Haberler

Tuncelili Kadınlar, Erkeklerin Yaptığı Bakır İşlemesine El Attı

Tuncelili kadınlar, erkeklerin yaptığı bakır işlemesine el attıTUNCELİ'nin Pertek ilçesinde genelikle erkeklerin uğraşı olarak bilinen bakır işlemeciliğine gördükleri kurslardan sonra el atan kadınlar, bakırı işleyerek sanat eserlerine dönüştürüyor.

Tuncelili kadınlar, erkeklerin yaptığı bakır işlemesine el attı

TUNCELİ'nin Pertek ilçesinde genelikle erkeklerin uğraşı olarak bilinen bakır işlemeciliğine gördükleri kurslardan sonra el atan kadınlar, bakırı işleyerek sanat eserlerine dönüştürüyor. Bakır işlemeciliği atölyesinde çalışan 10 kadın, Tunceli Valiliğinin verdiği siparişleri bitirdiklerini ve şimdi diğer kurum ve kuruluşlardan gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'de daha çok Erzincan ve Gaziantep yöresinde yapılan bakır işleme sanatını, artık Pertek ilçesinde de açılan kurs ile kadınlar kadınlar tarafından yapılmaya başlandı. Geçen yıl Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan kursuna katılan 30 kadından 10'u, yüzyılardır erkek sanatı olarak bilinen bakır işleme sanatına el attı. Usta öğretici Nazım Civan tarafından verilen kursa katılan Pertekli kadınlar, bakır üzerine birçok işlemeyi başarıyla gerçekleştirirken, her türlü bakır eşyanın üzerine boyama ve çizim dahil ele emeği ile sanat eserleri yaratıyor.

Kursun ardından usta öğretici Nazım Civan ve işletme sahibi Mevlide Zorlu tarafından açılan atölyede çalışan 10 kadın, önce Tunceli Valiliğinin verdiği hediyelik eşya siparişini tamamladı. Sırada bir çok kurum ve kuruluşun siparişleri olduğunu anlatan Mevlide Zorlu, 3 ay ustamızdan kurs gördük. Daha önce Erzincan yöresinde bakır işleme sanatı yapan hocamız bize çok yardımcı oldu. Şimdi birlikte bu işi Pertek'te kadınlar ile birlikte yapıyoruz. Ev eşyaları, süs bakır eşyaları ve mutfak eşyaları üzerinde işlemeyi başarıyla yapıyoruz. Özellikle vazo, çaydanlık, tepsi, saat fincan takımı gibi ev eşyaları üzerinde kadınlar el emeği göz nuru ile inanılmaz desenler ve bu desenlere mine tabir ettiğimiz boya sanatı ve el sanatı ile birçok süsleme yapıyoruz. Erkek sanatı olarak bilinsede artık bakır işleme sanatını kadınlar başarıyla yapıyordedi.

Pertek Bakır işleme atölyesinde çalışan kadınlardan olan Zuhal Altun ise, bakır işlemeciliğine kadın elinin değmesi önemli olduğunu dile getirerek, Ben 3 ay kurs gördüm. Elimiz gayet yatkın. Şu an profesyonel olarak yapıyoruz, en zorlu işlemeyi bile başarıyla yapıyoruz. Şu vazo üzerindeki süsleme ve işlemeyi ben yaptım. Bu vazo bir haftada tamamlanıyor. Bu işi erkekler yapsa da artık kadın eli değdi ve göz nurumuzu ile başarıyla yapıyoruz diye konuştu.

Atöyle çalışanlarından Elif Korkmaz da, sanat eserleri ortaya çıkardıklarını ifade ederek, Bu çaydanlıği ben yaptım. Her türlü ince işçilik ve süs sanatı var. Çıkmaz boya ile bir sanat eserleri ortaya çıkarıyoruz. Artık güç kadınlarda ve Pertekli kadınlar Türkiye'ye örnek olacak dedi.

Usta öğretici Nazım Civan ise, kurs verdiği kadınların kendisinden daha güzel işler ortaya çıkardığını, birçok süs ve mutfak bakır eşyasını çok başarılı bir şekilde işliediklerini ve tek isteklerinin kurum ve yetkililerin kendilirine sahip çıkması olduğunu söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erzincan Türkiye Tunceli Pertek Politika Güncel Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title