Haberler

Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Olan Kaz Gölü Havadan Görüntülendi

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kaz Gölü havadan görüntülendi Sivas'ın Zara ilçesinde çok sayıda endemik bitki ve kuş türünün yaşadığı Kaz Gölü kurtarılmayı bekliyorSİVAS - Sivas'ın Zara ilçesinde çok sayıda endemik bitki ve kuş türünün yaşadığı Kaz Gölü kurtarılmayı bekliyor.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kaz Gölü havadan görüntülendi

Sivas'ın Zara ilçesinde çok sayıda endemik bitki ve kuş türünün yaşadığı Kaz Gölü kurtarılmayı bekliyor

SİVAS - Sivas'ın Zara ilçesinde çok sayıda endemik bitki ve kuş türünün yaşadığı Kaz Gölü kurtarılmayı bekliyor.

İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan içerisi tamamen sazlıklarla kaplı olan Turna, Angut, Sakarmeke ve Yeşilbaş gibi çok sayıda kuşun kuluçkaya yattığı ve çok sayıda kuşunda göç güzergahında olan Kaz Gölü yok olma tehlikesi yaşıyor. Gölde 2017 Kasım ayında kanal açılarak sulak alanın bir kısmı boşaltılırken kuşların kuluçka döneminde ise sazlık alanda çıkan yangın gölde tahribata neden oldu. Zara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ZASİAD), Başkanı Sedat Coşkun ve dernek üyeleri Mehmet Bağca, Ali Akkaş, Şenel Çobanoğlu, Süleyman Dönmez, Musa Kürkçü, Şeref Yıldırım, Hüseyin Topkaya, Fikri Kaya ve Ali Akar 'Kaz Gölüne Sahip Çıkalım' projesi kapsamında gölün bulunduğu Eymir köyünde incelemelerde bulundu. Proje kapsamında gölün tekrar tabiata kazandırılması hedefleniyor.

"Kuşların yuvaları yok edildi"

Tabiat varlığı Kaz Gölü'nün kurumasına sebep olan en önemli etmenin göl çevresine açılan su kanalı olduğunu belirten ZASİAD Üyesi Musa Kürkçü, "Bu kanal açıldıktan sonra daha hangi sebeptir bilmiyorum göldeki sular günden güne çekildi. Maalesef bu kanal açıldıktan sonra gölün seviyesi yaklaşık 5'te 1 oranına düştü. Tamamı geçen yıl su olan alanlarda ördekler yüzerken bu yıl bu alanlar tamamen kurumuş durumda. Bu alandaki sular çekildiğinde kuşların tam yuvalama mevsimi olduğu için tam yuvalama mevsiminde yuvaları yok edildi. Kaz gölünün kurtarılması için tek çözüm var bu kanal kapatılacak, mevcut su kaybı bulunacak ve ardından bir kış geçecek, yazın ki su kaybını gölün içindeki kaynak besleyecek. Yapılması gereken tek şey yetkililerin ve çevre halkının kaz gölüne duyarlı olması" dedi.

Tabiata kazandırılacak

Her geçen yıl gölde bulunan canlı türünün azaldığını belirten Kürkçü, "İlk gölün oluştuğu tarihlerde türlü türlü kuşlar varken her geçen gün kuş türü sayısı azalıyor. Son dönemlerdeki yağışlarla göl suya artmıştı fakat şimdi de bir el hoyratça burayı talan etti. Ben bütün yetkililerden ve yöre halkından buranın tekrar tabiata kazandırılmasını istiyorum. Tekrar kuş cennetine dönüştürülmesi için biz Zaralı iş adamları olarak kendi çevremizle ilgili ne gerekiyorsa her türlü finansman desteğini ayarlamaya hazırız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sivas Güncel Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Bakmadan Geçme

Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title