Haberler

Suriyeli Heykeltıraş, Sanatını Mermer Ocağında Yaşatıyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Taş ocağından genel ve detay görüntüler-Heykeltraşın çalışmalarından detaylar-Heykeltraş Jamil Cacha ile röp-Portsan Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Aksoy ile röp Suriye'de kurduğu sanat galerisinin DAEŞ terör örgütü tarafından yıkılması üzerine ailesiyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli heykeltıraş Jamil Cacha, Burdur'daki mermer ocağında sanatını yaşatmaya devam ediyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Taş ocağından genel ve detay görüntüler-Heykeltraşın çalışmalarından detaylar-Heykeltraş Jamil Cacha ile röp-Portsan Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Aksoy ile röp Suriye'de kurduğu sanat galerisinin DAEŞ terör örgütü tarafından yıkılması üzerine ailesiyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli heykeltıraş Jamil Cacha, Burdur'daki mermer ocağında sanatını yaşatmaya devam ediyor.Suriye ile Türkiye arasındaki bir sınır köyünde iki çocuğu ve eşiyle yaşayan Suriyeli heykeltıraş Jamil Cacha, burada sanat galerisi kurarak eserler yapmaya başladı. Yaklaşık 40 yıldır serpantin taşından heykeller yapan Cacha, eserlerinden oluşan bir de heykel müzesi kurdu. Suriye'deki iç savaşın çıkmasının ardından Cacha'nın kurduğu sanat galerisi DAEŞ terör örgütü mensupları tarafından yağmalandıktan sonra yıkıldı. - Ocaktan doğal taşlar topluyorAilesiyle yürüyerek Türkiye'ye gelen Cacha, buradaki bir tanıdığının aracılığı ile Burdur'un Bucak ilçesindeki Portsan Mermer Ocağı'na geldi. Burada şirket yetkilisi Süleyman Aksoy'un teklifi üzerine Cacha için sanat atölyesi kuruldu. Her gün ocağı gezerek heykellerinde kullanacağı taşları toplayan Cacha, mermer ocağında yaklaşık 2 ayda 20'ye yakın heykel yaptı. Ocakta çalışan işçilerin de zaman zaman bulduğu ilginç taşları (Belki işine yarar) diye verdiği Suriyeli heykeltıraş, eserlerini İstanbul'da ve Burdur'da açacağı sergiler ile sanatseverlerin beğenisine sunmak istiyor. - "Benim özgür olmam önemli değil, sanatım özgürleşti"Suriye'deki iç savaştan önce Hollanda, Fransa, Kuveyt ve Ürdün'de sergiler açtığını anlatan Cacha, "Suriye'de serpatin taşı kullanıyordum. Bu mermer ocağında traverten taşının bulunduğunu gördüm. Bu taş bana ilham kaynağı oldu. Mermer ocağı yakınındaki Kremna antik kentinden esinlenerek heykeller yapmaya başladım. Burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Suriye'de özgürlüğüm gitmişti. Benim özgür olmam önemli değil, sanatım özgürleşti. Yıllarca emek verdiğim heykellerim yok oldu. Burada yeniden sanatımı yapmaya başladım" dedi.Portsan Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Aksoy ile şirketlerinde çalışan Suriyeli satış temsilcisinin aracılığıyla Cacha'nın Bucak'a geldiğini ifade etti. Mermer ocağına geldikten sonra Cacha'nın taşlardan küçük heykeller yaptığını alatan Paksoy, "Bu heykeller onun ne kadar büyük sanatçı olduğunu bize gösterdi. Kendisine burada kalmasını teklif ettik. O da kabul etti. Çevredeki antik kentleri işleyerek eserler oluşturmasını istedik. Mermer ocağından çıkan doğal taşların başka yüzlerini bize gösterdi. Böyle bir sanatçının topluma yeniden kazandırılmasını anlamında kendimizi mutlu hissediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Aksoy Türkiye Burdur Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI SEYRAN HAMİLE KALACAK MI? Yalı Çapkını Seyran ölecek mi? 4 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! YALI ÇAPKINI 68. BÖLÜM CANLI İZLE! #127916 Yalı Çapkını son bölüm tek parça FULL izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title