Haberler

Dalgınlığın Sebebi Epilepsi Olabilir

Güncelleme:

Uzmanlar uyarıyor. Saniyeler ve dakikalar süren dalgınlıklar epilepsi (sara) belirtisi olabilir.

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, epilepsi hastalığında erken tanının önem arz ettiğini belirterek, "Saniyeler ve dakikalar süren dalgınlıklar epilepsi (sara) belirtisi olabilir" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sara hastalığının birçok belirtisi olduğunu, sık sık oluşan dalgınlıkların da bunlar arasında bulunduğunu kaydetti.

Epilepsi hastalığında beynin elektriksel dokümanında bozukluklar bulunduğunu ifade eden Yılmaz, ailesel yatkınlık, yeni doğan dönemde ya da çocukluk dönemindeki enfeksiyonların annenin maruz kaldığı ilaçlar ya da gebelik döneminde yaşadığı rahatsızlığın, dikkat çekilecek derecede dalgınlık ve dalmaların bu hastalığın belirtileri arasında yer aldığını söyledi.

"Örneğin çocuk derste öğretmenini dinlerken ve not alıp yazı yazarken bir an için dalar, o sırada yarım dakika, bir dakika, bir buçuk dakikalık sürede çevre ile irtibatı kopar ve bu durum öğretmenlerin dikkatini çekebilir" diyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu sırada çocuğun akademik performansı da etkilenebilir. Bu dalmalar çok sık olduğunda öğrenme süreci de kesintiye uğrayabilir. Dalgınlıklar dışında epilepsi hastalığının başka belirtileri de var. Saniyeler ve dakikalar süren dalgınlıklar epilepsi belirtisi olabilir. Ağzında bir şey varmış gibi çiğnemeler, göz kırpıştırmaları, bir anda seğrilmeler, irkilme ve sıçramalar, elinden bir şeyi düşürmeler, ayaktayken yere düşmeler, kasılmalar, sürekli öksürme ya da hastanın hep aynı sesi hep aynı kokuyu duyması da belirtiler arasındadır."

Doğru ilaçlarla 10 epilepsi hastasından 7'sinin nöbetlerinin tamamen kontrol altına alınabileceğini anlatan Yılmaz, çocukların 1-2 yıl, erişkinlerin de 4-5 yıl hiç nöbet geçirmemeleri durumunda ilaç kullanmadan hayatına devam edebileceğini kaydetti.

Çok sık geçirilen nöbetlerin beyinde nöron kaybına neden olduğunu vurgulayan Yılmaz, hekime ne kadar geç gidilirse tedavinin de o kadar geç veya az yararı olacağını sözlerine ekledi.
 

Kaynak: AA / Kadın

Hikmet Yılmaz Kadın Sağlık Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Meclis'i feshederek erken seçim çağrısı yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Meclis'i feshederek erken seçim çağrısı yaptı

Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

Bakmadan Geçme

Fransa Kanada maçı CANLI izle! (HD) Fransa Kanada maçını hangi kanal veriyor, nereden izlenir? Fransa'da Macron neden erken seçim kararı aldı? Erken seçim ne zaman yapılacak? YKS soruları sızdı mı? ÖSYM Başkanı Ersoy iddiaları yalanladı Fenerbahçe seçim sonuçları 2024! Ali Koç ve Aziz Yıldırım hangi sandıktan kaç oy aldı? İşte oy sayıları Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın aldığı toplam oy sayıları kaç? (%) Aziz Yıldırım ve Ali Koç yüzde kaç oy aldı? Fenerbahçe başkanlık seçimi sonucu! BAŞKAN KİM OLDU? İşte sandık sonuçları Aziz Yıldırım kaç oy aldı? Fenerbahçe başkanlık seçiminde Aziz Yıldırım'ın oy sayısı kaç? Ali Koç kaç oy aldı? Fenerbahçe başkanlık seçiminde Ali Koç'un oy sayısı kaç? Fenerbahçe başkanlık seçiminde kaç oy kullanıldı? Kullanılan oy sayısı! 9-10 Haziran Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 9-10 Haziran hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Bursa su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
İstanbul Havalimanı'nda alarm! 600 metrede uçan dronu son anda fark ettiler

İstanbul Havalimanı'nda alarm! 600 metrede uçan dronu son anda fark ettiler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title