Haberler

ABD'de Islamofobi Tartışıldı - Washıngton

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Mehmet aydin konusmasi ve diger panelistlerin konusmasi Panelden görüntüler - Eski Devlet Bakanı Aydın: "İslamofobi sadece Müslümanları değil herkesi etkileyecek bir mesele. Bu noktada hepimizin yapması gereken şeyler var. Her şeyden önce kültürlerarası eğitim olmalı" "Bir peygamber hakkında çirkin ifadeler kullanmak dünyanın bir kesiminde mühim olmayabilir ama dünyanın diğer bir bölümünde ise bu önemliyse çok dikkatli olmak zorundayız. İnsanlar olarak diğer kültürlerin, medeniyetlerin değerlerine saygı göstermeliyiz" WASHINGTON (AA) – Eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İslamofobi ile agresif ve acil bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, bu noktada kültürlerarası eğitim ve dinlerin kutsallarına saygı göstermenin önemli olduğunu dile getirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Mehmet aydin konusmasi ve diger panelistlerin konusmasi

Panelden görüntüler - Eski Devlet Bakanı Aydın :

"İslamofobi sadece Müslümanları değil herkesi etkileyecek bir mesele. Bu noktada hepimizin yapması gereken şeyler var. Her şeyden önce kültürlerarası eğitim olmalı"

"Bir peygamber hakkında çirkin ifadeler kullanmak dünyanın bir kesiminde mühim olmayabilir ama dünyanın diğer bir bölümünde ise bu önemliyse çok dikkatli olmak zorundayız. İnsanlar olarak diğer kültürlerin, medeniyetlerin değerlerine saygı göstermeliyiz"

WASHINGTON (AA) – Eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İslamofobi ile agresif ve acil bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, bu noktada kültürlerarası eğitim ve dinlerin kutsallarına saygı göstermenin önemli olduğunu dile getirdi.

Başkent Washington'daki düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nde "İslamofobi: Mitlerin Üstesinden Gelmek ve Daha İyi İletişime Girmek" başlıklı toplantı düzenlendi.

Toplantıda eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, John Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu Dekanı Vali Nasr ve Kadınlar için Kadınlar adlı uluslararası kuruluşun kurucusu Zainab Salbi konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Sabancı, İslamofobi ile en iyi şekilde mücadele edebilmek için en başta insanların birbirlerini daha iyi anlamaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Sabancı, medyanın da bu noktada önemli bir görev üstelenebileceğini belirterek, "Verimli bir iletişim kurulması ve birbirimizi daha iyi anlamamız noktasında medyanın oynayacağı önemli bir rol var." dedi.

İfade özgürlüğünü desteklerken insanların temel haklarının da gözetilmesi gerektiğine değinen Sabancı, "İfade özgürlüğü, başka birinin değerine veya dinine zarar vermek için kullanılmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

"Agresif ve acil mücadele gerekiyor"

Mehmet Aydın da İslamofobi kavramının geçmişine dair bilgiler aktardı. İslamofobi'nin sosyal ve görünür siyasi ayakları bulunan çok boyutlu mesele olduğunun altını çizen Aydın, aslında İslam'ın başlangıcından itibaren var olan sorunun, son dönemde politik eylem haline geldiğini anlattı. Aydın, siyasilerin de İslamofobi'yi kendi çıkarları için kullandığını müşahade ettiklerini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İslamofobi, agresif ve acil mücadele gerektiriyor. İslamofobi, yerel değil artık epidemik. Sadece Müslümanları değil herkesi etkileyecek bir mesele. Bu noktada hepimizin yapması gereken şeyler var. Her şeyden önce kültürlerarası eğitim olmalı çünkü bazı İslamofobik eylemler bilinçli bir şekilde yapılıyor. Bunlar isteyerek ve bilerek yapılırken bazısı da bilgi eksikliğinden dolayı yapılıyor. Birçok kişi çıkıp İslamofobi hakkında konuşuyor ama İslam hakkında hiçbir şey bilmiyorlar. İslam hakkında çirkin laflar ediyorlar. Dolayısıyla kısa ve uzun vadede eğitim çok önemli."

Aydın, bir dini eleştirirken dikkatli olunması gerektiğini de vurgulayarak, "Din sadece bir ülkede önemli olmayabilir. Bir peygamber hakkında çirkin ifadeler kullanmak dünyanın bir kesiminde mühim olmayabilir ama dünyanın diğer bir bölümünde ise bu önemliyse çok dikkatli olmak zorundayız. İnsanlar olarak diğer kültürlerin, medeniyetlerin değerlerine saygı göstermeliyiz." ifadesini kullandı.

Batı dünyası kültürünü sadece tek kültürmüş gibi bir dayatmanın da yanlış olacağına işaret eden Aydın, "Batı'nın üstünlüğü" gibi bir kavramın bilimsel ve etik olmadığı gibi tehlikeli olduğunu kaydetti.

"İslamofobi kimlik meselesi"

John Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu Dekanı Vali Nasr da İslamofobi'nin sadece tarihsel ve birbirini anlama problemi olmadığına dikkati çekerek, "İslamofobi, ABD ve Avrupa için bir kimlik problemidir. İslamofobi, daha büyük bir kimlik meselesi." dedi.

Terör örgütü DEAŞ'ın yenilgiye uğratılmasıyla İslam karşıtlığının da yok olmayacağını kaydeden Nasr, "İslamofobi, Batı için artık bir dış politika konusu değil. Avrupa ve ABD'deki gelişmelerle ilgili." diye konuştu.

Kadınlar İçin Kadınlar adlı uluslararası kuruluşun kurucusu Salbi ise İslamofobi'den en fazla Avrupa ve ABD'deki başörtülü kadınların olumsuz etkilendiğini ifade etti. Salbi, Batı'daki Müslümanların, namaz kıldıklarını veya dinlerinde yenilmesi helal olmayan bir hayvanı yemediklerini dahi söyleyemediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA / Politika

Aydın Politika Güncel Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Bakmadan Geçme

1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları!
1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title