Haberler

Uzmanlardan 'Sıcak' Uyarı

Mardin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.

Mardin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülseren Sağcan, yaz aylarında hava sıcaklığının artışına bağlı olarak hastalık ve ölümlerin arttığını söyledi.

Havaların aşırı ısınması ile birlikte özellikle yaşlıların, sağlık sorunları olanların, obezlerin, hamilelerin ve çocukların çok etkilendiğini ifade eden Dr. Sağcan, sıcak havalardan etkilenerek ölenlerin çoğunlukla kalp-damar ve solunum sistemi hastalığı olanlardan oluştuğunu dile getirdi. Sağcan, "Sıcak havalarda vücut ısısını terleme ile düşürmeye çalışır. Yeterli şekilde düşüremediğinde vücut ısısı yükselir ve organlarda hasar oluşabilir. Terle birlikte sıvı ve tuz kaybettiğimiz için halsizlik, yorgunluk, bitkinlik görülebilir. Bu durumda bol sıvı almalı, eğer kalp, tansiyon ve böbrek hastalığınız yoksa ya da kortizonlu ilaç kullanmıyorsanız, doktorunuz tarafından yasaklanmadıysa, aldığınız tuzu biraz artırabilirsiniz" dedi.

Sıcak ve nemli ortamda kalarak ağır işlerde çalışan kişilerde sıvı ve mineral kaybına bağlı olarak baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik, aşırı terleme, bulantı, baygınlık, kol ve bacaklarda kramplar görülebileceğini belirten Dr. Sağcan, bu durumda kişinin üzerine ıslak havlu veya çarşaf örtülüp, soğuk klimalı bir ortama alınması veya soğuk su banyosu yaptırılması gerektiğini söyledi. Dr. Sağcan, "Bitkinlik ve baygınlık gelişen hastalık ise acilen hastaneye kaldırılmalıdır. Hava sıcaklığının artmasıyla kalp krizi, kalp yetmezliği, ayak bileği ve bacaklarda ödem, felç, beyin damarlarındaki çatlamaya bağlı beyin kanamalarına daha sık rastlanmaktadır. Özellikle hipertansiyon ve kalp hastaları gibi yüksek riskli kişilerde felç veya ölümle sonuçlanmaktadır. Risk grubundaki bu hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaları, bol sıvı tüketmeleri ve sıcak saatlerde güneşten uzak durmaları önerilir. Genelde felçler 60 yaş üzerinde daha sık görüldüğü halde aşırı sıcaklar, alkol ve sigara gibi ek risk faktörleri felçlerin çok daha erken yaşlarda ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır" şeklinde konuştu. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title