Haberler

Su kabağını sanat eserlerine dönüştürüyor

Güncelleme:

Su kabağını sanat eserlerine dönüştürüyor Kartal'da, hobi olarak başladığı su kabağı oyma işini meslek edindi Kartal'da yaşayan ve emekli olduktan sonra hobi olarak su kabağı oymacılığı ile ilgilenen 67 yaşındaki Cenep Önen, su kabaklarını adeta sanat eserine dönüştürüyor.

Su kabağını sanat eserlerine dönüştürüyor

Kartal'da, hobi olarak başladığı su kabağı oyma işini meslek edindi

İSTANBUL - Kartal'da yaşayan ve emekli olduktan sonra hobi olarak su kabağı oymacılığı ile ilgilenen 67 yaşındaki Cenep Önen, su kabaklarını adeta sanat eserine dönüştürüyor. Hobi olarak başladığı su kabağı oymacılığını meslek haline getiren Önen, su kabaklarını birbirinden farklı işlemler uygulayarak dönüştürüyor. Ustanın su kabağından yaptığı dekoratif lamba, abajur ve süs eşyası gibi ürünler büyük ilgi görüyor.

Kartal Yakacık Çarşı Mahallesinde yaşayan, emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı su kabağı oyma işinde kendi atölyesini kuran Cenep Önen, su kabağı işlemeciliği mesleği edinmiş oldu. 10 yıldır meslekle ilgilenen 67 yaşındaki su kabağı ustası, su kabağına kesme, delme, oyma, inceltme, yakma, vernikleme, boyama ve boncuk işleme gibi birçok işlem yapıyor. El emeği göz nuru işçilikten geçirdiği su kabaklarını dekoratif lamba, abajur ve süs eşyası gibi ürünlere dönüştürüyor. Anadolu kültüründe, bakliyat ürünlerinin korunması ve birçok farklı alanda kullanılan fakat gelişen teknoloji ve farklı ürünlerin hayata girmesiyle gözden düşen su kabağı, usta ellerin dokunuşları ile tekrar hayat bulmuş oluyor.

Su Kabağı ustası Cenep Önen," Ben bu işe emekli olduktan sonra hobi olarak başladım. 10 yıl oldu başlayalı. Amatörce başladığım bu iş yaptıkça meslek haline geldi. Kabak Türkiye'nin her tarafından geliyor. Kabak geldikten sonra ilk olarak dış temizliği, kapağının açılması, iç temizliği, şekil çizilmesi, delik delinmesi, boncuklama, boyama, vernikleme ve en son elektrik aksamının takılması ile yaklaşık 10 faklı işlem gördükten sonra bu gördüğünüz hale geliyor. Bu ürünlerin ömrü insan ömründen fazla görenler beğeniyor ilgi gösteriyor" dedi.

" Anadolu'da çok farklı kullanım alanları var"

Önen, " Su kabağı Anadolu'da su kabı olarak kullanılmasının yanında, pekmez kaynatmak, salça kaynatılması gibi eski dönemlerde bu su kabaklarının içinde zeytinyağı, üzüm şırası saklanması işleri var. Nedeni kabağın yapısı içeriden dışarıya, dışarıdan içeriye nemin geçmemesi. Günümüzde turistlik eşya yapımında kullanılıyor "dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yakacık Yerel Güncel Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title