Haberler

Kırgız Yazar Aytmatov İzmir'de Anıldı

Güncelleme:

Dünyaca ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov, doğumunun 85. yılında Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezinde anıldı.

Dünyaca ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov doğumunun 85'inci yılında Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde anıldı.

Türk sinemasının başyapıtlarından Selvi Boylum Al Yazmalım filminin uyarlandığı romanın yazarı, Kırgızlı gençler tarafından danslarla anıldı. Cengiz Aytmatov'un Türk Dünyası'nda önemli yeri olduğunu vurgulayan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, "Eserleri birçok dile çevrilmiş ünlü yazarımız, Türk kültürünün uluslararası platformlarda tanıtılmasında mihenk taşlarındandır. Eserleri Türkleri de bir araya getirme özelliği taşıyor. Büyük üstadımızın doğum gününü Kırgız gençlerle kutluyoruz" dedi.

CENGİZ AYTMATOV KİMDİR?

12 Aralık 1928 tarihinde Talas'ta (bugün Kırgızistan topraklarında kalıyor) doğan Cengiz Aytmatov, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle genç yaşında çalışma hayatına başladı. Çalışma hayatının yanı sıra veterinerlik ve tarım enstitüsünde eğitimini sürdürdü. Ardından Moskova'da Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde okuyan ünlü edebiyatçı, kısa sürede şöhrete kavuştu. Her bir eseri 150'yi aşkın dile tercüme edildi. Edebi çalışmalarının yanı sıra 1990 ile 1994 yılları arasında Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'nu daha sonra 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, böbrek yetmezliği nedeniyle 10 Haziran 2008 tarihinde Almanya'nın Nürnberg şehrinde hayatını kaybetti. Türk sinemasının başyapıtlarından biri olan ve başrollerini Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın paylaştığı 'Selvi Boylum Al Yazmalım' filmi, Cengiz Aytmatov'un Kırmızı Eşarp isimli romanından, 1977 yılında Atıf Yılmaz tarafından beyazperdeye uyarlandı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Magazin

Cengiz Aytmatov Hakan Tartan İzmir Konak Magazin Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title