Haberler

Türk Kültürü Milano'da

Güncelleme:

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy, 6. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Sempozyumu ve Sanat Etkinlikleri'nin, büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

İtalya'nın Milano Politeknik Üniversitesi'nde bugün başlayan 6. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Sempozyumu ve Sanat Etkinlikleri'ni, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy, medeniyetlerarası buluşmaya hazırlık bakımından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Milano kentindeki Politeknik Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, Azerbaycan'dan Kültürel Mirasın Araştırılmasına Destek Derneği (MİRAS) ile Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği'nin ortaklığında, bugünkü açılış töreniyle başlayan ve 21 Eylül'e kadar sürecek 6. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Sempozyumu ve sanat etkinlikleri, alanlarında uzman çok sayıda Türk, Azeri ve İtalyan katılımcıyı bir araya getirdi.

Sempozyumun açılışında konuşan Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy,

"Aynı kültür ve medeniyet havzasında, aynı alanı işleyen farklı yaklaşımlar da olabilir. O halde Türk kültür mirasını farklı devletlerin hüküm sürdüğü farklı coğrafyalar üzerinden işlemek, olması gereken bu etkileşimin ve alışverişin; Azerbaycan, Rusya, Kazakistan gibi tek bir medeniyet alanı için çoğunluk bakımından ele almaktır. Bu da evrenselliği, çıkış bakımından kendince bir değer taşır. İşte bu sempozyum, yapısı gereği böyle bir çeşitliliği sunuyor. Üstelik bunu İtalya'da, İtalyan meslektaşlarla yapıyor" diye konuştu.

Kendisinin aynı zamanda felsefe profesörü olduğunu ifade eden Gürsoy, "Bu proje, benim de üzerinde meşgul olduğum ortak barış diline büyük bir katkı hususiyeti taşıyacaktır. Katılımcılara ve emeği geçenlere tebriklerimi sunuyorum. Çünkü projeleri, medeniyetlerarası buluşmaya ve anlayışa hazırlık bakımından fevkalade öneme haizdir" dedi.

Milano Politeknik Üniversitesi Rektörü Prof. Alessandro Balducci de "Biz bu sempozyuma burada ev sahipliği yapmaktan son derece memnunuz. Çünkü, oldukça enteresan bir etkinlik. Biz de uluslararası programlara, etkinliklere son derece açık bir kurumuz. Türkiye ve Azerbaycan, asırlık kültürleri olan iki ülkeler ki bu çok önemli. Burada daha önemli olan sempozyumun konusu kültürel miras, bu bizim için de önem arz ediyor" ifadesini kullandı.

-Gelecek yıl Viyana'da-

Sempozyum Eş Genel Sekreteri ve düzenleyicilerinden Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği'nden Ahmet Aytaç da önceki yıllarda bu etkinliği

"Suriye, Mısır ve İspanya" gibi ülkelerde gerçekleştirdiklerini anımsatarak, bu yıl Milano Politeknik'te yapılan ve geleneksel hale gelen etkinliğin gelecek yıl Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılmasının düşünüldüğünü ifade etti.

Dost ve kardeş ülke olarak nitelediği Azerbaycan ile Türkiye'nin İtalya'da, Türk kültürünü ve Türk sanatını tanıtmasının çok faydalı bulduğunu dile getiren Aytaç, "Büyük Atatürk'ün söylediği gibi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli, kültürdür. Kongremizde iki temel üzerine oturuyor, sanat ve kültür. Bu etkinliklerdeki tek amacımız; Türk kültürünü ve Türk sanatını diğer dünya ülkeleri ile paylaşmaktır" dedi.

Sempozyumun İtalyan Eş Genel Sekreteri Prof. Ezio Arlati de "Bu organizasyonun amacında iki beklenti var. Bunlardan biri, Türk ve İtalyan kültürünün karşılıklı birbirini tanıması. Her iki kültürün de çok büyük geçmişleri var. Burada çok fazla fikri ve değerleri paylaşabileceğimiz bir ortam ve olanak var. Bir diğer amacı da sadece kültürel anlamda değil, ekonomik olarak da ilişkileri sıkılaştırmak" ifadesini kullandı.

Sempozyumun düzenleyicilerinden Azeri MİRAS Derneği Başkanı Fariz Khalili de İtalya'dan Türk dünyasına yoğun bir merakın söz konusu olduğunu belirterek,

"Umuyoruz ki bu sempozyum İtalya, Azerbaycan ve Türkiye bilim adamlarını daha da yakınlaştıracaktır" dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ da güncel siyasi bir konunun olmadığı bilimsel bir toplantıyla Türk kültürünü uluslararası alanda tanıtmayı hedeflediklerini, bu nedenle önemli bir hizmet gerçekleştirdiklerini aktardı.

Sempozyumun açılışının ardından Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Gürsoy, etkinliğe ev sahipliği yapan Milano Politeknik Üniversitesi'nde Türk kültürüne ait el işçiliğinden oluşan eserlerin sergisini gezdi.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Tarkan Demir - MİLANO

Kaynak: AA / Güncel

Kenan Gürsoy Vatikan İtalya Milano Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title