Haberler

Spil Dağı Milli Parkı'ndaki Orman Yangını

"Kendiliğinden çıkabilecek, bu mevsim sıcaklarıyla camın, metalin ısınmasıyla olacak bir şey değil."

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Spil Dağı Milli Parkı'ndaki yangının kasıtlı olarak çıkarılmış olabileceğini belirterek

"Kendiliğinden çıkabilecek, bu mevsim sıcaklarıyla camın, metalin ısınmasıyla olacak bir şey değil. Arkadaşlarımız tüm bu ihtimaller üzerinde duruyor" dedi.

Daşöz, dün akşam saatlerinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla geniş bir alana yayılan yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

Yangında 20 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğünü ifade eden Daşöz, alanda coğrafi şartların zor olduğunu, yangının gece yarısı bastıran yağmura kadar sürdüğünü kaydetti.

Gece yarısı yağmurun da desteğiyle yangının söndüğünü anlatan Daşöz, orman teşkilatı, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, itfaiye ekipleri ile diğer kurum ve kuruluşların makine ve personel desteğiyle bölgede yoğun çalışmalar yapıldığını kaydetti.

"Yangın sonucunda maalesef hepimizi üzecek miktarda ormanımız yandı" diyen Daşöz, yangının tamamıyla söndüğünü, yangının söndürülmesinde yağışın büyük katkısı olduğunu vurguladı.

Vali Daşöz, yangının çıkış nedenini güvenlik birimlerinin araştırdığını, ancak henüz çıkış nedeninin tespit edilemediğini, değişik ihtimaller üzerinde durulduğunu söyledi.

Gazetecilerin yangının sabotaj olup olamayacağı konusundaki soruları üzerine Daşöz, şunları kaydetti:

"Rüzgarlı bir hava olması, karanlığın başlangıç saatleri olması bu ihtimallerden biri. Ama Kurban Bayramı'nın da devam ettiğini düşünürsek belki piknik olayları söz konusu olabilir. Onun dışında yanan bir sigara izmariti de olabilir. Ama hava yeterince soğuk ve rüzgarlı olduğu için kısa sürede yayıldı. Kendiliğinden çıkabilecek, bu mevsim sıcaklarıyla camın, metalin ısınmasıyla olacak bir şey değil. Arkadaşlarımız tüm bu ihtimaller üzerinde duruyorlar."

Daşöz, orman idaresinin milli parklar ile gerekli tespitleri yapmasının ardından yangın alanında yenileme çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ise yanan bölgede soğutma ve tespit çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Yaklaşık 20 hektarlık bir alanın yandığını gördük. Bu alan Kızılçam Koru Ormanı'dır. Yangından sonra orman teşkilatımız ve bizler, süratli bir şekilde yanan envali boşaltıp yerine ağaçlandırma yapacağız" dedi.

Üzücü bir hadise olduğunu, ama kısa zaman içerisinde yaraların sarılarak eski haline getirileceğini dile getiren Bayrak, "Spil Dağı Milli Parkı Manisalılar için vazgeçilmez bir alandır. Vatandaşların orman yangınlarına karşı daha duyarlı ve dikkatli davranmaları gerekir" diye konuştu.

Muhabir: Turgay Duyar /Senem Yazıcı

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MANİSA

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Daşöz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title