Haberler

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

Festival kapsamında "Meryem" filminin galası yapıldı

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında, yönetmenliğini Atalay Taşdiken'in yaptığı ve 6 gün evli kaldığı kocasını bekleyen kadının yaşadığı olayların anlatıldığı "Meryem" filminin gala gösterimi gerçekleştirildi.

Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'nda gösterilen filmi, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Başkanı Türkan Şoray, jüri üyeleri ve sanatseverler izledi.

Film sonrası düzenlenen söyleşiye yönetmen Taşdiken, filmde "Meryem" karakterini oynayan Zeynep Çamcı, oyunculardan Mustafa Uzunyılmaz ile Zerrin Sümer katıldı.

Filmde, Anadolu'nun bazı köy ve kasabalarında görülebilecek bir öyküyü farklı bir şekilde anlattığını dile getiren Taşdiken, "Meryem" filminin bir kadın filmi olduğu söylemini kabul etmediğini, bunun insani bir film olduğunu söyledi.

Filmin öyküsünü gerçek bir hikayeden yola çıkarak hazırladığını ancak finalinin gerçekle örtüşmediğini belirten Taşdiken, filmde Meryem'in kasabadaki yaşantısını kabullenmeyip İstanbul'a gittiğini, gerçek hikayede ise annesinin evine dönerek yaşlı bir insanla evlendiğini ve 32 yaşında öldüğünü anlattı.

Söyleşide bir izleyicinin, "Sinematografinin hikayenin önüne geçmesi gibi bir endişe taşıyor musunuz?" sorusuna Taşdiken, hiç böyle bir endişe taşımadığı cevabını verdi. Kendisinin bir coğrafyada geçen hikayeyi anlattığını kaydeden Taşdiken, şöyle konuştu:

"Ben, sinemanın bize dayatıldığı gibi belli kalıplar içinde yapılması gerektiğini düşünmüyorum. Sıkıntılı bir hikaye yapıyorsanız sakın güzel, iç rahatlatacak bir resim göstermeyin, seyirci sıkılmaya devam etsin. Eğlenceli bir hikaye yapıyorsanız da sakın sıkıntılı bir durum yaratmayın, gibi kalıplar. Bunlar yanlıştır demiyorum ama ben buna uymak zorunda olmadığımı düşünüyorum."

Filmde zihinsel engelli oyuncu Celil Özüak'ın yer aldığının hatırlatılması üzerine Taşdiken, ilk hazırladığı senaryoda Özüak'ın olmadığını ancak Özüak ile tanıştıktan sonra senaryoda yer vermeye karar verdiğini söyledi. Taşdiken, Celil'in Meryem'in yalnızlığını, kimsesizliğini, çaresizliğini anlattığını ifade etti.

Söyleşide "Meryem" karakterinin kendisine uyup uymadığının sorulması üzerine oyuncu Zeynep Çamcı, Meryem'in birçok şeyi kabullenebilen, ufak gülümsemeleri olan farklı bir çocuk olduğunu dile getirdi.

Filmin konusu

Filmde 17-18 yaşında güzelliği ile tüm kasabanın ilgisini çeken Meryem'in, aynı kasabada yaşayan ve oğulları İstanbul'da çalışan bir ailenin talip olması, düğünden 6 gün sonra "Bir düzen kurar, seni de İstanbul'a alırım" diyerek İstanbul'a giden kocası Mustafa'yı beklemesi anlatılıyor.

Kocasının uzun süre gelmemesi ve bir gün telefonda kendisinden boşanmak istediğini söylemesi üzerine Meryem, bu durumu ailesine anlatmadan İstanbul'a gidiyor. - Antalya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkan Şoray Antalya Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title