Haberler

CHP'den 15-16 Haziran açıklaması: AKP karanlığını aydınlatma rehberi olan direnişi saygıyla anıyoruz

Güncelleme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi'nin yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Uyar, AKP'nin emek düşmanı politikalarıyla zedelenen hakları hatırlatarak, 15-16 Haziran Direnişi'nin önemine vurgu yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, "15-16 Haziran, işçilerin, sendikal özgürlükleri için sınıf dayanışmasını ortaya koyduğu; direniş ve mücadele ruhunu tarihe kazıdığı gündür. 53 yıl önce bugün büyük bir kararlılıkla sahip çıkılan haklar; ne yazık ki önce 12 Eylül faşist darbesinin karanlığında gasp edilmiş, 12 Eylül zihniyetinin takipçisi olan AKP iktidarında da emek düşmanı politikalarla zedelenmiştir. AKP karanlığını aydınlatma rehberi olan 15-16 Haziran Direnişini ve o direnişin yaratıcısı olan tüm emekçi yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz" dedi.

CHP İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi'nin yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Uyar, şunları kaydetti:

"15-16 HAZİRAN, İŞÇİLERİN, SENDİKAL ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN SINIF DAYANIŞMASINI ORTAYA KOYDUĞU GÜNDÜR"

"Bugün, ülkemizdeki emek ve demokrasi mücadelesi tarihinin en önemli kilometre taşlarından birinin, Türkiye işçi sınıfının gururu olan 15-16 Haziran 1970 direnişinin yıl dönümüdür. 15-16 Haziran, işçilerin, sendikal özgürlükleri için sınıf dayanışmasını ortaya koyduğu; direniş ve mücadele ruhunu tarihe kazıdığı gündür. 53 yıl önce bugün büyük bir kararlılıkla sahip çıkılan haklar; ne yazık ki önce 12 Eylül faşist darbesinin karanlığında gasp edilmiş, 12 Eylül zihniyetinin takipçisi olan AKP iktidarında da emek düşmanı politikalarla zedelenmiştir.

"AKP'NİN İKTİDARDA OLDUĞU 21 YIL EMEKÇİLER AÇISINDAN EN BÜYÜK HAK KAYIPLARININ YAŞANDIĞI DÖNEM OLARAK TARİHE GEÇMİŞTİR"

Bugün, hala 12 Eylül ürünü olan yasakçı sendikal yasalarla, emekçiler kıskaç altında bırakılmaktadır. Türkiye'de AKP'nin iktidarda olduğu 21 yıl emekçiler açısından en büyük hak kayıplarının yaşandığı dönem olarak tarihe geçmiştir. Ülkenin en değerli ve stratejik kaynakları özelleştirmeler yoluyla sermayeye peşkeş çekilmiştir. Esnek ve güvencesiz çalışma, taşeronlaştırma uygulamaları hızla yaygınlaştırılmıştır. Toplu işten çıkarmalar, düşük ücret dayatılmalarıyla emekçilere yönelik saldırıların çok yönlü olarak hayata geçirildiği bir süreç yaşanmıştır ve yaşanmaya da devam etmektedir. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından hazırlanan Küresel Haklar Endeksi raporuna göre; 2021 yılında işçi hakları (grev hakkı, sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı, sendikal etkinlikler, temel hak ve özgürlükler, ifade özgürlüğü ve toplantı hakkı) açısından en kötü 10 ülke Bangladeş, Belarus, Brezilya, Filipinler, Honduras, Mısır, Kolombiya, Myanmar, Türkiye ve Zimbabve olmuştur.

"AKP KARANLIĞINI AYDINLATMA REHBERİ OLAN 15-16 HAZİRAN DİRENİŞİNİ SAYGIYLA ANIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın patronlara 'Biz bunu sizin için uzatıyoruz' dediği OHAL, yıllarca keyfi hale getirilmiş ve emeğiyle geçinen tüm yurttaşların üzerinde bir sopa gibi sallanmıştır. Emek ve demokrasi düşmanı iktidar, gençlere, kadınlara, emekçilere, emeklilere zulmetmekten hiç geri adım atmamıştır. Bir avuç zenginin yararına uyguladıkları ekonomi politikaları, dipsiz bir ekonomik kriz yaratmış, bedelini de emekçi halka ödetmiştir. Emeğin daimi savunucusu olan Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bugün çalışma hayatında ve hayatın her alanında karşımıza çıkarılan ağır şartlardan kurtulmanın yolunun, emeğe, demokrasiye ve adalete koşulsuz sahip çıkmaktan geçtiğini biliyoruz. Bu hakikatin öğreticisi ve AKP karanlığını aydınlatma rehberi olan 15-16 Haziran Direnişini ve o direnişin yaratıcısı olan tüm emekçi yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz."

Kaynak: ANKA / Politika

Hasan Efe Uyar Hasan Efe Politika Haberler

Özgür Özel: CHP'yi iktidar yapamazsam istifa edeceğim

Özgür Özel: CHP'yi iktidar yapamazsam istifa edeceğim

Ersan Şen'den depremde 51 kişinin öldüğü apartmanın firari müteahhitleriyle ilgili skandal talep

Ersan Şen'den depremde 51 kişinin öldüğü apartmanın firari müteahhitleriyle ilgili skandal talep

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını 73. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Mayıs Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İsmail Kartal Fenerbahçe'den ayrıldı mı? Fenerbahçe'den açıklama geldi Arka Sokaklar 678. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Kara Ağaç Destanı 15. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 1-2 Haziran 2024 Konya su kesintisi listesi! FETÖ büyü olayı ne? Fetullah Gülen'e büyü mü yapıldı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 1-2 Haziran 2024 İzmir su kesintisi listesi! Fetullah Gülen kaçırıldı mı? FETÖ nerede? Patatesteki 'solanin' tehlikesi! Solanin zehirlenmesi nasıl olur? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 1-2 Haziran 2024 Bursa su kesintisi listesi! Yalı Çapkını CANLI İZLE! 31 Mayıs Yalı Çapkını 72. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! #128250 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 1-2 Haziran 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 1-2 Haziran Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Kurban Bayramı'nda yapılacak ibadetler neler? Bayramın 1. günü hangi ibadetler yapılır? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 1-2 Haziran 2024 Ankara su kesintisi listesi!
Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak 'büyü' iddiası

Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak "büyü" iddiası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title