Haberler

Böyle Bir Devrimci Soluk Az Bulunur

Kalemiyle gençlerin düşünce dünyasında izler bırakan Atasoy Müftüoğlu’nun hayatı Mavera Gençlik Hareketi tarafından “Vakti Kuşanan Adam” adıyla belgeselleştirildi.

Mavera Gençlik Hareketi’nin Üsküdar Belediyesi’nin katkılarıyla hazırladığı Atasoy Müftüoğlu belgeseli, usta yazarın düşünce dünyasına ışık tutuyor. Geçtiğimiz günlerde galası yapılan belgeselde Müftüoğlu, “Kravat takmayan, cebinde en çok Müslüman adresi taşıyan, nefesine daktilosunun sesi karışan bir adam. Sivilliğini siciline çarpışa çarpışa işleten adam” olarak tanımlanıyor. Rasim Özdenören’den  Nuri Pakdil’e, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den Cihan Aktaş’a, Yıldız Ramazanoğlu’na çok sayıda önemli ismin konuştuğu belgeselde Atasoy Müftüoğlu için Ali Haydar Haksal “Bir araya geldiğimizde bizi hem gönendirir hem de yol gösterici olur. İslam coğrafyasına evrensel bir bakışla eleştirisini getirir” dedi. Cihan Aktaş, Müftüoğlu’nu “Güvenilir, durağanlıktan uzak bir düşünür ve kalem” olarak tarif ederken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Atasoy Bey ufuk açar her şeyden önce, önemli olan bu. Atasoy Müftüoğlu’nda bizim geleneğimizde olmayan çok cesur bir şekilde kendi kendimize bakış yönü vardır” şeklinde konuştu. 


Pakdil, Müftüoğlu için konuştu


Metin Önal Mengüşoğlu da benzer ifadelerle Müftüoğlu’nun eleştirel kimliğine dikkat çekti: “Türkiye gibi köklü muhafazakar bir çevrede böyle devrimci bir soluk az bulunur.”


İlk kez bir belgesele konuşan Nuri Pakdil ise belgeselde yakın dostu için şu cümleleri kurdu: “Müthiş ahlaklı bir adamdır. Dürüst adamdır, namuslu adamdır. Soylu adamdır, Müslüman adamdır. Muhalif adamdır. Çok iyi bir yazardır. Atasoy bey gezileriyle de ünlüdür. Anadolu’nun her yerini dolaşmıştır. Hiç bilmediğimiz insanlarla dostluklar kurmuştur. Edebiyat dergisi yayınlanırken Edebiyat dergisinin yayılması için onlara mektuplar yazmıştır. Bu mektuplar da tarihsel bir olgudur.” Tarık Tufan’ın Atasoy Müftüoğlu tarifi ise şöyle: “Mümin ferasetiyle muhalif bir adamdır. Modern dönemde Müslüman olmaya ilişkin sanıyorum en sahih, derinlikli cümleler kuran, Kur’an’ın kavram dünyasına vakıf ve aynı zamanda insanın derin iç karmaşasını çözümlemiş insanlardan bir tanesi.” “Atasoy Müftüoğlu sizi hiçbir zaman yanıltmaz” diyen Rasim Özdenören, İstanbul ve Ankara’daki edebiyatçı dostlarının Müftüoğlu’nun görüşlerine çok önem verdiklerine dikkat çekerek “Herhangi bir işe girişeceğimiz zaman Atasoy Müftüoğlu ile istişare etme ihtiyacını hissederdik. Müftüoğlu yanımızda olmadığı zamanlarda bile ‘Acaba Atasoy Müftüoğlu bu konularda ne düşünüyor diye’ onun fikrini dikkate alırdık” şeklinde konuşuyor.


Deprem oluyor kaçın!


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Atasoy Müftüoğlu ile ilgili olarak gençlik yıllarına ait bir anıyı paylaşıyor belgeselde: “Akçağ Kitabevi bir kültür ocağı gibiydi. Haftasonları orada kitap seminerleri yapılırdı. Herkes istediği kitabı seçer okur, diğerlerine o kitapla ilgili seminer verirdi. Mevdudi’nin İslam’da doğum kontrolü kitabını bir ağabeyimiz almış sunumunu yapmak üzere. Fakat sunum o kadar uzadı ki herkes bunalmış, birden Atasoy abi, ‘Deprem oluyor, dedi ve kendini dışarı attı. Arkasından birkaç kişi daha... Meğer aralarında anlaşmışlar.”


Atasoy Müftüoğlu’nun bereketli hayatının özeti


Belgeselin yönetmeni Yavuz Selim Güneş:


Belgesel fikri birkaç yıldır aklımızdaydı. Projeyi Üsküdar Belediyesi'ne teklif ettik, belediye başkanı Mustafa Kara memnuniyetle kabul etti ve böylece besmeleyi çektik. Müftüoğlu, benim ve arkadaşlarımın hayatında, fikir dünyasında önemli bir yere sahip. Gençlerin onu tanımasını önemsiyoruz. Onun fikirlerinden, hayatından öğreneceğimiz çok şey olduğuna inanıyoruz. Belgeselin hazırlık aşamaları oldukça zor oldu. Çünkü Müftüoğlu'nun gerçekten çok geniş bir çevresi var. Belgeselde Müftüoğlu'nun Türkiye tarihinde, darbeler zamanında, fikir boşluğunun insanları savurduğu zamanlarda nasıl bir tutum sergilediği, yurtiçinde ve yurtdışında yaptığı çalışmalar, kitapları, diğer mütefekkirler ile kurduğu ilişkiler konu ediliyor. Belgesel, Atasoy Müftüoğlu'nun bereketli hayatının kısa bir özeti sadece.

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Yıldız Ramazanoğlu Cihan Aktaş Nuri Pakdil Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title