Haberler

Ukrayna'daki Gelişmeler

Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Başkanı Matviyenko: "Yanukoviç, hukuki açıdan halen Ukrayna'nın meşru Devlet Başkanıdır"

Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Başkanı Valentina Matviyenko, Viktor Yanukoviç'in, hukuki açıdan halen Ukrayna'nın meşru Devlet Başkanı olduğu söyledi.

Moskova'da gazetecilere açıklamalarda bulunan Matviyenko, görevinden azledilmesi için gereken anayasal prosedürlerin yerine getirilmediği için, Yanukoviç'in halen Ukrayna'nın meşru Devlet Başkanı olduğunu savundu.

Matviyenko, "Eğer Ukrayna halkı ve meclisi, halk tarafından seçilmiş devlet başkanının görevinden alınmasını istiyorsa, bunun için yapılması gereken anaysal prosedürler var" değerlendirmesinde bulundu. Matviyenko'ya göre, Yanukoviç'in görevden alınabilmesi için önce mecliste soruşturma açılmalı, ardından bu kararı Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkemeler vermeli.

Konsey Başkanı Matviyenko, Ukrayna'da yaşayan Rus kökenlilere, vatandaşlık verilmesi prosedürlerini kolaylaştıran yasa teklifine ilişkin de "Böyle bir yasanın zamansız olduğunu düşünüyorum. Bu teklif dikkatlice düşünülmeli ve analiz edilmeli"  diye konuştu.

Rusya'nın, Ukrayna'nın devlet bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu ifade eden Matviyenko, "Ayrılıkçı duygular için hiçbir esas görmüyoruz. Rusya istikradan ve krizin barışçıl yollardan çözülmesinden yana" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rusya Gazeteciler Birliği, Ukrayna'da gazetecilere saldıranlara gereken cezanın verilmesi çağrısında bulundu.

Birlikten yapılan açıklamada, Ukrayna'da yaşanan olaylar sırasında 1 basın mensubunun hayatını kaybettiği, 167'sinin yaralandığı ve onlarcasının çeşitli fiziksel saldırılarla karşılaştığına vurgu yapılarak, gazetecilere saldıranların tespit edilerek gereken cezanın verilmesi talep edildi. - Moskova

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Viktor Yanukoviç Moskova Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title