Haberler

Yalova'da Üreticilerden 'Gölet' Tepkisi

Yalova'nın Çınarcık İlçesi Ortaburun Köyü sınırlarında bulunan, 17 yıl önce dönemin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapımına başlanan ve tamamlanan, 4 yıl önce de hatları döşenen Ortaburun Enver Keskin Tarımsal Sulama Göleti'nin bir türlü faaliyete...

Yalova'nın Çınarcık İlçesi Ortaburun Köyü sınırlarında bulunan, 17 yıl önce dönemin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapımına başlanan ve tamamlanan, 4 yıl önce de hatları döşenen Ortaburun Enver Keskin Tarımsal Sulama Göleti'nin bir türlü faaliyete geçmemesi, bölgede üretim yapan çiftçilerin tepkisine neden oldu. Tarımsal ürünleri dere suyu ile suladıklarını söyleyen çiftçiler, 3 milyon metreküp suyun boşa aktığını belirterek tepki gösterdiler.

SERALARI DERE SUYU İLE SULUYORLAR

Temeli 17 yıl önce atılan tarımsal sulamada kullanılacak olan Enver Keskin Göleti'ndeki suyun boşa aktığını iddia eden bölgedeki üreticiler, hatlarının döşenmiş olmasına rağmen bir türlü bu göletten faydalanamadıklarını söylediler. Bölgede kesme çiçek ve sebzecilik yapıldığını söyleyen Koruköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kanar, bölgedeki üreticilerin tarımsal sulamayı artezyen kuyuları ve dere suyu ile yaptığını belirtti. Bu sudan faydalanmaları durumunda verimin üçe katlanacağını söyleyen Kanar, 'Gölet yapıldı, hatları da döşendi ama bu suyu kullanamıyoruz. Beldemiz 6 bin nüfuslu. 2 bin-2 bin 500 dönüm arazimiz, 400 de üreticimiz var. Bu su bizim can damarımız. Bölge halkı geçimini çiçekçilikle sağlıyor. 400 çiftçinin yüzde 90'ı kesme çiçek üretimi, yüzde 10'u da dış mekan üretimi yapıyor. Bu suya yaz aylarında daha çok ihtiyaç oluyor. Bu su bize verildiği zaman yüzde 300 verim artarö dedi.

'17 YILDIR SU BOŞA AKIYOR

Bölgede dış mekan çiçek üretimi yapan Oktay Akgün ise sudan bir türlü faydalanamadıklarını söyledi. Suyun 17 yıldır boşa aktığını söyleyen Akgün, '4 yıl önce müteahhit geldiği zaman 'Bu göletin ihalesini aldım, 2 yıl içinde bitireceğim, çiçekçi arkadaşlara bu suyu vereceğim' dedi. Biz de DSİ yetkililerine yardımcı olduk. Kendilerinden bir tek kamulaştırma bedeli istemedik. Herkes serasından, çiçeğinden, sebzesinden feragat etti. Yeter ki bu suya kavuşalım dediler ama 4 yıldan bu yana bu su bize sulama suyu olarak verilmedi. Su veriliyor ama 5-10 yerden patlak olarak çıkıyor. Yetkililerden hiçbir şekilde bilgi alamıyoruz. Veysel Eroğlu bakanımız Yalova'ya geldiği zaman biz toplantısına iştirak ettik. DSİ Bölge Müdürü'ne sorduk. DSİ Bölge Müdürü bize 'su verilecek' diye cevap veriyor. Ne zaman diye soruyoruz 'Belli değil' diyor. 17 yıldır bu su burada buhar olup gidiyor. 17 yıldır su boşa akıyor. Biz lağım suyuyla çiçek ve sebze suluyoruz. 17 yıldır bu su burada buhar olup gidiyor. 3 milyon metreküp su tutma kapasitesi var. Hiçbir yetkili de bize bilgi vermiyor. Bursa DSİ Bölge Müdürlüğü bize birlik kurun dediler. Biz Koruköçy, Akköy, Çalıca ve Ortaburun Köyü olarak 4 köy birleşip birliğimizi kurduk. Biz bu suyu kullanmak istiyoruz. Bu su ile ürettiğimiz süs bitkisini, saksılı bitkiyi ve sebzelerimizi sulayıp, verimimizi en az yüzde 300 artırıp ürünlerimizi Türkiye pazarına sunmak istiyoruzö diye konuştu.

ÜRETİCİLER DURUMA İSYAN EDİYOR

Bölgede üretim yapan üretici Şenol Kılıç ise, 'Hakikaten ciddi anlamda suya ihtiyacımız var. Yazın daha çok ihtiyacımız oluyor. Deremiz lağım akıyor. Sular artezyenden çekiliyor. Bir an evvel neticeye bağlanmasını istiyoruz. Çok ciddi sıkıntılarımız varö dedi.

Kooperatif Başkan Yardımcısı Seyit Ali Çamlıbel de bölge üreticilerinin suya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Çamlıbel, 'Sadece Koru Beldesi için değil, Çalıca, Akköy ve Ortaburun Köyleri'nde de üreticilerimiz var. 400 üretici sadece Koru Beldesi'nde var. Yetkililerin bir an önce bu konuya el atmasını istiyoruzö şeklinde konuştu.

Bölgede seracılıkla geçimini sağlayan Tanıl Sevim ise, 'Buradaki suyun boşa gitmesi gerçekten bir insanlık dramıdır. Zaten yapılmış bir tesis var, döşenmiş bir hat var ama bize ulaşan bir şey yok. Bu tesis bittiği zaman köye 50 lira para giriyorsa 150 lira para girecek. Bu hem vatandaşa hem devlete destek olacak. 4 köy için yapılmış bir gölet var burada. Neden bundan faydalanamıyoruz 17 yıl gibi bir süre, boşa giden bir su var. Artık bir sonuca varılması gerektiğine inanıyorumö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çınarcık Yalova Akköy Politika Güncel Haberler

Yazar Azra Kohen'den skandal sözler: Filistinliler, çocuklarını bilerek bombaların atılacağı yerde oturtuyorlar

Yazar Azra Kohen'den skandal sözler: Filistinliler, çocuklarını bilerek bombaların atılacağı yerde oturtuyorlar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp 'tasarruf' vurgusu yaptı

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp "tasarruf" vurgusu yaptı

Bakmadan Geçme

Blum coin ne zaman listelenecek? Cuma mesajları | Anlamlı, kısa, ayetli, dualı ve hadisli hayırlı cumalar mesajları nedir? Dualı, anlamlı, güzel ve ayetli Cuma mesajları! 31 Mayıs resimli Cuma sözleri neler? #129330 İnstagramda sorun mu var 31 Mayıs 2024? #129300 İtalya Türkiye milli maç ne zaman? A Mili Takım 2024 hazırlık maçı ne zaman? #128681 #127987 31 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 31 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 31 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 31 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 31 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 31 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 31 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 31 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 31 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 31 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Liseliler dikkat! Devamsızlık 5 gün olursa teşekkür belgesi alınır mı? Lisede devamsızlık 5 gün olunca belge veriliyor mu?
Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title