Haberler

İşitme kaybının erken tanısı ve tedavisi önemlidir

Güncelleme:

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Odyoloji Uzmanı Merve Topaloğlu, işitme kaybının erken tanısının ve tedavisinin sağlıklı gelişme için önemli olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre dünya genelinde işitme kaybı yaşayan kişi sayısının artacağına dikkat çekildi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Odyoloji Uzmanı Merve Topaloğlu, "Sağlıklı gelişme için işitme kaybının erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir. Tanılanmayan veya geç tanılanan işitme kaybı; çocuğun dil, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimini olumsuz yönde etkiler." dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon kişinin işitme kaybı yaşadığı bunun 2050'de 700 milyona çıkmasının beklendiği belirtildi. Her bin bebekten yaklaşık 3'ünde işitme kaybının görüldüğü bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Odyoloji Uzmanı Merve Topaloğlu da hastanelerinin "Ulusal İşitme Tarama Programı" kapsamında "referans merkezi" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Sağlıklı gelişme için işitme kaybının erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir. Tanılanmayan veya geç tanılanan işitme kaybı çocuğun dil, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ulusal İşitme Tarama Programı kapsamında referans merkezi olarak hastanemizde yürüttüğümüz Yenidoğan İşitme Tarama Programı'nın amacı, doğru işitme kaybı tanısı ve zamanında müdahaledir. Doğan her bebeğe hastaneden taburcu olmadan işitme kaybı için risk faktörü olsun veya olmasın tarama ABR testi uyguluyoruz. Bir veya iki kulaktan geçemeyen bebeklerde ABR testini tekrarlıyoruz."

Topaloğlu, 6 aylık olana kadarki süreçte bebekleri işitme kaybının tipine ve derecesine göre doğru tedavi ile müdahale gerçekleştirdiklerini kaydetti.

İşitme kaybı testlerinden geçen ancak risk faktörleri bulunan bebeklere 6. ayda yeniden test yaptırmak gerektiğini bildiren Topaloğlu, "Yenidoğan döneminde bebeklerin işitme testlerinden olumlu sonuç alınmış olması, çocuğun ömür boyu işitme sorunu yaşamayacağı anlamına gelmez. Bazı işitme kayıpları sonradan da ortaya çıkabilir. Erken dönemde cihazlanan ve eğitim alan çocuklar, dil gelişimleri geç tanılanan çocuklara göre daha hızlı gelişim gösterirler." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü İşitme Kaybı Dünya Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

SURVIVOR'DA KİM ELENDİ? Survivor All Star'da elenen yarışmacı kim oldu? Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Okul müdürünü öldüren Iraklı öğrenciyi savundu! Sevan Nişanyan kimdir? Atatürk'e neden hakaret etti? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title