Haberler

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın Açıklaması

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, tüm kısıtlara rağmen bir rekabetin bulunduğunu gördüklerini belirterek, "Riskler ve kısıtlar ışığında fırsatlar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, tüm kısıtlara rağmen bir rekabetin bulunduğunu gördüklerini belirterek, "Riskler ve kısıtlar ışığında fırsatlar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Aydın, İstanbul'da yaptığı basın toplantısında, Ziraat Bankası'nın kısa ve orta vadedeki hedef ve stratejileri, değişim, dönüşüm projesi, Banka Müşterisi İş Modeli olarak adlandırılan yeni şube bölge ve genel müdürlük yapılanmasına dair açıklamalarda bulundu.

Aydın, bugün anlatacakları çalışmaların 10 aylık bir süreçte yaptıkları çalışmalar olduğunu ve gelecekte neler tasarladıklarını paylaşacaklarını belirterek, "Hem iç piyasada hem de Türkiye'nin bilhassa dış ticaretini yaptığı ülkelerle ciddi bir talep daralması yaşanmakta. Bu kısıt bizim iş ortaklığı yaptığımız kesimi ciddi anlamda etkileyebilecek, sektör olarak bankalar da bu talep daralmasından ciddi anlamda etkilenmektedir" dedi.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, hem Avrupa'da hem Amerika'da devamlı konuşulan sermaye ve az olan likiditenin yönetilmesinin ciddi bir sorun olduğunu anlatan Aydın, şöyle devam etti:

"Tüm bu kısıtlara rağmen gördüğümüz bir şey var ki o da rekabet. Riskler ve kısıtlar ışığında fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de görece daha düşük banka plantasyonunda. Milli gelirle sektör kredi durumu, bankaların aktif büyüklük ile milli gelir arasındaki mukayeseler yaptığımızda Türkiye'de bugün geldiğimiz noktalar Batı ile mukayese edildiğinde daha gidilecek çok yolumuz olduğunu bize gösteriyor. Bu da bizim avantaj ve fırsatlarımızdır. Makroekonomik çerçeve görece yüksek, pozitif ayrışma yeteneğimiz var. Çok krizlerle yaşamış, onlarla hemhal olmuş bir girişimci kesimi, daha etkin bir bankacılık kesimi gibi bir avantajımız var. Biz krizleri daha iyi yönetebiliyoruz. Algı düzeyimiz daha yüksek. Ayrıca çok kısa bir süre sonra yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkma potansiyeline sahibiz. Bu riskler ve kısıtlar ile avantaj ve fırsatlar içinde bir bankacılık yapmayı düşünüyoruz."

Rekabetin gelecekte daha da keskinleşeceğini öngördüklerinde değinen Aydın,

"Bankayı bu rekabet ortamına hazırlamamız gerekiyor. Pazarın bize verdiği fırsatları da kullanmak istiyoruz. bunun için pazarın gereklerine uygun değişim kaçınılmaz hale gelmiştir" dedi.

-"Rekabet ortamında ayrıca risklerinizi çok iyi yönetmeniz lazım"-

Ziraat Bankası'nın hangi alanlarında değişime ihtiyaç olduğuna da değinen Aydın, "Altyapı ve organizasyon, bunun içinde insan kaynağı, teknoloji ve sermaye ihtiyacı var. Bu üçünün yeniden yapılanması lazım. Böyle bir rekabet ortamında ayrıca risklerinizi çok iyi yönetmeniz lazım. Kendinizi iyi kontrol etmeli ayrıca müşterilerinizin de risklerini iyi kontrol etmeniz lazım. Bunun için de olmazsa olmaz 'kuvvetler ayrılığı' şart. Bu da müşteriyi bulan, tahsis yapan, onun operasyonunu yapan güçlerin banka içinde ayrışmış olması demek. Bu alanda değişimin kaçınılmaz olduğunu söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

İş modelinin de çok etkin bir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Aydın, "Eşitler arasında farkın olabilmesi için müşteriye erişimin, müşterinin size erişiminin mutlaka kolaylaştırılması lazım. Biz doğal olarak iş modelimizi müşterinin ihtiyaçlarına daha etkin cevap verebilecek hale getirmeliyiz. Bunun için de değişim kaçınılmaz" dedi.

-"Bilançoyu öz kaynaklarla uyumlu hale getirme de önemli"-

Bilançoyu öz kaynaklarla uyumlu hale getirmenin de önemli olduğunu vurgulayan Aydın, "Öz kaynağa göre büyüklüğümüzü şekillendireceğiz. Öz kaynağın önemli bir bileşimi olan kar. Bu karın öngörülebilir ve sürdürülebilir olması lazım. Kardaki oynama ve değişimin piyasa karları ile müsavi ve orantılı olması lazım. Çok yüksek inişli ve çıkışlı olduğu ortamlarda patron daha stabil yerleri tercih edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Çeşitliliğin olması lazım diyen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece tek ürüne dayalı rekabetin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda istediğimiz karları elde edebilmemiz için aktifi çeşitlendirmek gerek. Asla günübirlikçi olmamalıyız. O zaman büyüklüğünüz de liderliğiniz de sürdürülebilir olmaz. Daha uzun vadeli ve endüstriyel bir bakışla uzun vadeli bir strateji takip edilmeli. Bunu yaptığımız zaman 3, 5 ve 10 senelik öngörülerimiz olacaktır. Burada yapmamız gerekenlerden dolayı değişmemiz gerek. Değişim bu yüzden şart."

Yeni iş modeli hakkında da bilgi veren Aydın, "Tamamen iç kaynak kullanımı ile devam eden farklı ölçekte 100 proje, kredi politikaları ve süreçlerinin etkinleştirilmesi ile risk iştahının kurumsallaştırılması, müşteri odaklı dinamik süreç yönetimi, ölçek ekonomisi ve verimlilik artışı için merkezi operasyon, etkin proje yönetimi ile yeni iş modeline geçen 381 şube, tüm şubelerde yeni iş modeline 2013 birinci çeyrek itibariyle geçiş, yeni iş modelimizin temel kriterlerini oluşturmaktadır. Yeni iş modeline geçişimiz öngörülerime göre 2013 birinci çeyrekten önce gerçekleşecek" şeklinde konuştu.

Yeni iş modeli çerçevesinde yeni kurdukları "Ziraat Finans Grubu" hakkında da bilgi veren Aydın, "Bu çatı altında bankalarımız, yurt dışı şubelerimiz ve iştiraklerimiz yer almaktadır. Edindiğimiz her bir müşteri 'Ziraat Finans Grubu'nun da müşterisi olacaktır" dedi.

Aydın, bu söylediklerini yaptıklarında Türkiye'nin moral, global ve lider bankası olacaklarını ifade etti.

(Sürecek)

Muhabir: Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Ziraat Bankası Hüseyin Aydın İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title