Haberler

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde Geleneksel Oyunlar Şenliği Düzenlendi

Güncelleme:

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından düzenlenen Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında, kente özgü geleneksel oyunların oynandığı bir şenlik düzenlendi. Üniversite yerleşkesinde kurulan alanda, yöreye özgü 14 oyun deneyimlendi. Şenlik, eski oyunların hatırlanması ve gençlerin eğlenceli vakit geçirmesi açısından büyük önem taşıyor.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesince (BŞEÜ), 15-21 Mayıs Gençlik Haftası dolayısıyla kente özgü, unutulmaya yüz tutmuş oyunların oynandığı "Geleneksel Oyunlar Şenliği" düzenlendi.

Üniversite yerleşkesindeki Tıp Fakültesi binası önünde kurulan alanlarda il protokolü üyeleri, öğrenciler ve katılımcılar, BŞEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünce yürütülen " Bilecik'te Oynanan Geleneksel Oyunlar" adlı bilimsel araştırma projesi kapsamında ortaya çıkarılan, yöreye özgü 14 oyunu deneyimleme fırsatı buldu.

Şenlikte, "kiremit devirmece", "mokacık", "metcik", "aşıkcık", "ayakcak", "gıncırdak", "aba kapmaca", "şamuk", "göz bağlama", "dokuz taş", "bulmaca", "gelme top", "köy göçtü" ve "misket" oyunları oynandı.

Vali Şefik Aygöl, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gençlik Haftası dolayısıyla kentte çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiğini söyledi.

Şenliğin eski oyunların hatırlanması açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Aygöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yöre değişse dahi oyunların ülke genelinde birbirlerine benzerlik gösterdiklerini, yörenin şartlarına göre oyunların oynandığını görme fırsatı bulduk. Çocuklarımız hem eğleniyorlar hem de vakit geçiriyorlar. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Dışarıdan kolay gibi duruyor. İzlediğinizde, 'Ben zaten yaparım' denilen oyunların aslında emek istediğini ve kolay olmadığını gördük. Biz de geçmişimize gitme fırsatı bulduk ve eğlendik."

BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir de dijital bir çağ yaşandığını, bu sebeple çağa özgü oyunların yaygınlaştığını ifade etti.

Geçmişte sokaklarda oynanan oyunların revaçta olduğunu belirten Beydemir, "Bugün bu oyunları tecrübe ettik. Hakikaten emek isteyen oyunlar. Gelişigüzel çıkmamış, bilgiyle ortaya çıkmış oyunlar. Üniversitemizi, hocalarımızın vasıtasıyla böyle oyunlara açmak ayrı bir mutluluk oldu. Gelen herkese teşekkür ediyoruz." dedi.

BŞEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raif Zileli ise 8 ay önce " Bilecik'te Oynanan Geleneksel Oyunlar" adlı bilimsel araştırma projesine başladıklarını hatırlattı.

Proje kapsamında merkez ve ilçelere bağlı köyleri dolaştıklarını, buralarda yaşayanlardan aldıkları bilgilerle geçmişten oynanan, Bilecik'e özgü 45 oyunu derlediklerini anlatan Zileli, şöyle konuştu:

"Bunlardan bazılarını da burada katılımcılarla buluşturduk. Tüm ilçeler ile kent merkezine bağlı köylerden imkanlar nedeniyle eşit miktarda oyunlar topladık. Oyunların çoğu bilinen fakat isimleri ve kuralları değişiklik gösteren oyunlar. Bugün ki etkinlikte bazı oyunların materyallerini üniversitemizde tasarladık. Bugün burada 14 oyunu hem gösterdik hem de oynattık. Her oyundan 4 tane yaptık ki herkes gönlünce, dilediği kadar oynayabilsin."

Etkinlikte, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, İl Emniyet Müdürü Beyti Kalaycı, kurum müdürleri, akademik ve idari personelle aileleri de yer aldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Gençlik Haftası Bilecik Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakmadan Geçme

Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur? Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor?
Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title