Haberler

Van'da Urumçi Katliamı Protesto Edildi

Güncelleme:

Van'da İHH üyeleri, Urumçi kentinde 5 Temmuz 2009'da yaşanan olayları 14. yıl dönümünde protesto etti. İHH üyeleri, Hz. Ömer Camisi önünde toplanarak hayatını kaybedenler için dua etti. İHH üyesi Uğur Aydemir, Doğu Türkistan'da insan haklarının ihlal edildiğini ve Çin hükümetinin asimilasyon ve soykırım politikalarına devam ettiğini belirtti. Erciş ilçesinde de İHH üyeleri Urumçi olaylarını protesto etti.

Van'da İnsani Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği üyelerince, Urumçi kentinde 5 Temmuz 2009'da yaşanan olaylar, 14. yılında protesto edildi.

Hz. Ömer Camisi önünde bir araya gelen İHH üyeleri, "5 Temmuz'u Unutma" yazılı pankart açarak olaylarda hayatını kaybedenler için dua etti.

Gruptakiler adına açıklama yapan Uğur Aydemir, bugünün Urumçi Katliamı'nın yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Bölgedeki insan haklarının ihlal edildiğini, Doğu Türkistanlı vatandaşların baskı altında yaşadıklarını, zorunlu göç ve nüfus politikalarıyla Müslüman nüfusunun azaltılmaya çalışıldığını ifade eden Aydemir, şunları kaydetti:

"Çin hükümeti Doğu Türkistan'da tüm uluslararası hukuk kurallarına aykırı bir şekilde asimilasyon ve soykırım politikalarına devam ediyor. Çin Hükümetinin Doğu Türkistan'daki sistematik hak ihlalleri asla görmezden gelinmeyecek, vicdan sahibi herkesin karşısında durması gereken zulümlerdir. Ne yazık ki, şu ana kadar Birleşmiş Milletler, İslam Birliği Teşkilatı, uluslararası kurum ve kuruluşlar üzerlerine düşen görevleri yerine getirememiştir. Buradan açık bir şekilde çağrıda bulunuyoruz ve diyoruz ki, insanlık tarihi boyunca ne kadar zulüm ve zalim varsa hepsi tarihe kara bir leke olarak geçti. İnsan haklarına savaş açan, insanlık onurunu çiğneyen ve on yıllardır türlü zulüm işleyen Çin hükümetine gereken yaptırımları uygulayın."

Erciş ilçesinde de bir araya gelen İnsani Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği üyeleri, Urumçi kentinde 5 Temmuz 2009'da yaşanan olayları protesto etti.

Kaynak: AA / Güncel

Doğu Türkistan Uğur Aydemir Türkistan Urumçi Ömer Van İHH Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title