Haberler

Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor

Güncelleme:

Lise geçiş sistemini değiştiren MEB şimdi de üniversitelere girişte uygulanacak yeni sistem üzerinde çalışıyor.

Bu yıl liselere geçişte sistemi değiştiren ve yılda 6 dersten yapılan 12 sınavın sonuçlarının yüzde 70 etkili olması uygulamasını getiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üniversitelere geçiş için de yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Üzerinde çalışılan sistem “ders dışı etkinliklerin” de dikkate alınmasıyla ABD’deki üniversiteye giriş sistemine benziyor.

YENİ SİSTEM ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Habertürk'te yer alan habere göre, Tarabya İngiliz Okulları’nın düzenlediği “Liseden Üniversiteye Geçişte Farklı Bakış Açıları” paneline katılan MEB Yükseköğrenim ve Yurtdışı Eğitimler Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Semih Aktekin, yükseköğretime geçişte üzerinde çalıştıkları yeni sisteme dair bilgiler verdi. Aktekin, "Yükseköğretime geçişte öğrencinin ders dışı uğraşlarını, sanat, spor ve boş zaman etkinliklerini de göz önüne alarak puanlandıracağımız bir sistem düşünüyoruz. Eğitimde bilgiyi önceleyen sistem yerine becerileri de ön plana alan yeni bir sistem kurmanın peşindeyiz" diye konuştu.

ÜZERİNDE DURULAN 2 MODEL

Bakanlığın üzerinde çalıştığı bu sistemde yalnızca öğrencinin notları ya da ders dışı etkinlikleri üniversiteye geçişte yeterli olmayacak. Merkezi olarak yapılacak sınav sonuçları da etkili olacak. Üzerinde durulan iki sınav modeli var.

Bunlardan biri tıpkı liselere geçişte 6 dersten toplam 12 sınavın merkezi olarak yapılmasını öngören Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) olduğu gibi liselerde de bazı derslerin merkezi olarak yapılması. 5 ya da 6 dersten merkezi olarak sınavlar MEB tarafından yapılacak ve yerleştirme puanının hesaplanmasında tıpkı liselerde olduğu gibi bu sınav sonuçları etkili olacak. Bir başka sınav modeli ise Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapılması ve bunun sonuçlarının kullanılması. Ancak bu sınavın YGS gibi yılda bir kez değil, ABD üniversitelerine girişte sonuçları dikkate alınan SAT gibi yılda birkaç kez yapılması öngörülüyor.

HEM SINAV SONUCUNA HEM SOSYAL ETKİNLİĞE BAKIYOR

ABD üniversiteleri kendi şartlarını kendileri belirliyor. Üniversitelere başvurular öğrenci tarafından yapılıyor ve üniversiteler öğrencilerini seçiyor. Yani merkezi bir yerleştirme sistemi yok. Ancak başvuruda iki aşamalı sözel ve matematik becerilerin ölçüldüğü SAT ile İngilizce , matematik, okuma ve bilimsel muhakeme bilgisinin ölçüldüğü ACT (American College Test) sınav sonuçları istenir. Ayrıca lise notları, okul ve sınıf sıralaması, sosyal etkinlikler, niyet mektubu, öğretmenlerin tavsiye mektubu başvuru dosyasında yer alır ve etkilidir. Değerlendirme bu dosya üzerinden yapılır.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Semih Aktekin Habertürk Güncel Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

500

Yorumlar (39)

demokrat:

Imam Hatipi torpillemek için artık matematik ve ilimsel sorular kaldırılcak.

36
9
yanıtYanıtla
KURŞUN:

GELDİNİZ GELELİ SINAV SISTEMININ İÇİNE ETTİNİZ BEE ADAM GİBİ Bİ DÜZENLEME YAPAMADINIZ YAZIKLAR OLSUN !!!

32
0
yanıtYanıtla
8. sınıf velisi:

TEOG sınavını yapmayı başaramadılar. sınav hatalar ve haksızlıklarla dolu.....bu dahada zor.....

27
0
yanıtYanıtla
İNSAF:

ABD NİN SINAV SİSTEMİNİ GETİRMEDEN ÖNCE OKULLARDAKİ EĞİTİM KALİTESİ ABD KADAR KALİTELİ Mİ SEN ÖNCE KENDİ ÜLKENDEKİ EĞİTİM KALİTESİNİ DENGELE PARASI OLAN KALİTELİ EĞİTİM ALIRKEN PARASI OLMAYAN BOŞ GEÇEN DERSLERLE VAKİT ÖLDÜRÜYOR BUNLAR SADECE TORPİLLE ÜNİVERSİTEYE ÖĞRENCİ ALMAK İSTİYOR HER ŞEYİ BERBAT ETMEKTE ÜSTLERİNE YOK BUNDAN ÖNCEKİLERDE BÖYLEYDİ BUNLAR DA BÖYLE BU MEMLEKET ADAM OLMAZ

27
0
yanıtYanıtla
burcu:

en başta üniversite dekanlarının,rektörlerinin nasıl atandığı konusunda şaibeler varken üniversitelerin öğrencilerini seçecek olmaları ikinci şaibeyei aklımıza sokacak:öğrenciler neye göre seçildi? paraya?zekaya?yeteneğe?torpile?zihniyete?...

25
0
yanıtYanıtla
Fatma dalftmdl@hotmail.vom:

Kesinlikle paranın ve torpilin kol gezdiği bir sistem olacak. BıranınAMERİKA DEĞİL TÜRKİYE..burda rüşvetsiz hangi iş döner.parası olmayan devlett olullarında okuyan çocuklarımıza sen okuma git kömür ocaklarında çalış öl ,yada sürün diyorlar

23
0
yanıtYanıtla
GhhhjjOsen@hotmail.com:

Turkiye egitimi kadar berbat egitim yok her yil eğitim sistemi değiştiriliyor

22
0
yanıtYanıtla
sevcan-karatas@hotmail.comsevcan-karatas@hotm:

Super sistem diyemicegim.sadece sunudiyorum aaaaaartiiiik yeeeeettttteeeerrrr.oynamayin egitimle siz den bir halt olmaz

19
2
yanıtYanıtla
....:

ÇOCUK OYUNCAĞINA ÇEVİRDİNİZ,EĞİTİM SİSTEMİNİ DE BOZDUNUZ...KAFANIZA YÖN VERİP DURUN...

21
0
yanıtYanıtla
jamiryo:

memleketin ahlak seviyesi yükselmedikçe bize gelmez bu sınav sistemleri

18
1
yanıtYanıtla
Tüm 39 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title