İsviçre'de Tartışmalı Referandum
İsviçre'de Bugün Suç İşleyen Göçmenlerin Sınır Dışı Edilip Edilmemesi Konusunda Referandum Yapılıyor.
İsviçre?de bugün suç işleyen göçmenlerin sınır dışı edilip edilmemesi konusunda referandum yapılıyor. Oylama öncesi ülkedeki aşırı sağcı partiler sandıktan "evet" çıkması için seçmenleri etkilemeye çalıştı.
Deutche Welle, İsviçre'nin yanı sıra Almanya'nın da yakından ilgilendiği bugünkü referanduma geniş yer ayırdı. Son verilere göre, İsviçre?de nüfusunun yüzde 23'ünü yabancılar oluşturuyor. Suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmesini kolaylaştıran yasal düzenlemeye gidilmesi için imza toplayan ve bu konuda referanduma gidilmesini sağlayan aşırı sağcı İsviçre Toplum Partisi (SVP) yoğun propaganda yaptı.
Parti, referandumdan "evet" sonucu çıkması için özellikle Almanca konuşulan kantonlarda yoğun propaganda yaptı. İsviçre Toplum Partisi'nden Patrick Freudiger, uygunsuz davranışlarda bulunanların ülkede kalmaması gerektiğini savunarak "Bizde iki çeşit yabancı var: Çalışmak isteyen ve yasalarımıza saygı gösterenler. Bunları memnuniyetle karşılıyoruz. Öte yandan çalışmak istemeyen ve suç işleyen yabancılar mevcut" iddiasında bulundu.
"EVET" BEKLENİYOR
İsviçre'de suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmesiyle ilgili yapılan referandumla ilgili yapılan kamuoyu yoklamaları yüzde 64 oranında "evet" sonucu alınacağını gösteriyor. Aynı zamanda sosyal destek fonlarını suistimal eden yabancıların da sınır dışı edilmesini isteyen parti, gazetelere radikal mesajların yer aldığı büyük ilanlar vererek "evet" oyunu artırmaya çalıştı.
Göçmenler, SVP'nin bazı etnik grupları suçlu gibi gösteren afişleri nedeniyle kendilerini hedef alınmış hissettiklerini söyledi. Yol ve meydanlara asılan afişlerde, örneğin tecavüz suçu işleyen bir yabancının yasa çıkmazsa, İsviçreli olacağı ön plana çıkarıldı.
Yabancılar oy kullanamadığı için kendilerini de savunamayacakları belirtilirken, anketlerde "evet" diyenlerin sayısının artmasından endişe eden hükümetin karşı öneri hazırladığı bildirildi. Hükümetin önerisinde, bazı suçlarda sınır dışı edilme, alınan cezanın oranına bağlanıyor. Ayrıca sınır dışı edilmeyen suçlu göçmene de uyum imkânı sunulacak. Hükümetin hazırladığı yasa tasarısına göre, suçlu bulunan yabancı, suçun türü ve aldığı cezasının süresi ile ilgili olarak belirlenen koşullar altında sınır dışı edilebilecek. Buna göre, ülke güvenliğini tehditten ceza alan yabancı süre şartına bakılmaksızın sınır dışı edilecek. Cinayet, tecavüz gibi ağır suçlarda bir yılı aşkın hapis cezası alanlar ile sahtekârlık suçlarında 18 ay hapis cezası alanlar, sınır dışı edilecekler. Ayrıca 10 yıl içinde 720 gün hürriyeti bağlayıcı ceza almış olanlar da sınır dışı edilecek.
Sosyal Demokrat Parti (SP) hükümette yer almasına karşın bu öneriyi desteklemediğini, hem karşı öneriye hem de sınır dışı inisiyatifine ?hayır? oyu vereceklerini açıkladı. Politik çevrelerce yanlış taktik olarak değerlendirilen ve sol çevrelerce eleştirilen bu tutumun ?evet? oyunu artıracağı savunuldu.