Haberler

Tarihi Mobilyalar 21. Yüzyıla Gülümsüyor

Güncelleme:

Türkiye'nin modern mobilya tarihi gün yüzüne çıkıyor. Kimi zaman film karelerinde izlediğimiz ya da büyükannelerin evlerinin bir köşesinde sessizce tarihi yansıtan mobilyaların izi, İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim üyelerince sürülüyor.

" Türkiye'deki Modern Mobilya Tasarımını Anlamak, Arşivlemek ve Sergilemek" başlıklı projesiyle 1930, 1950 ve 1960'lar Türkiye'sinde üretilen mobilyaların günümüze ulaşanları mercek altına alınıyor. Mobilyaların yapımlarının inceleneceği projede, o dönemlere ait eşyalardan sergi açılacak ve dijital arşiv oluşturuluyor.

İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav yürütücülüğünde, Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Hasırcı, Öğretim Üyesi Tom Keogh, Araştırma Görevlileri Seren Borvalı ile Hande Atmaca tarafından gerçekleştirilen projede, toplum gözünde "tarihi" mobilya konusunda farkındalık yaratmak amaçlanıyor. Projenin yürütücüsü Yrd. Doç. Dr Zeynep Tuna Ultav, "Çalışmamızı, Kübizm ya da Fonksiyonel Mimarlık Dönemi olarak tanımladığımız 1930'larla, 1950 ve 1960'lardaki Uluslararası Üslup Dönemi olarak tanımlanan 20. Yüzyıl Türkiye'sinin modern mimarlık tarihi dönemleriyle ilişkilendireceğiz. Bu kapsamda, Türkiye'de tasarlanmış ve üretilmiş olan modern mobilyaları içerecek bir sergi açacağız. Sergi sonrasında basılı bir katalog ve dijital bir arşiv oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Sergide,15 özgün modern mobilyanın yer alacağını, etkinliğin bir yıl içinde tamamlanacağını bildiren Yrd. Doç. Dr. Ultav, tarihi mobilyaların koruma altına alınmadıkça gelecekte izlerini sürmenin mümkün olmadığını söyledi. Böyle bir çalışmayla 20. Yüzyıl Türkiye'sindeki modern mobilya hakkında tarih yazımına yardımcı olunacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ultav, "Projeyle bir yandan mimarlık ve iç mekân tasarımı ele alınacak diğer yandan da zamanın Türk sanatındaki değişimlere de dokunulacak. Bu ürünleri ortaya çıkararak farkındalık yaratmak, korumak ve analiz etmek adına da önemli bir adım atılmış olacak. Dökümantasyon eksikliği mobilya tarihinin bu dönemine ait büyük bir boşluk yaratmıştır. Sergi ve dijital arşivin tasarım okullarında kullanılabilmesi, konferans ve makalelerle uluslararası platformda diğer akademisyenlere ulaşması çalışmanın hedeflenen amaçları arasında yer alıyor" diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Ultav, ilk incelemeyi Ödemiş'te bulunan Sim Mobilya'da gerçekleştirdiklerini de bildrdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Zeynep Tuna Türkiye Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Afra Saraçoğlu için 'Sahnede tacize uğradı' dediler, gerçek çok başka çıktı

Afra Saraçoğlu için "Sahnede tacize uğradı" dediler, gerçek çok başka çıktı

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title