Haberler

Aydınlı Tasarımcıdan Vatikan'a Tablo Hediyesi

Tasarımcı Yeşim Taner, üzerinde Hz. İsa’nın iki ayrı tasviri bulunan tablosunu Vatikan'a hediye olarak gönderdi.

Aydınlı tasarımcı Yeşim Taner, üzerinde İsa'nın iki ayrı tasviri bulunan tablosunu Vatikan'a hediye olarak gönderdi.

Tasarladığı tablonun adını "Dünya barışı ve din kardeşliği" koyan Taner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tablonun içerisindeki resimde iki farklı Hz. İsa tasvirinin yer aldığını söyledi.

Taner, "Tablo üzerindeki çalışmam bir hafta sürdü. Resmin etrafında cam sıvı boyası kullandım. Tablonun etrafına 4 fosfor taşı işledim. Bu taşlar İslam, Hristiyanlık, Musevilik, Yahudilik dinlerini simgeliyor. Tablonun daha güzel ve görünümlü olması için bir çerçevenin içerisinde yer almasını düşündüm" dedi.

Çerçevenin üzerinde tabloya uygun ve Türk-İslam aleminden de figürlerin yer almasına önem verdiğini belirten Taner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çerçeveyi oluşturmak için çok düşündüm. Oluşacak eserin içerisinde Türk-İslam alemi figürleri ile birlikte dünya barışı simgelerinin yer almasına özen gösterdim. Çerçevenin dört köşesinde üzüm figürleri yer almakta. Üzüm 12 bin yıldır dünya yazılı tarihinden itibaren tüm tablo ve resimlerde kullanılmakta. Üzüm ezoterik bir sembol olup, bazı toplumlarda bereketi, bazılarında sürekliliği simgeler. Çerçevenin üzerinde yer alan vav ve çift vav figürlerinin de anlamı çok büyüktür. Vav figürü bir insanın anne rahmine ilk düşüşünü sembolize eder. Namaz kılan bir insan secdeye vardığında vav sembolü şeklini alır.

Tablonun üzerinde yer alan çini sembollerin içerisinde gül, karanfil ve lale çiçekleri yer almakta. Gül, Hz. Muhammed'i sembolize eder. Lale ise ebced harflerine göre Allah ismindeki harfler bulunduğu için İslam aleminde anlamı büyüktür. Karanfil ise hayatı ve yaşamı anlatan bir çiçektir. Çerçevenin üzerinde ayrıca hilal şekli ile birlikte barışı simgeleyen güvercin ve zeytin dalı figürlerine yer verdik. Güvercin bizim yarattığımız figürde her zamankinden farklı olarak zeytin dalını ağzında değil de ayaklarıyla tutmakta. Buradaki amacımız dünya barışının daima kalıcı olması."

Tabloda iki farklı Hz. İsa tasvirinin bulunduğunu, birinde Hz İsa koyunlar ile görülürken, diğerinde ise Hz. İsa'nın çarmıha gerildiğini anlatan Taner, "Hz. İsa ilk olarak çobanlık mesleği yapmaktaymış. Hz. İsa'nın diğer görüntüsü ise Hz. İsa'ya inanmayanların onu çarmıha gerdiği anın resmidir" dedi.

Arkadaşı Gülten Kaya'dan çerçeve hakkında fikirler aldığını dile getiren Taner, "Kuşadası'nda oyma sanatı ile uğraşan marangoz sanırım yok. Çineli dostum Kaya'nın sayesinde Sanayi Sitesi esnaflarından mobilya ve dekorasyon ustaları ile tanıştım. Çerçeve bir haftada tamamlandı. Ustalarıma emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Merkel teşekkür etmişti

Aydınlı tasarımcı Yeşim Taner, tasarladığı ürünlerini daha önce de Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'ya da gönderdiğini anımsattı.

Taner, 2009 yılında Obama'ya inci mercan kolye hediye ettiğini, yaklaşık 2 ay önce Almanya Başbakanı Merkel'e doğum günü 17 Temmuz'da kolye ve bileklik gönderdiğini ve Merkel'in kendisine bir teşekkür mektubu yolladığını kaydetti. - Aydın

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Angela Merkel Aydınlı Vatikan Kültür Sanat Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakmadan Geçme

Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur? Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor?
Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title