Haberler

Yağmur'da Kalan, Pin Kodunu Unutan 112'yi Arıyor

Elazığ’da 112 Acil Komuta Merkezi’nde gereksiz aramaların önüne geçilemeyince gerçek hastaların sağlık ekiplerine ulaşması güçleşiyor.

Elazığ'da 112 Acil Komuta Merkezi'nde gereksiz aramaların önüne geçilemeyince gerçek hastaların sağlık ekiplerine ulaşması güçleşiyor. 112'yi sürekli rahatsız eden bazı kişiler şarkı dinletirken, bazıları da "Telefonumun pin kodunu bilmiyorum, yağmurda kaldım yardım edin" gibi istekte bulunuyor.

Elazığ merkezi, ilçeleri ve önemli kritik noktalarında 25 istasyonu bulunan Sağlık İl Müdürlüğü'ne bağlı 112 Acil Komuta Merkezi gereksiz aramalardan dolayı sıkıntı çekiyor. Acil hastalar için aranması beklenen 112 Acil Komuta Merkezi'ne dakikada onlarca gereksiz arama gelmesi ambulansları yönlendirmekte görevli sağlık operatörlerini zor durumda bırakıyor. Komuta merkezinde görevli sağlık personeli geçtiğimiz yıl 825 bin, bu yılın ilk 4 ayında ise çoğu gereksiz 250 bin çağrıya baktı. 1 yılda 825 bin çağrıdan 32 bin 869 gerçek vaka olduğu anlaşılırken, ilk 4 ay da gelen 250 bin çağrıdan da sadece 12 binin gerçek hasta olduğu sağlık ekipleri tarafından belirlendi.

TELEFONUN PİN KODUNU 112'DEN SORDU

Acil servis hattını gereksiz yere arayanların bazıları, 'nasılsınız' diye hal hatır sorup kapatırken, bazıları uzun uzun şarkı dinletiyor. Son zamanlarda arayanlardan biri "Yağmur yağıyor, suda kaldık yardım eder misiniz" derken başka birisinin ise "Telefonumun pin kodunu bilmiyorum" demesi dikkat çekti. Kimileri de acil servisi arayarak 'Yaralı var, ambulans gönderin' diyerek yalan ihbarda bulunuyor. Özellikle çocuklar oynamak için aldıkları telefonla rahatlıkla 112 acil servisi arayarak meşgul ediyor.

4 AYDA 250 BİN ÇAĞRIYA BAKTILAR

Elazığ 112 Acil Komuta Merkezi ve İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Halit Alper Taşdemir, "Geçen yıl komuta merkezimize 825 bin çağrı geldi, 32 bin 869 tanesini vaka olarak değerlendirdik, 71'i de asılsız ihbar çıktı. Bu yılın 4 ayında ise 250 çağrı geldi. Bunlardan 12 bini vaka olarak değerlendirilirken, 30'uda asılsız ihbar çıktı. Kent merkezi, ilçe ve önemli noktalarla 25 istasyonumuz bulunuyor. Bizim işimiz acil olduğu için özellikle, trafik kazaları, yüksekten düşme, ani göğüs ağrısı, şeker hastaları, solunum sıkıntısı, intihar vakaları, ciddi zehirlenme ve yaralanma vakalarına acil olarak ulaşmaktır. 112 komuta merkezimizde bir doktor ile 6 tane çağrı karşılayan sağlık çalışanımız var. Çok sayıda gereksiz çağrı almaktayız. Bu durumdan asıl ihtiyaç sahibi hastalar mağdur oluyor. Acil ihtiyacı olanlar aradığında hatların sürekli meşgul olduğunu söylüyorlar. Aslında bu gereksiz aramaların yoğunluğundan kaynaklanıyor. Biz gelen bütün çağrıları değerlendirmek zorundayız, gereksiz çağrı da çok gelince hastalara ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Örneğin yağmur altında kalan biri bile bizi arayıp yardım istiyor veya telefon açıp şarkı dinletiyorlar" dedi.

112'Yİ GEREKSİZ ARAYANA PARA CEZASI

Gereksiz aramalara para cezası kesileceğini belirten Başhekim Taşdemir, "Bu yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde torba yasasında bir kanun çıktı. Her ilin valilikleri 112 acil yardım hattını meşgul eden ya da asılsız ihbarda bulunanlara 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde ilk seferinde 250, ikinci sefer de ise 500 lira para cezası kesecek. Bu durumu gereksiz yere arayanların bilmesini isterim. İnşallah bundan sonra gereksiz aramalar olmaz ve bizler hastalarımıza, onlarda bize rahat bir şekilde ulaşır" şeklinde konuştu. - ELAZIĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Alper Taşdemir Elazığ Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title