Haberler

"Tarihin Sıfır Noktası"Na Çatı Koruması

Şanlıurfa'daki Göbeklitepe kazı alanında devam eden çalışmalarda yeni bulgulara rastlandı Kazı Başkanı Prof. Dr. Schmidt: "Taşıyıcı noktaların geleceği yerleri araştırırken de bilimsel araştı...

EŞBER AYAYDIN - Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'deki yeni kazı alanına koruma çatısı yapılacak.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl için planladıkları 2. dönem kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Tarihi eserlerin bulunduğu bölgenin korunmasına önem verdiklerini dile getiren Schmidt, şunları kaydetti:

"Çalışma programımızın iki önemli noktası var. Aslında bunlar koruma, restorasyon ve konservasyona yönelik. Birincisi eski kazı açmalarının bulunduğu yerde koruma çatısının inşası ve bunun ilk evresinin çalışma platformunu yapıyoruz. Diğeri de 2009'da başladığımız yeni kazı açmalarının üzerine yapacağımız ikinci koruma çatısının ayaklarını arkeolojik olarak hazırlamak ve taşıyıcıların geleceği yerleri belirlemek. Taşıyıcı noktaların geleceği yerleri araştırırken de bilimsel araştırmalara devam ediyoruz."

Yeni buluntulara da rastlanıyor

Schmidt, kazıda yeni bulgulara rastladıklarını belirterek, çalışmaların yeni koruma çatısının yapılacağı alanda yoğunlaştığını dile getirdi.

Sonbahar dönemi kazılarda insan heykeline ait kırık bir parça bulunduğunu hatırlatan Schmidt, "Parçayı yüzeye çok yakın bir yerde bulduk. Bu yüzden üst kısmı oldukça tahrip edilmiş durumdaydı. Yuvarlanmış bir baş kısmını temsil ediyor. H yapısındaki çalışmalarda da merkezdeki taşlardan birini bulmayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Çalışmalara öğrenci ve uzmanlardan oluşan 15 kişilik bilimsel ekibin yanı sıra Örencik köyünden 30 işçinin görev aldığını anımsatan Schmidt, gelecek ayın ilk haftasına kadar Göbeklitepe'de olacaklarını sözlerine ekledi.

Göbeklitepe

Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.

İlk kez 1963'de İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.

Şimdiye kadar bölgede Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu.

Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı. - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Klaus Schmidt Şanlıurfa Örencik Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title