Uluslararası Ticaret Sistemi Mükemmel Değil"
Dünya ticaret sisteminin mükemmel olmadığını düşünen Pekin yönetimi, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) dahil ticaretin daha adil ve etkili olması için köklü reformlar yapmaya hazırlanıyor.
Dünya ticaret sisteminin mükemmel olmadığını düşünen Pekin yönetimi, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) dahil ticaretin daha adil ve etkili olması için köklü reformlar yapmaya hazırlanıyor. ABD ile sert bir ticaret savaşı veren Çin, Dünya Ticaret Örgütü merkezinde çok taraflı ticaret sistemini ve serbest ticareti desteklemek için defalarca söz verdi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin'e gelen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile düzenlediği basın toplantısında bir dizi reformun iyi olacağını söyledi. Bakan Wang Yi, dünkü basın toplantısında DTÖ'nün özündeki çok taraflılığın güçlendirilmesi gerektiğine inandığını belirterek, "Aynı zamanda mevcut sistemin mükemmel veya hatasız olduğunu düşünmüyoruz. Çin, DTÖ'nün daha adil, etkili ve rasyonel olması için lüzumlu reformları ve sistemin düzeltilmesini destekliyor" ifadelerini kullandı. Çok taraflı olmayan uluslararası ticaretin gelişmekte olan ülkelere zorluk çıkardığına ve küreselleşmenin daha çok gelişmiş ülkelere fayda sağladığına dikkat çeken Wang Yi, "DTÖ'nün temel ilkesi, koruyuculuğa muhalefet ve serbest ticaretin değiştirilmemesini desteklemektir ancak gelişmekte olan ülkeler gözden kaçırılmamalıdır. Amaçladığımız reform, güney ve kuzey arasındaki farkın genişletilmesi değil, ülkelerin küreselleşmenin meyvesi olan kalkınmadan daha adil yararlanmasını sağlamalıdır" diye konuştu.
"ABD, DTÖ'YÜ SADECE KENDİ YARARINA KULLANIYOR" DTÖ reformlarının tüm ülkelerin seslerini dinlemeyi ve geniş bir istişareyi içermesi gerektiğinin altını çizen Wang Yi, "DTÖ, tek bir kişinin söz sahibi olmasını sağlamaktan ziyade özellikle gelişmekte olan ülkelerin fikirlerine saygı duymalıdır. DTÖ reformları meselesi muazzam derecede karışık ve birçok alanı kapsıyor. Tüm tarafların sabırlı kalmasını ve adım adım ilerlemesini umuyoruz" ifadelerini kullandı. Wang Yi, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'e de Çinli mevkidaşlarıyla görüşmek için davette bulunarak, ABD'nin müzakere masasına yeni gümrük vergileri tehdidiyle geri dönebileceğini belirtti.
"TRUMP YÖNETİMİ HATAYA DÜŞMEMELİDİR" Çin yetkilileri, Washington yönetimi ile yeni bir müzakere için Wang Yi'nin davetini memnuniyetle karşılasa da Çin medyası Çin hükümetinin ABD'nin herhangi bir ticaret müzakeresinde taleplerini karşılayamayacağını dile getirdi. Çin devleti tarafından işletilen China Daily gazetesinin başyazısında, "Trump yönetimi Çin'in ABD'nin taleplerine teslim olacağını sanmamalıdır. Ticaret savaşı uzamış olsa bile Çin'in ekonomisini ayakta tutabilecek yeterli yakıtı var" denildi.
TRUMP: "BASKI ALTINDA DEĞİLİZ" Perşembe günü Wang Yi'nin açıklamalarda bulunduğu basın toplantısı sırasında sosyal medya sitesi Twitter'dan açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Çin ile bir anlaşma yapmak için baskı altında değiliz, asıl onlar bizimle bir anlaşma yapmak için baskı altındalar. Bizim pazarımız yükselirken onlarınki çöküyor" değerlendirmesinde bulunmuştu. ABD yönetimi ise, Çin mallarına uygulanacak gümrük vergilerinde yüzde 10 ila 20 arasında artışa giderek, 200 milyar dolarlık bir liste hazırladı. Bu adımla dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşının kızışması bekleniyor.