Haberler

"İstanbul 2053 Vizyonu" Okurlarla Buluştu

Şehrin geleceğinin inşa edilmesine yönelik birbirinden önemli teşhislere, tespitlere ve tavsiyelere yer verilen kitapta, 2053 vizyonu gündeme getirildi

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan'ın son eseri "İstanbul 2053 Vizyonu" okurlarla buluştu.

Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, Marmara Üniversitesi'nin yüksek lisans programlarından İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı da olan Bozlağan'ın son eseri "İstanbul 2053 Vizyonu", yazarın uzun çalışmaları sonucunda tamamlandı.

"İstanbul'un geleceği geçmişinde saklıdır" prensibine dayanan, geçmişin değerini bilerek ve bugünü anlayarak şehrin geleceğinin inşa edilmesine yönelik birbirinden önemli teşhislere, tespitlere ve tavsiyelere yer verilen kitap, toplumun her kesiminden her yaşta insanın severek okuyacağı ve rahatlıkla anlayacağı dilde kaleme alındı.

İstanbul'u geçmişinden bugüne ve bugünden geleceğe ele alan kitap, şehrin ruhuna dokunan, onu anlamayı, anlamlandırmayı ve yönlendirmeyi amaçlayarak, yazarın çeşitli tarihlerde kaleme aldığı 30 farklı makalesinden oluşuyor.

Kente adanan 18 yıllık bir emeğin ürünü kitapta, şehrin nasıl bir değişim ve dönüşüm süreciyle karşı karşıya kaldığı, değişimin ana dinamiklerinin neler olduğu ve bunların nasıl yönetilmesi gerektiğine dair çarpıcı tespitler ve açıklamalar yer alıyor.

Büyükşehir yönetimi, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, mahalle kültürü, sitelerin toplumsal değerler açısından geliştirilmesi, geleneksel Türk bahçesinin yaşatılması gibi İstanbul'u doğrudan veya dolaylı etkileyen konular, İstanbul kültürüyle, sanatıyla, mimarisiyle, estetiğiyle, sosyal ve ekonomik potansiyeliyle, sahip olduğu eşsiz coğrafi özellikleriyle bir bütün olarak ele alındı.

"Kitapta, şehrin 2053 yılında dünyanın lider şehri olması gerektiği anlatıldı"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Recep Bozlağan, kitabın İstanbul'a ciddiyetle eğilen, herkese faydalı bir başvuru kaynağı olacak şekilde hazırlandığını belirterek, "Kentin birkaç yıllık değil, birkaç 10 yıllık bir perspektifle planlanması ve yönetilmesi gerektiği üzerinde durularak 2053 vizyonu gündeme getirildi. Kitapta, şehrin 2053 yılında dünyanın lider şehri olması gerektiği anlatıldı" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un küresel düzeyde etkili bir merkez haline gelebilmesi için kapsamlı bir uluslararası işbirliği programı önerildiğini ve daha önce gündeme getirilmeyen bir modelin teklif edildiğini aktaran Bozlağan, diğer taraftan marka şehirler ve İstanbul'un konumuna da kitap içinde değinildiğini, kentin kültürel ve doğal değerlerinin korunması, mimari zenginliklerinin geliştirilerek yaşatılması, şehrin silueti ve Taksim bölgesinin yeniden düzenlenmesi konularının da ele alındığını anlattı.

Bozlağan, şehirdeki özensiz yapılaşmanın yol açtığı sorunlar ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki uyarılarına da yer verildiğini belirterek, bu çerçevede dikey yoğun yapılaşma, çarpık şehirleşme ve kentsel dönüşüm konularına değinildiğini kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Marmara Üniversitesi Recep Bozlağan İstanbul Kültür Sanat Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title