Haberler

    Her yaprağında ayrı marifet

    Güncelleme:

    VEGANLARA SARMALimonita Vegan Kasap kurucularından Deniz Yoldaç'tan glütensiz lahana sarma (6 kişilik)NE LAZIM?

    VEGANLARA SARMA

    Limonita Vegan Kasap kurucularından Deniz Yoldaç'tan glütensiz lahana sarma (6 kişilik)

    NE LAZIM?

    1 adet küçük lahana

    2 su bardağı siyez bulguru (Bir gece önceden ıslatılmış)

    3 adet soğan (küp küp doğranmış)

    2 adet domates (rendelenmiş)

    1 yemek kaşığı domates salçası

    1 tatlı kaşığı pulbiber

    1 çay kaşığı kimyon

    Tuz

    Karabiber

    1/2 demet maydanoz

    1 çay bardağı zeytinyağı

    Sos için;

    6 diş sarımsak

    1 avuç sapsız maydanoz

    2 tatlı kaşığı tuz

    1 kahve fincanı zeytinyağı

    1/2 fincan nar ekşisi

    NASIL YAPARIM?

    Lahanaları yapraklarına ayırıp kaynayan suyun içinde ya da buharda, hafif yumuşayana kadar bekletin.

    Soğanları yağda rengi değişinceye kadar kavurun. Salçayı ve baharat çeşitlerini de ekleyip 5 dakika kadar kavurmaya devam edin.

    Süzdüğünüz siyez bulgurunu ve domatesi kavurduğunuz harcın üzerine koyun ve domates suyunu çekene kadar yaklaşık 10 dakika kavurun. En son ince doğranmış maydanozları ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

    Lahana yapraklarının içerisine bu harçtan koyup tüm harç bitene kadar sarın. Geniş bir tencerenin dibine birkaç yaprak lahanayı düz şekilde serdikten sonra sardığınız lahanaları tencerenin dibine sırayla dizin, yalnızca en alt sıranın üzerini geçecek kadar su koyun ve en üstüne bir tabak kapatın. 20 dakika pişirin ve suyu biterse su ilave edin. Eğer pişmemişse 5 dakika daha pişirebilirsiniz.

    Sosu hazırlamak için tüm malzemeleri blender'dan geçirin ve sos haline getirin. Pişen lahanaların üzerine gezdirerek servis yapın.

    VİTAMİN DEPOSU

    Şef Müge Ergül'den dana etli, sebzeli lahana çorbası (6-8 kişilik)

    NE LAZIM?

    1 adet soğan

    2 adet havuç

    2 adet kereviz sapı

    1/2 bağ maydanoz

    1/2 lahana (ufak boy)

    1 adet büyük boy patates

    250 gr haşlamalık dana eti

    1 yemek kaşığı tereyağı

    2 litre su

    Tuz

    Karabiber

    NASIL YAPARIM?

    Tencereye tereyağını koyup eritin. İçine eti koyup yüksek ateşte mühürleyin. Ardından etleri başka bir tencereye alın, maydanoz sapı, tuz, karabiber ve suyu ekleyip kaynatın. Etler düşük ateşte, ağzı kapalı olarak yaklaşık 2 saat boyunca haşlanacak. Etleri mühürlediğiniz tencereye bir miktar tereyağı koyup içine küp küp doğranmış patates, havuç ve kereviz saplarını ekleyin ve iyice kavurun. Daha sonra tencereye ince ince doğranan lahanaları da ekleyin ve tekrar iyice kavurun. Bu işlem bittikten sonra kaynayan etin suyunu sebzelerin üzerine dökün. Yaklaşık 20 dakika sonra sebzeler yumuşamaya başlayınca içine etleri de ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.

    BESLEYİCİ VE LEZZETLİ SALATALAR

    Şef Çiğdem Seferoğlu'ndan iki farklı salata

    Tahinli salata (6 kişilik)

    NE LAZIM?

    1/4 beyaz lahana

    1/2 kereviz

    1 yeşil elma

    1 limon

    1/2 çay bardağı tahin

    1 tatlı kaşığı kimyon

    1/2 bağ maydanoz

    1 adet ayıklanmış nar

    Zeytinyağı

    Tuz

    NASIL YAPARIM?

    Lahanayı ince ince kıyın, elmayı da incecik, kibrit şeklinde doğrayın. Kerevizi rendeleyin. İnce kıyılmış maydanozla bu malzemeleri karıştırın. Ayrı bir kapta limon, tahin, kimyon, tuz ve zeytinyağıyla bir sos hazırlayın. Karışımın üzerine bu sosu gezdirdikten sonra ayıklanmış narı salatanın üzerine serpip servis edin.

    Coleslaw (Mayonez soslu lahana salatası)(6 kişilik)

    NE LAZIM?

    1 küçük beyaz lahana

    2 orta boy havuç

    4 dolu yemek kaşık mayonez

    4 dolu yemek kaşığı yoğurt

    1 yemek kaşığı bal

    1/2 limon suyu

    3 yemek kaşığı elma sirkesi

    1 yemek kaşığı tozşeker

    4 yemek kaşığı süt

    Tuz

    NASIL YAPARIM?

    Havucu rendeleyin. Lahanayı ince ince doğrayın. Kalan bütün malzemeyi robotta çekip sos hazırlayın. Yaklaşık bir saat kadar lahana ve havucu sosta bekletin.

    KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR!

    Diyet ve beslenme uzmanı Ömür Karamahmut

    Beyaz lahana yüksek oranda glutamin içerir. Bu sayede antiülseriktir. Glutamin, protein üretimine katkıda bulunarak bağışıklık sistemini destekler. A vitamini sayesinde de saç uzamasını destekler. Beyaz lahanayı kaynatıp içine biraz limon ilave edin. Saç diplerinize sürün ve 20-30 dakika bekleyin.

    Kilo kaybına katkıda bulunur... Vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksektir ve düşük kalorilidir. Lif içeriği sayesinde gün içerisinde daha tok kalırsınız.

    Kan basıncının düşmesine yardımcı olur... Tansiyon yüksekliğinde genellikle tuzun kısıtlanması önerilir fakat potasyum varlığı da bir o kadar önemlidir. Beyaz lahana potasyum yönünden zengin bir sebze. Potasyum vücuttaki sodyumun üriner sisteme aktarılmasını sağlar. Bu da kan hücrelerinin duvarlarında rahatlama ve kan basıncının düşmesini sağlar.

    Yüzde 85 oranında K1 ve K2 vitamini içerir. K1 vitamini vücut için önemli rol oynar. K vitamini yokluğunda kan düzgün bir şekilde pıhtılaşamaz ve aşırı kan kaybı riski artar. Bir su bardağı kadar beyaz lahana tüketimi K vitamini ihtiyacını yeterince karşılayacaktır.

    İçinde bulunan sülforafan bileşeni sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır. Ayrıca yüksek oranda C vitamini içerir ve bağışıklığın desteklenmesine katkıda bulunur.

    Sülforafan, kaempferol ve diğer antioksidanlardan oldukça zengin olan beyaz lahana bu özelliğiyle kronik rahatsızlıkların daha az gözlenmesinde rol oynar. Kalp hastalıkları, romatoid artrit ve iltihabi bağırsak hastalığı gibi hastalıklar bu kronik rahatsızlıklardan birkaçı...

    Bu sebzenin çözülemeyen lif içeriği yüksektir. Çözülemeyen lifler de sindirim sistemini sağlıklı tutar. Bağırsakların hareketlenmesine katkıda bulunurlar. Ayrıca çözülemeyen bu liflerin içerisinde bağırsak dostu olarak bilinen bifido bakteriler ve lactobacillus vardır. Bu bakteri türleri, bağışıklık sistemine destek oldukları gibi vitamin K2 ve B12 üretiminde de rol oynar.

    Beyaz lahana tiroit hormonunun çalışmasını baskılayabilir. Bu nedenle hipotiroidi olan hastalar tüketimi sınırlandırmalı. Diyabet ilacı kullananların kan şekeri seviyesinin daha da düşmesine sebebiyet verebilir. Hamile ve emziren kadınlar da tüketimine dikkat etmeli. Özellikle tüketmeden önce tamamen temizlendiğinden emin olmalılar.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Zeytinyağı Haberler

    Akıllara Özgür Özel'in sözü geldi! Erken seçim anketinden çıkan sonuç bir hayli çarpıcı

    Akıllara Özgür Özel'in sözü geldi! Erken seçim anketinden çıkan sonuç bir hayli çarpıcı

    Ankara'nın uykularını kaçıran skandal! Ne kadar kuduz köpek varsa şehre salıp kaçtılar

    Ankara'nın uykularını kaçıran skandal! Ne kadar kuduz köpek varsa şehre salıp kaçtılar

    Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

    Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

    Bakmadan Geçme

    10 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 10 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 10 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 10 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 10 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 10 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 10 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 10 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Fransa Kanada maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Fransa Kanada maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fransa Kanada maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Fransa Kanada maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Fransa Kanada maçı CANLI izle! (HD) Fransa Kanada maçını hangi kanal veriyor, nereden izlenir? Fransa'da Macron neden erken seçim kararı aldı? Erken seçim ne zaman yapılacak? YKS soruları sızdı mı? ÖSYM Başkanı Ersoy iddiaları yalanladı Fenerbahçe seçim sonuçları 2024! Ali Koç ve Aziz Yıldırım hangi sandıktan kaç oy aldı? İşte oy sayıları Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın aldığı toplam oy sayıları kaç? (%) Aziz Yıldırım ile Ali Koç yüzde kaç oy aldı, oy farkı kaç?
    Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

    Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title