İşitme Engellilerin "Rap Müzik" Keyfi
Uluslararası işaret dili eğitmeni ve tercümanı Kübra Çolak, rap müziğini beden dilini kullanarak Trabzon'daki işitme engellilere öğretiyor.
MELTEM YILMAZ - Uluslararası işaret dili eğitmeni ve tercümanı Kübra Çolak, rap müziğini beden dilini kullanarak Trabzon'daki işitme engellilere öğretiyor.
İşaret dilini "rap müzik" ile renklendiren Çolak, işitme engellilere yönelik yaptığı "engelsiz müzik" çalışmasıyla hem toplumda farkındalık oluşturuyor hem de "işitme engelliler rap müzik dinleyebilir mi" sorusuna beden dilini kullanarak cevap veriyor.
Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işitme engellilerin iletişiminde ses olmadığı için işaret ve beden dilinin önemli olduğunu söyledi.
Bölgede sürekli uluslararası işaret dili eğitimi verdiğini belirten Çolak, "İşaret diline dikkati çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu nedenle işaret dili eğitimleri sonunda İstiklal Marşı ya da şarkı çevirisi gibi birtakım etkinlikler düzenliyoruz. Kursiyerlerimizin talebi üzerine de ilk defa işitme engellilerin sorunlarına dikkati çekecek bir kısa film hazırladık. Amacımız engelli bireylerle olan iletişimsizliği ortadan kaldırmak" diye konuştu.
Çolak, işaret dili kullanımının son zamanlarda giderek yaygınlaştığına dikkati çekerek, "Bu bizim için de engelli bireylerimiz için de önemli bir şey. Engelli bireylerimizle sürekli bir araya geliyoruz ve aynı ortamı paylaşıyoruz. O nedenle ötekileştirmekten ziyade bir arada olmak için işaret dilini geliştiriyoruz" dedi.
"Onlar için engelsiz müzik yapıyorum"
İşitme engellilerin gözleriyle duyup elleriyle konuştuğunu dile getiren Çolak, "İşitme engelliler duymadıkları için gözleriyle fotoğraflıyorlar. O nedenle de bir işitme engellinin kolbastı ya da rap oynaması mümkün. Diyaframla titreşimleri hissederek ritmi algılayabiliyorlar. Tercüman da müziğin ahengini beden diline katabilirse, işitme engelli birey o müziği resmen dinliyormuş gibi algılayabilir" ifadesini kullandı.
Çolak, toplumda "işitme engelli bireyler rap müzik dinleyemez" diye bir algı olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşaret dilini ve ritmleri rap müzikle renklendirmek istiyordum. İşaret dili ile rap müzik çevirisi yapmaya başladım. Bu sayede diğer şarkı türlerine göre daha hareketli olan rap müziğini, engelli insanlarımızın da kendilerince yorumlayabileceklerini gördük. Hayatımızda her şey işaret diline çevriliyor. Daha önce şarkı çevirisi yapmıştık ama rap müzik şarkı çevirisinden biraz daha farklı. Rap müzikte kelimeler oldukça hızlı söyleniyor. O nedenle ben de rap şarkı sözlerini önce duyuyor, sonra beynimde yorumluyor daha sonra da bunu işitme engelli bireylere beden dilimi kullanarak anlatıyorum. El hareketlerim de şarkının ritmine göre hareket kazanıyor."
İşitme engellilerde şiir ya da duygusallığın da önemli olduğuna dikkati çeken Çolak, "Elimden geldiğince mimiklerimle şarkıyı onlara çevirerek, o anı ve duyguları hissetmelerini sağlıyorum. Onlardan aldığım geri bildirim de beni mutlu ediyor. Onlar için engelsiz müzik yapıyorum" dedi.