Haberler

Yüksek Askeri Şura 1 Ağustos'ta Toplanıyor

Yüksek Askeri Şura, Erdoğan Başkanlığında 1-4 Ağustos Tarihleri Arasında, TSK Personelinin Terfi ve Emeklilik Durumlarıyla Gündemdeki Diğer Konuları Değerlendirmek Üzere Toplanacak.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 1-4 Ağustos tarihleri arasında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin terfi ve emeklilik durumlarıyla gündemdeki diğer konuları değerlendirmek üzere toplanacak.

22 Temmuz genel seçimlerinin ardından gerçekleştirilecek olan YAŞ toplantısında ikisi kuvvet komutanı 109 general, amiral ve albayın terfisinin ele alınması bekleniyor. YAŞ'da 35 civarında general ve amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, 45 albayın general olması, 35-40 civarında general ve amiralin de rütbe bekleme sürelerinin bir yıl uzatılması bekleniyor. YAŞ toplantısında bu yıl Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişirken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda da üç orgeneral emekliye ayrılacak. Deniz

Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert emekliye ayrılacak. Teammüller gereği Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç'ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun getirilmesi bekleniyor.

YAŞ'da 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ile EDOK Komutanı Orgeneral Orhan Yöney de emekliye ayrılacak isimler arasında yer alıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ise görevlerini bir yıl daha sürdürecek. Orgeneral Başbuğ'un, 2008 yılında Büyükanıt'ın yerine atanarak 2010 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı yapması öngörülüyor.

Orgeneralliğe terfi etmeyi bekleyen isimler arasında 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Güner ve Ankara Garnizon ve 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Saldıray Berk yer alıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda bu yıl bir kişi oramiralliğe yükselecek. Oramiralliğe terfi edecek kişinin 2009-2011 arasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit (temditli=uzatmalı), Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev

Gümüşoğlu oramiral olmak için yarışacak. Bir üst rütbeye terfisi için durumu görüşülecek tümamirallerin ise Kadir Sağdıç, Nusret Güner ve Ali Deniz Kutluk olduğu belirtildi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in emekliye ayrılıp yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun gelmesiyle birlikte Hava Kuvvetleri'nde bir orgenerallik kadrosu açılacak. Bu kadro için de Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Aksay (temditli), 1. Kuvvet Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı ve 2. Kuvvet Komutanı Korgeneral Erol Ortaç yarışacak. Hava Kuvvetleri'nde korgeneralliğe yükselmek için durumu görüşülecek tümgeneraller ise Erol Özgil

(temditli), Bülent Özer (temditli), Sefer Öztürk (temditli), Mustafa Çötüksöken, Osman Yıldırım, Hikmet Çelik, Mehmet Erten.

Jandarma Genel Komutanlığı'nda Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu'nun emekli olması, Tümgeneral Fikret Demirtaş'ın korgeneralliğe yükselmesi bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir üst rütbeye terfi etmeyi bekleyen tümgeneraller de şunlar:

"Salih Güloğlu (temditli), Hulisi Akar (temditli), Ümit Şahintürk (temditli), Aydemir Cülcüloğlu (temditli), Ahmet Turmuş (temditli), Muzaffer Cengiz Arslan, Zekeriyya Öztürk, Emin Cihangir Akşit, Galip Mendi, Sabri Demirezen, Nuri Ali Karababa, Necdet Soyer, Naci Beştepe, Mustafa Korkut Özarslan ve Abdullah Yaşar Cihansız."

TSK'yı ilgilendiren diğer konuların da görüşüleceği şurada, çeşitli nedenlerle TSK ile ilişikleri kesilecek personelin durumu ele alınacak. Şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

(TAN-MAY-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title