Haberler

3. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Başladı

Güncelleme:

İÜ Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ve bu yılki teması 'Çocuk Adalet' olan festivalin açılışı yapıldı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ve bu yılki teması "Çocuk(ça) Adalet" olan 3. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin açılışı yapıldı.

Festival Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki açılışta yaptığı konuşmada, "Darbelerle hesaplaşalım" diye başladıkları projede ilk yıl bu konuyu, ikinci yıl ise şiddet ve ayrımcılığı ele aldıklarını söyledi.

Her yetişkin insanın adalet talep ettiğini belirten Sözüer, bunun gerçekleşmesinin şartının ilk önce çocuklar için adalet olması gerektiğini düşündüklerini belirterek, bu nedenle bu yıl da "Çocuk(ça) adalet" fikrini gündemlerine aldıklarını kaydetti.

Yaptıkları çalışmalar sonucunda, Türkiye'de suça itilen çocuklar sorununun görünenden daha derin olduğunu tespit ettiklerini aktaran Sözüer, "Mesela sponsor aramaya başladık ve kuruluşların bu konuda isteksiz olduklarını gördük. Kurumsal olarak büyük sosyal yardım projeleri ile övünen özel sektörümüzü burada göremedik. 'Suç ve çocuk' deyince kendi kurumsal kimliklerinin bununla anılmasını istemediler, uzak durdular" dedi.

Sözüer, çocukların korunması ile ilgili yapılan kanunların çoğunun kağıt üzerinde kaldığını savunarak, "Yapılan kanun ya da reformların uygulanmasında diretilince, bu sefer de o kanun değişiyor. O yüzden birinci sorumluluk alanımız, uygulama alanının neden çocuklara karşı işlenen suçlar konusunda direndiği. Reformlara karşı uygulayıcılarda ciddi bir direniş var. Reformlara, özgürlüklere, hukukun üstünlüğüne direnenlere karşı biz de azimle çalışmalarımızı yapıyoruz" diye konuştu.

Vali Mutlu

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da emeği geçenlere teşekkür ederek, "Mükemmel bir çalışma. Bu yıl çok önemli bir tema işlendi. Çocuk suçları konusunun ülkemizde çok daha fazla incelenmesi, filmlerin bu konuya yoğunlaşması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Açılış törenine, festivalde gösterilecek bazı filmlerin yönetmenleri, oyuncuları ve sinema oyuncusu Türkan Şoray da katıldı.

Törende, festival kapsamında ödül kazananlara plaketleri takdim edildi.

100'ye yakın film gösterilecek

19 Eylül'e kadar devam edecek festivalde, değişik sinema salonlarında, suç ve ceza konularını işleyen 50'ye yakın ülkeden 100'e yakın uzun metrajlı yerli ve yabancı filmin yanı sıra belgesel ve kısa filmler gösterilecek.

Filmlerden sonra yönetmen ve oyuncuların katıldığı söyleşiler, 30 ülkeden hukukçu, kriminolog, psikiyatrist, sosyolog, STK temsilcileri, film yapımcıları ve eleştirmenlerin katılacağı paneller düzenlenecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Üniversitesi Hüseyin Avni Mutlu Adem Sözüer Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title