Haberler

Tohum Otizm Vakfı tarafından 'Dünyada ve Türkiye'de Otizmin Son 20 Yılı' sempozyumu düzenlendi

Güncelleme:

Tohum Otizm Vakfı, İstanbul Kültür Üniversitesi ev sahipliğinde otizmli çocukların eğitiminde daha etkili ve kapsayıcı stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla sempozyum düzenledi. Sempozyumda otizmin son 20 yılına dair gelişmeler ve vakfın çalışmaları tartışıldı.

Tohum Otizm Vakfınca, "Dünyada ve Türkiye'de Otizmin Son 20 Yılı" sempozyumu düzenlendi.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, İstanbul Kültür Üniversitesi ev sahipliğindeki sempozyumda, otizmli çocukların eğitiminde daha etkili ve kapsayıcı stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amaçlandı.

Tohum Otizm Vakfı Başkanı Aylin Sezgin, sempozyumun açılışında, otizmli çocukların erken tanı ve özel eğitimle topluma kazandırılması için çalıştıklarını, bugüne dek 830 bin 822 otizmli çocuğun ve ailenin hayatına dokunduklarını söyledi.

Sezgin, gelecek dönemde de her otizmli çocuğun potansiyelini en üst düzeyde geliştirebilmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Ev sahibi üniversite adına konuşan Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe ise Tohum Otizm Vakfının bir paydaşı olmayı, insana ve topluma karşı sorumluluklarının bir parçası olarak gördüklerini kaydetti.

Otizmin son 20 yılının psikiyatri, eğitim ve çalışma hayatı olmak üzere üç ana oturum başlığında tartışıldığı sempozyumda, vakfın 20 yılı aşkın süredir hayata geçirdiği proje ve faaliyetler ile Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları'nın çalışmalarına yer verildi.

"Psikiyatride Otizmin Son 20 Yılı" oturumunu yöneten Prof. Dr. Yankı Yazgan, son 20 yıldaki gelişmelere bakıldığında otizmli bireylerin tedavilerinde devrim düzeyinde bir gelişme olmadığını gördüklerini, ancak bunun olumsuz algılanmaması gerektiğini kaydetti.

Yazgan, "Bu bizlere daha çok 20 yıllara ihtiyacımız olduğunu, ülkemizde ve dünyada bu alanda daha çok kuruluşun çalışması gerektiğini gösteriyor." dedi.

Eğitimde Uygulamalı Davranış Analizi modelinin son 20 yılının tartışıldığı ikinci oturumda Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu, dünyada otizmde son 20 yılda ne gibi gelişmeler olduğuna bakıldığında, birçok ülkenin kapsayıcı eğitimi yasal düzenlemelerine eklediğinin görüldüğünü söyledi.

Türkiye'de de toplumsal alanda otizm farkındalığında artış olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, ancak otizmli bireyler için özel ve genel eğitimin birlikte çalışacağı bir sistemin vakit kaybedilmeden kurulması gerektiğini kaydetti.

Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları öğrencisi Selin Zülal Önal da doğduğu günden bu yana bir otizmli olarak yaşadığı zorlukları, eğitim ve ailesinin desteğiyle zorlukların üstesinden nasıl geldiğini, çalışma hayatına nasıl dahil olduğunu anlattı.

Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya, sempozyumun kapanışındaki konuşmasında, kuruldukları günden itibaren erken tanının önemini ve buna eşlik eden özel eğitimin yaratacağı farkı vurguladıklarını söyledi.

Fırsat eşitliğinin her birey için önemine işaret eden Karakaya, otizmli bireylerin yaşamda fırsat eşitliğini yakalayabilmeleri için eğitimin ilk şart olduğunu dile getirdi.

Karakaya, Türkiye'de 2 milyonun üzerinde otizmli birey ve bu durumdan etkilenen 8 milyonun üzerinde aile ferdi, 0-18 yaş grubunda 700 bine yakın otizmli çocuk ve genç olduğunu anlattı.

Sayıların azımsanamayacağını vurgulayan Karakaya, şunları kaydetti:

"Ancak bunlardan sadece 42 bine yakını eğitime ulaşabiliyor. İŞKUR verilerine göre iş gücünde 100 otizmli birey yer alıyor. Oysa otizmliler hayatın her alanında okulda, işte, sosyal hayatta varlar. Otizmli her bir birey için eğitim, sosyal yaşam ve yetişkin yaşam dinamikleri farklılık gösteriyor. Dolayısıyla her bir otizmlinin kendine özgü ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve toplumsal kabulünü sağlamak için toplumun her bireyinde otizm farkındalığı yaratmamız gerekiyor. Otizmde eğitim konusunda yeni, kapsayıcı ve bilimsel dayanağı olan uygulamaları araştırmaya, bunları ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA / Güncel

Kültür Üniversitesi Sempozyum İstanbul Türkiye Otizm Çocuk Sağlık Güncel Haberler

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 9 HAZİRAN 2024: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? YKS en geç giriş saati kaç? YKS sınavına en geç saat kaçta girilir, kaçta kapılar kapanır? YKS kapılar kaçta açılıyor? YKS sınavı saat kaçta başlıyor, içeri kaçta giriliyor? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2024? YKS cevap anahtarı hangi tarihte, ne zaman yayınlanacak? Bugün sınav kaçta bitiyor? Bugün ÖSYM YKS sınavı saat kaçta bitecek? AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır? YKS sınavı saat kaçta bitecek? Bugün AYT sınavı saat kaçta, ne zaman bitecek 2024? AYT ve YDİL Sınavları Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor? Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sarılan öğrenci Nihal ve Bahar Candan'ın kardeşi çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title