Haberler

Topraklarımızdaki Erozyon Kaybı Azaldı"

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Danışmanı Prof. Dr. Orhan Doğan, 1982 yılında 300 milyon ton toprak kaybı yaşanan Türkiye'de bu rakamın 2013 yılında 178 milyona düşürüldüğünü belirterek, "Topraklarımızdaki erozyon kaybı azaldı.

ÖZGÜN TİRAN - Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Danışmanı Prof. Dr. Orhan Doğan, 1982 yılında 300 milyon ton toprak kaybı yaşanan Türkiye'de bu rakamın 2013 yılında 178 milyona düşürüldüğünü belirterek, "Topraklarımızdaki erozyon kaybı azaldı. Bunları parasal olarak ele alırsak, 1 milyar 51 milyon liralık yıllık toprak kaybını önlemeden dolayı kazancımız var." dedi.

Erozyonla mücadele kapsamında çalışmalar yürüten emekli öğretim üyesi Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda bu yönde önemli faaliyetlerde bulunulduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarının çalışmaları sonucu Türkiye topraklarının erozyon kaybının en alt seviyelere indiğini vurgulayan Doğan, erozyonla mücadele kapsamında kentten kırsala dönüşlerin bile olduğunu kaydetti.

Mücadelenin önemine değinen Doğan, "1982 yılında 300 milyon ton toprak kaybı yaşanan Türkiye'de bu rakamlar 2013 yılında 178 milyona düşürülmüştür. Topraklarımızdaki erozyon kaybı azaldı. Bunları parasal olarak ele alırsak, 1 milyar 51 milyon liralık yıllık toprak kaybını önlemeden dolayı kazancımız var. Çalışmalarımızı daha etkili bir biçimde yapmalıyız. Bu sonuçlar çalışmalar ile oluyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye erozyonla mücadelede başarılı ülkeler arasında yer alıyor"

Türkiye'nin erozyonla mücadelede başarılı ülkeler arasında yer aldığını aktaran Doğan, şöyle devam etti:

"ABD bile erozyonu büyük kaynaklarına rağmen yok edemiyor. Ancak Türkiyemizde erozyonun azalması için çalışmalar yapılıyor. Türkiye'de şehirden kırsala geriye dönüş bile var. Bu başarılı çalışmalardan kaynaklıdır. Tarımsal alanların yüzde 59'unda, meraların yüzde 64'ünde, orman alanlarının ise yüzde 54'ünde çeşitli derecelerde erozyon var. Bu erozyon olayını sadece bir toprak kaybı olarak düşünmemek gerekir. Bitki, besin maddeleri de kayboluyor, toprağın verimliliği yok oluyor. Toprağın verimliliğinin de kaybolması çölleşmeyi tetikelemesi demektir. Göçlerin hızlanmasına neden oluyor. Bu nedenle erozyon ile mücadelede çok önemli adımlar atılması gerekiyor."

"Vatandaşlarımızın bilinç düzeyi arttı"

Doğan, vatandaşların erozyonla ilgili bilinç düzeyinin artığına işaret ederek, bunda sivil toplum örgütü temsilcilerinin rolünün büyük olduğunu söyledi.

Erozyonla mücadelede toprağın asıl sahibi çiftçilerin bilinçli gerektiğini vurgulayan Doğan, ufak çalışmalar, ekim ve dikimlerle erozyanla mücadele edilebileceğinin altını çizdi.

Türkiye'de daha fazla su erozyonun meydana geldiğini belirten Doğan, "Türkiye'de meydana gelen erozyon olaylarının yüzde 99,5'i su erozyonudur. Rüzgar erozyonu ise çok az seviyelerde. En çok rüzgar erozyonu ise Iğdır'da meydana gelmektedir." diye konuştu.

Doğan, 1960'lı yıllarda Türkiye'de başlayan rüzgar erozyonu ile mücadele sonucu rüzgar erozyonunun neredeyse bittiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Orhan Doğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title