Haberler

Orhan Gencebay: 12 Eylül'e 'Allah Razı Olsun' Diyenlerdendim

Güncelleme:

70'li yıllarda zirveye çıkan, Gencebay, o yıllarda ülkenin çok büyük zorluklar çektiğini belirterek, "Ben de 12 Eylül darbesine 'Allah razı olsun' diyenlerdendim." dedi.

Habertürk'ten Kübra Par'a konuşan Orhan Gencebay, TRT'deki yasaklı yıllarından siyasetle ilişkisine, 12 Eylül Darbesi'nden özel hayatına kadar pek çok konuda ilginç açıklamalar yaptı.

HER ŞEYİ ANLATTI

TRT'deki yasaklı yıllarını anlatan Gencebay, aslında bir ara TRT sanatçısı olduğunu ancak ilkeler konusunda anlaşamadıklarını söyledi. "Ben akıl ve duygunun özgür olmasını savunuyordum. Tabulara karşıydım. 10 ay çalışıp ayrıldım. Sonra halkımızın ilgisi bana dünya çapında bir şöhret sağladı. İlgi o kadar büyüktü ki TRT özel günlerde beni çıkarmak zorunda kalıyordu" diyen Gencebay'ın röportajının bir bölümü şöyle:

-Program için davet nasıl geliyordu?

Telefonda soğuk bir ses "Gelin sahne alın" mı diyordu? İlk teklifi yapan Uğur Dündar'dı. 'Yaşadığımız Günler' programına çıktım. Sonra başka programlara da çağırdılar.
Gittiğinizde kötü davranıyorlar mıydı? Kendinizi zenci gibi hissediyor muydunuz?
TRT'nin tavrını bildiğim için aldırış etmiyordum. Beni ilk çıkardıklarında TRT Türkiye Radyoları müdürü istifa etti. Neymiş, beni çıkarmaları olacak şey değilmiş!

-Alınıp, kırılıyor muydunuz?

Hayır. Çünkü onları biliyordum. TRT o zamanlar tek olduğu için ünlenecek kim varsa TRT ile iyi geçinmek zorundaydı. Benimse hiç umurumda değildi. Halkımızın ilgisi bana dünya çapında büyük tiraj sağlamıştı. Televizyona çıkmam şart değildi.

-70'li yıllar sizin için altın yıllardı ama ülke için pek öyle değildi galiba...

70'lerde sağcı solcu ayrımı başladı. Binlerce insanımız öldürüldü. 10 binlerce insanımız yaralandı. Bu olayların bedelini acı şekilde ödedik. Demirel-Ecevit koalisyonu vardı. 6-7 ay cumhurbaşkanı seçilemedi. 11 Eylül akşamına kadar 115 tur yapıldı. 12 Eylül'de darbe oldu. Darbe yapıldığı gün halkımızın yüzde 98'i "Allah razı olsun" dedi. Çünkü can güvenliği yoktu.

-Siz nasıl karşılamıştınız 12 Eylül Darbesi'ni?

Ben de "Allah razı olsun" diyenlerdendim. Topun ağzındaydık. Can güvenliğimiz gitmişti. Kolay kolay evimize gidemiyorduk.

-Şimdi dönüp baktığınızda "Darbe iyi oldu" mu diyorsunuz yani?

Darbe olana kadar çektiğimiz olumsuzları düşünerek konuşuyorum. Gençler bunu hiç bilmezler. Darbe öncesini ve sonrasını ayrı ele almak gerekiyor. Darbeden sonra yıllar içinde acı olaylar oldu. Hiçbirini tasvip etmedik. O ayrı konu...
70'li 80'li yıllarda entel kesim sizi küçümsüyordu ama 2000'li yıllarda Orhan Baba dinlemek daha 'cool' bir şey hale geldi. Bu değişimi nasıl karşılıyorsunuz?
Aslında öyle değildi ama öyle sanılıyordu. Bana çamur atmak için "Dolmuş, minibüs müziği" diyorlardı. Bir gün İstanbul trafik müdürü rahmetli Sadettin Savaş ağabeyimize "İstanbul'da ne kadar dolmuş, taksi var?" diye sordum. "15 bin" dedi. Benim albümüm yalnız İstanbul'da 1 milyon adet satılıyordu. Dolmuş müziği yapıyorsam geriye kalan 985 bin albümümü kim alıyordu? Kendi takıntılarıyla bana zarar vermeye çalışıyorlardı.

Kaynak: Haberler.Com / Magazin

Orhan Gencebay Habertürk İstanbul Magazin Haberler

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den 'Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok' çıkışı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den "Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok" çıkışı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

500

Yorumlar (104)

buli:

Bu adam kominist düşünceli Allah akadere nasibine isyan eden mevsimine göre delikanlılardan. Bu adama güvenenlere bizim lisanda AHMAK DERLER. orhan Gencebay a sanatçı baba diyenler acaba babalarına bu kadar baba dedilermi? içki uyuşturcu isyan, kötülük aşk cinayetleri böyle AHMAKLAR Yüzünden zirveye çıktı, bu adam dini yoktur, azıcık şarkılarını dinleyen ya dinden ya imandan olur. . samsunlu değilmi? çingane işte. !

58
30
yanıtYanıtla
rte:

tayyip başkan Allah senden razı olsun adamsın. . .

18
51
yanıtYanıtla
RTE BAŞKAN:

O GÜNLER BİTTİ ARTIK HEDEF 2023 RTE Yİ ALLAH BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN

12
49
yanıtYanıtla
BARIŞ:

senin nasıl bir faşist olduğunu herkes biliyor,

15
27
yanıtYanıtla
HULAGU HAN:

YENI YETMELER SIZ BILMESSINIZ 12 EYLUL YADA 1980 LERI ONCESINI ORTAOKULLARDA BILE SIYASET VARDI OZAMNALR SAG SOL KAVGASINDAN GECILMIYORDU OKULLARDA KORKU KOL GEZIYORDU SOKKADA KIMSE YÜRÜYEMEZ MAHALLELERDE OTOTNOM BOLGELER OLUSTURULMUSTU YA SAGCI YADA SOCU OLACAKSIN BASKA YOLU YOKTU KARDES KARDESI VURUYORSU APTALLIK DIZ BOYU IDI MAONUN LENEINI POSTERLERIYLE YÜRÜYORDU KANDIRILAN TURK GENCLIGI EVET EVRN IYI YAPMISTIR DARBEDEN SONRA O SOLCULAR MAOCULAR BIR ANDA YOK OLDU MILLET HUZURA KAVUSTU

35
6
yanıtYanıtla
metin-x:

Bu Adam AKPnin AKIL adamlar toplulugu yalakalarindan biriydi. . . hainin ta kendisi bu herif

19
21
yanıtYanıtla
son durak:

ne yaptiysa iyi yapti kenan pasa allah rahmet eylesin nur icinde yatsin eden bulur

23
13
yanıtYanıtla
hak:

Al sana bir Saray yalakasi daha. Döneklik fitratlarinda var bunlarin! Dün askeri destekler, bugün askere kumpas kuranlari.

12
20
yanıtYanıtla
Tutin''li:

12 Eylül hakkındaki görüşüne katılmamak mümkün değil. Ancak seni hiçbir zaman gerçek bir sanatçı olarak görmedim. gerçek sanatçı cahil halkın aydınlanması için çaba gösterir, duygularını sömürmez.

18
11
yanıtYanıtla
LutfiMobil-IOS:

Halkın hemen hemen hepsi ALLAH kenan evrenden askerden razı olsun diyorlardı o zamanın şartlarında darbe çok işe yaradı kimse inkar etmesin

23
6
yanıtYanıtla
Tüm 104 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title