Haberler

Malulen emeklilik şartları neler? Hangi hastalıkları kapsıyor?

Güncelleme:

Malulen emeklilik, bir çalışanın sağlık durumunun iş göremez hale gelmesi nedeniyle çalışma yaşamından erken ayrılarak emekli olmasıdır. Bu durumda, kişi çalışma gücünü kaybettiği için normal emeklilik yaşını beklemeksizin emekli maaşı almaya hak kazanır. Malulen emeklilik için genellikle bir doktor raporu gereklidir ve çalışanın iş göremezlik derecesi bu raporla belirlenir. Peki hangi hastalıklarda erken emekli olunur? Emekli olmak için hangi hastalıklar olması lazım?

Malulen emeklilik, sigortalı bir şekilde çalışma hayatına başladıktan hemen sonra eskisi gibi verimli çalışmaya engel oluşturacak şekilde ortaya çıkan, herhangi bir hastalık veya herhangi bir kaza sonrası kişinin eski iş yapma gücünü kaybetmesinden ötürü sigorta sistemi tarafından ekonomik geleceğinin düzenli maaşla garanti altına alınmasını sağlayan bir emeklilik sistemidir. Hangi hastalıklarda erken emekli olunur? Emekli olmak için hangi hastalıklar olması lazım? İşte detaylar…

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Malulen emeklilik, çalışanların sağlık sorunları nedeniyle iş gücü kaybı yaşaması durumunda ortaya çıkan bir emeklilik türüdür. İşte malulen emeklilik için gereken şartlar:

  • Sigortalının en az 10 yıl boyunca sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir.
  • Ayrıca, en az 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi gerekmektedir.
  • Çalışanın iş gücü kaybı oranı oldukça önemlidir. Malulen emeklilik için en az %60 oranında bir güç kaybı yaşanması gerekmektedir.
  • Bu güç kaybının belgelenmesi için alınacak raporlar, meslek hastalıkları hastanesinden olmalıdır.
  • Malulen emeklilikte, maluliyetin sigortalı olarak işe başladıktan sonra ortaya çıkması gerekmektedir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işçinin maluliyetinin tespiti için sağlık kurulu raporu alınmalıdır.
  • SGK resmi sitesi üzerinden yapılan malullük tanımına göre, çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60'ını kaybettiğinin Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekmektedir.
  • Yeni yasaya göre, başka birinin bakımına muhtaç olan kişilerde ve %60'tan fazla maluliyete sahip olanlarda 1800 gün prim ödeme koşulu aranmamaktadır.

HANGİ HASTALIKLARDA ERKEN EMEKLİ OLUNUR?

Erken emeklilik için hangi hastalıkların geçerli olduğu ülkeden ülkeye ve o ülkenin sosyal güvenlik sistemi veya emeklilik kurallarına bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle şu tür hastalıklar erken emeklilik için bir neden olabilir:

  1. Kronik Hastalıklar: Kalp hastalıkları, kanser, kronik böbrek hastalığı, kronik akciğer hastalığı gibi yaşamı tehdit eden veya iş yapma yeteneğini ciddi şekilde etkileyen hastalıklar.
  2. Fiziksel Engellilik: Kalıcı bir şekilde iş yapma yeteneğini etkileyen fiziksel engellilik durumları.
  3. Ruh Sağlığı Sorunları: Şiddetli depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni gibi ciddi ruh sağlığı sorunları.
  4. Nörolojik Hastalıklar: Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozukluklar.
  5. Kaza Sonucu Sakatlık: İş kazaları veya diğer kazalar sonucu meydana gelen sakatlık durumları.
Kaynak: Haberler.com / Gündem

Sosyal Güvenlik Kurumu Bağ Kur Gündem Sağlık Ekonomi Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title