Haberler

Bahçeli gündeme getirmişti! YÖK Başkanı "üniversite sınavının kaldırılması" tartışmalarıyla ilgili konuştu

Güncelleme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında yaptığı "Üniversite sınavlarını kaldıracağımız günler de çok uzak değildir" açıklaması gündem yaratırken, YÖK Başkanı Erol Özvar'dan dikkat çeken bir çıkış geldi. Bahçeli'nin sözlerinin hatırlatılması üzerine Özvar, "Şu anda bu konuda herhangi bir hazırlığımız yok. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bizlere bir talimatı olursa, biz bu konuda çalışabiliriz" ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında yaptığı "Üniversite sınavlarını kaldıracağımız günler de çok uzak değildir" açıklamasının hatırlatılması üzerine üniversiteye giriş sınavının kaldırılmasına ilişkin bir çalışmanın şu an gündemde olmadığını belirterek, "Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bizlere bir talimatı olursa biz bu konuda çalışabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konuda bir iradesi olursa, sınavlar konusunda alternatif çalışmalar yapabiliriz" dedi.

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI YAKLAŞIK 7 MİLYON

YÖK Başkanı Özvar, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Hacettepe Beyaz Ev'de bir araya geldi. Türkiye'de yükseköğretime ilişkin güncel verileri paylaşan Özvar, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibarıyla yükseköğretimde kayıtlı toplam öğrenci sayısının 6 milyon 950 bin 142 olduğunu bildirdi.

YKS'YE 34 YAŞ ÜSTÜ 168 BİN KADIN ADAY BAŞVURDU

Bu yıl 34 yaşını tamamlamış kadınlara yükseköğretimde genel kontenjanı bozmadan ek kontenjan ayırdıklarına işaret eden Özvar, bu kapsamda 168 bin kadınının bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girdiğini kaydetti.

Depremzede adaylar için deprem bölgesindeki üniversitelerde ek kontenjan ayırdıklarını belirten Özvar, bu şekilde 21 bin kişilik kontenjan ayrıldığını söyledi.

"KADINLARIN ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU KATEGORİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ"

1984 yılında 20 bin 333 olan öğretim elemanı sayısının bugün 184 bin 702'ye ulaştığını kaydeden Özvar, "Türkiye bir taraftan yükseköğretim kapasitesini artırırken diğer taraftan ülkenin en yetişmiş, nitelikli nüfusuna da üniversitelerde yer açmış oluyor. Son yıllarda kadın öğretim elemanlarının sayısında bir artış meydana geldi. Kadınların oranının en yüksek olduğu kategori, araştırma görevlisi. Araştırma görevlilerinin yüzde 52'si kadınlardan meydana geliyor. En düşük olduğu oran ise profesör. Bu konuda da zamana ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. Özvar, lisans, ön lisans ve açık öğretim olmak üzere üniversitelerin bu yılki kontenjan sayısının 1 milyon 73 bin 404 olduğunu bildirdi.

"CUMHURBAŞKANI'MIZIN TALİMATI OLURSA BU KONUDA ÇALIŞABİLİRİZ"

Özvar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Üniversite sınavlarını kaldıracağımız günler de çok uzak değildir" açıklamasının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi; "Dünyada üniversiteye seçme ve yerleştirme usulleri farklı olabiliyor. Bazı ülkelerde herhangi bir genel sınav yapılmıyor. Çocuklar ilk, orta eğitimi boyunca ortaya koydukları akademik başarıyla üniversitelere müracaat ediyorlar, üniversiteler kendi içinde bu öğrencileri değerlendirerek seçim yapabiliyor. Bizim gibi ülkelerde de genel bir üniversite giriş sınavı yapılıyor. Bizde yapılmasının sebebi üniversiteye erişmek isteyen aday sayısının çokluğu. Burada tabii siyasilerin iradesi önemlidir. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bizlere bir talimatı olursa, biz bu konuda çalışabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konuda bir iradesi olursa, sınavlar konusunda alternatif çalışmalar yapabiliriz."

"ŞU ANDA HERHANGİ BİR HAZIRLIĞIMIZ YOK"

Özvar, Türkiye'nin yükseköğretime giriş sınavlarında büyük bir tecrübesi olduğunu, bunun hizmet ihracatı bakımından pazarlanabilecek ürünlerden sayılabileceğini kaydetti. Üniversite sınavının kaldırılmasına ilişkin bir gündemlerinin şu an olmadığını bildiren Özvar, "Bu sistemin bir bütün olarak inşa edilmesi lazım. Bütün ortaöğretim ve yükseköğretimi bir bütün olarak değerlendirerek ancak yapabileceğimiz bir iştir bu. Bizim şu anda herhangi bir hazırlığımız yok. Biz önce 2023 yerleştirme işlemlerini tamamlamak, ondan sonra neticeyi görmek istiyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Devlet Bahçeli Erol Özvar MHP Güncel Haberler

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Bakmadan Geçme

Ethereum EFT onayı ne zaman, onay gerçekleşti mi? Polis tayinleri ne zaman 2024? #129300 Galatasaray seçimi ne zaman, yarın mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 24 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 24 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 24 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 24 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 24 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 24 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 24 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 24 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım'ın yönetim listesinde kimler var? İşte Aziz Yıldırım'ın yönetim kurulu!
İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

500

Yorumlar (8)

Mehmet Alp:

Üniversite sınavını kaldırırsanız neye istinaden çalık ve zeki öğrencileri ayırt edeceksiniz? Çok büyük adaletsizlik, iltimas, rüşvet ve kadrolaşma olur.

10
1
yanıtYanıtla
sivaslı 58:

Niye hep kadinlara ayricalik yapiliyor..hani adalet hani esitlik

6
2
yanıtYanıtla
Gelgeç Dünyası:

Bu kadar önemli bir konu için kimse yoruma gelmemiş

3
0
yanıtYanıtla
EMRE ÖZDEMİR:

Çok komik yemin ederim. Ünv. Sınavını kaldıttırır bu yaşlı. Herkes direk doktoraya başlar

2
0
yanıtYanıtla
Bilal Xxxx:

Ne demek "sn cumhurbaşkanımızın talimatı olursa". İşin doğrusu neyse onu yapmak daha doğru değil mi? Şimdi talimat gelmedi doğrusu bizim yaptığımız diyeceksin sonrasında da talimat gelince doğrusu aslında talimat mı diyeceksin?

2
0
yanıtYanıtla
Turan İNCEOZ :

Yapmayın Allah aşkına. Yıllardır eğitimin içindeyim, ülkemizin bugünkü şartlarında bu sınav zo run lu. Öğrencileri bölümlere neye göre yerlestireceksiniz? Ne yaparsanız yapın daha adilini bulamazsınız?

2
0
yanıtYanıtla
Turan İNCEOZ :

Aynı hatayı TEOG sınavında yaptınız. CB ni yanlis bilgilendiriniz, o da kaldırın bu sınavı dedi. Kaldırdınız, sonra LGS geldi. TEOG nispeten asıldı, LGS daha kötüsü.

2
0
yanıtYanıtla
OsmanlıMuhafızı1453:

Bazı kesimler İş yapmıyor talimat bekliyorlar yanlış giden birşeyler var gibi

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title