Haberler

Son Dakika! YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar: Üniversite sınavında barajın kalkmasıyla kalitenin düşeceğini söylemek makul bir eleştiri değil

Güncelleme:

Son dakika! YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, üniversite sınavında barajın kalkması sonrasında gösterilen tepkilere yanıt verdi. Özvar, "Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir. Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil. Sistem öğrenciler arasında rekabet getirecek. Kalitenin düşeceğini söylemek makul bir eleştiri değil." dedi.

YÖK tarafından 2022 YKS'den itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırıldı. TYT'nin sınav süresi 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacak. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak.

Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

"ÖĞRENCİLER ARASINDA REKABET GETİRECEK"

Milyonlarca öğrenci tarafından merak edilen konuyla ilgili YÖK Başkanı Erol Özvar bir açıklama yaptı. Özvar, "Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir. Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil. Sistem öğrenciler arasında rekabet getirecek. Kalitenin düşeceğini söylemek makul bir eleştiri değil. Daha fazla talebin olması, kontenjanlara daha fazla ilginin olması demektir." ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLERİMİZ KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI"

Özvar yeni sistemle ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: "Buna gitmemizin sebebi şu. Sınavlar eleme usulü de olabiliyor, başarı sıralaması usulü de olabiliyor. Biz elemeyi bir kenara bırakmış olduk. Türkiye'de üniversitelerimizde kontenjan olduğunu biliyoruz. Biz burada programların puanlarını düşürmüyoruz. Böyle bir uygulama öğrencilerin hiç soru çözmeden bölümlere gireceği anlamına gelmemektedir. Öğrencilerimizin bundan sonra yapabileceği tercihte bulunmaktır. Programlara nasıl kabul edilecek? Puanlarımızın yüksek olması gerekiyor. En yüksek puanı alan öğrenciden aşağıya doğru kontenjan ne kadar ise o kontenjana girebilen öğrencimiz o programa kayıt hakkı elde etmiş olacaktır. Puansız, sınavsız üniversiteye giren öğrenci demek değil. Öğrencilerimizin de aldığımız kararı memnuniyetle karşıladığını paylaşmaktadır."

"PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN BİR DÜZENLEME"

Gerek puanların belki yukarıya doğru seyretmesine de yardımcı olacaktır. Kalitenin düşeceğini, liyakatin azalacağını söylemek doğrusu çok haklı ve makul bir eleştiri olarak görülmemekte. Puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme. En yüksek puanı alabilen öğrenciler ancak programlara yerleşecektir. Puanı tutmayanın kayıt yapma hakkı olmayacaktır. Daha fazla sayıda öğrencinin kontenjanlara erişilebilir olması, tercih havuzunu doldurması anlamına geliyor. Sistem aslında daha dinamik bir sürece girmiş oluyor."

Erdem Aksoy
Haberler.com - Güncel

Erol Özvar Güncel Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (6)

cixs34:

neden baraj kalktı anlamadım zaten tercih yapabilen öğrenciler arasında rekabet oluyordu. YÖK başkanı talihsiz bir açıklama yapmış. siz üniversitelerde boşluk kalmasın diye yapmışsınız belli ki.. tamamen saçma bir eğilim olmuş.

72
11
yanıtYanıtla
Eğrioturdoğrukonuş:

Herekse okuma şansı. En az puan alan doktorluk tıp okuyacak değil heralde. ne var bunda. Zaten Zenginler çocuklarını yurt dışında paralı üniversitede okutup istediği belgeyi alabiliyor.

18
43
yanıtYanıtla
Tarık Arslan:

Bakan diyemiyor ki İmam hatiplerdeki eğitim sıkıntılı ve üniversiteye girme oranları düşük. Bu sayede bu durumu aşacağız dese daha gerçekçi olur. İmam hatiplerde ki eğitimi iyileştirmekten ziyade bu şekilde manevra yapılması bence çok yanlış.

42
15
yanıtYanıtla
Dr.Kimbel:

Hocam tabiki herkes üniversiteli olacak ülkemizde ne güzel kaliteside o kadar düşük olacak,ben çocugumu Harvard University gönderiyorum

23
28
yanıtYanıtla
Onder Yildiz:

boş tercih yapılmayan,üniversite bittiğinde iş imkanı olmayan bir sürü üniversite var.Bu boş kalan yerlerin sisteme kazandırılması vatandaşın daha fazla para harcaması demek.Siz siz olun üniversite bittiğinde iş imkanı yoksa gitmeyin paranızı harcamayın.

47
1
yanıtYanıtla
Levent DEĞİRMENCİ :

hangı kalıteden bahsedıyoruz turk unıversıtelrı dunya sıralamasnda kacıncı ona bakın unıversıteerımız yada lise orta okul dunya kalıte standrtında nerde en dıpın 1 tık ustunde kalıte derken

11
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title