise birbiriyle ilişkisiz olan kanunlardır. Bu ikisi bir araya gelmez. Oysa bize en son gelen 3 gün önce de yasalaştırdığımız torba kanunda da hem kod kanunlar vardı hem de bu çerçeve kanundan oluşuyordu. Böyle bir kanun sistemi mevzuatımızda da yok. Fakat ilginç bir biçimde Parlamento bu uygulamaya devam ediyor. Bundan sonra torba kanun uygulamalarına izin vermemenizin önemli olduğunu düşünüyorum.

"İÇ TÜZÜK HÜKÜMLERİNE UYULMUYOR"

Diğer taraftan ciddi bir sorunda bu esas komisyon-tali komisyon sorunu. En son gelen kanun bize esas komisyon olarak geldi. Halbuki konunun bizimle ilgisi yoktu. Burada yapılırken, sevk edilirken kanunlar sonuç itibariyle bu komisyona geldi. Burada da tartıştık. İçtüzük buna cevaz veriyor. İçtüzüğümüz bir sürü şeyi içermiş. Fakat uygulamada bu kanuni, İçtüzük hükümlerine uyulmuyor. Nasıl ki Türkiye'nin anayasası varsa TBMM'nin de Anayasa'sı da TBMM İçtüzüğüdür. Fakat uyulmadığını ve ihlal edildiğini görüyoruz. Bu açıdan Parlamento'nun yeniden itibarının sağlanması önemli."

Kaynak: ANKA / Politika

Rahmi Aşkın Türeli Numan Kurtulmuş Milletvekili Rahmi Aşkın Parlamento İzmir Hukuk Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray maçı ne zaman? Bu hafta Galatasaray kiminle oynuyor, GS maçı ne zaman, saat kaçta? Fenerbahçe maçı ne zaman? Bu hafta Fenerbahçe kiminle oynuyor, FB maçı ne zaman, saat kaçta? İstanbul hafta sonu yağmurlu mu? 4-5 Mayıs Cumartesi Pazar İstanbul yağmurlu mu? Beşiktaş Rizespor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Beşiktaş Rizespor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Beşiktaş Rizespor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Beşiktaş Rizespor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Halim Okta kimdir? Halim Okta hangi takımları çalıştırdı? Alex de Souza hangi takıma geliyor, Fenerbahçe'ye mi geliyor? Beşiktaş Rizespor maçı CANLI izle! 3 Mayıs BJK Rizespor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Gaddar 15. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Kara Ağaç Destanı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 3 Mayıs Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 3 Mayıs Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title