Haberler

Türkiye'de İlk Olarak Kozaklı'da Termal Sudan Elektrik Üretilecek

TÜRKİYE'nin en önemli termal sağlık merkezlerinden biri olan Nevşehir'in Kozaklı İlçesi'nin sahip olduğu sıcak sudan elektrik üretme çalışmaları da başladı.

TÜRKİYE'nin en önemli termal sağlık merkezlerinden biri olan Nevşehir'in Kozaklı İlçesi'nin sahip olduğu sıcak sudan elektrik üretme çalışmaları da başladı. İlçede işyerleri, turistik tesis ve konutlar sıcak su ile ısıtılıyor. Bir de sıcak sudan elektrik üretilmesi ilçenin değerinin daha da artmasını sağlayacak.

Kozaklı Belediye Başkanı Celalettin Güven, termal sudan elektrik üretimi ile ilgili TUBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden uzmanların ilçelerinde inceleme yaptıklarını, elde ettikleri bilgileri değerlendirdikten sonra bir yol haritası çizeceklerini söyledi. Nevşehir İl Özel İdaresi ve Kozaklı Belediyesi'nin birlikte yürüteceği projenin Türkiye'de ilk kez uygulanacağını belirten Güven, bunun için olumsuz herhangibir olay yaşanmaması noktasında özellikle TÜBİTAK yetkililerinin çok titiz davrandıklarını söyledi. TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden uzmanların konuyla ilgili daha önce çalışma yapan Avrupa'daki kurumlarla da görüşeceklerini kaydeden Güven, sonrasında bir karara varıp kendilerine sunum yapacaklarını anlattı.

Projenin ilk belirlemelere göre en asgari 2 milyon dolar civarında bir bütçe gerektirdiğini ifade eden Güven, entegre tesislerin devreye alındıkça bu miktarında artacağını söyledi. Sıcak sudan elektrik üretme projesinin uzun bir süreç gerektirdiğine dikkat çeken Güven şöyle konuştu:

"TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden uzmanlar elde ettikleri doneleri netleştirdiklerinde bize gelerek sunum yapacaklar. Nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlatacaklar. Ona göre de işe başlamaya çalışacağız. TKDK'dan da yetkililer geldi. Maddi anlamda destek verecekler. Türkiye'de ilk olacak bir proje olduğu için yoğun bir ilgi ve çalışma dönemi var. Güneş ve rüzgardan sonra sıcak su enerjisinden de yararlanıp elektrik üretirsek, Kozaklı daha da gözde bir yer olacak. Zaten ilçemizde bulunan işyerleri, turistik tesisler ve konutları sıcak su ile ısıtıyoruz. Sıcak sudan elektrikte üretirsek ilçemiz daha da gözde bir yer haline gelecek. Nevşehir İl Özel İdaresi ve Kozaklı Belediyesi'nin birlikte yürüteceği çalışmalara TKDK'dan maddi destek almayı planlıyoruz. İl Özel İdaresi'de katkı yapacak ama asıl TKDK'dan destek alacağız."

Mevcut kuyular üzerinde 1 ay kadar önce ölçüm yaptırdıklarını da kaydeden Güven, "400 litre/saniye suyun olduğu tespit edildi. Bunun üstünde olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, henüz ölçüm yapmadığımız yerlerde var. Bu 400 litre/saniyelik su da TUBİTAK uzmanlarının ifadesine göre en az 2 megabaytlık elektrik, 10 bine yakın konutun ısıtılması ile termal tesislerde de 15- 20 bin yatak kapasitesine yetecek bir seviyedir" dedi. - Nevsehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Kozaklı Termal Sudan Politika Güncel Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Adana Demirspor UEFA'dan neden ceza aldı, Avrupa'dan men mi edildi? Galatasaray Fenerbahçe tek maç satın alma var mı, GS FB tek maç nasıl alınır? #9917 #128250 Marmaray Kadıköy Ayrılık Çeşmesi istasyonunda kim, neden intihar etti? TikTok çöktü mü? 17 Mayıs TikTok sorun ne, neden açılmıyor? #129300 20 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 20 Mayıs burç yorumları nedir? Kripto paralara el konulabiliyor mu? İşte yeni kripto para düzenlemesi
Pazarcılıktan su örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

Pazarcılıktan su örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title