Haberler

Meteoroloji Profesörü Orhan Şen'den İstanbul için "yağmur bombası" önerisi: Yüzde 30 yağış artırımı yapabilirsiniz

Güncelleme:

İstanbul'da barajların doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesine inerken, İTÜ Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen'den "yağmur bombası" önerisi geldi. Orhan Şen, yağmur bombası atıldığında yüzde 30 yağış artırımı yapılabileceğini dile getirdi.

İstanbul'daki barajların doluluk oranları, son 10 yılın en düşük seviyesi indi. Barajlarda suların çekilmesiyle birlikte İstanbul'da yağmur bombası uygulaması tekrar gündeme geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Yağmur bombası atıldığında yüzde 30 yağış artırımı yapabilirsiniz ve bu çok büyük bir miktar" dedi.

İstanbul'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız geçen ayların ardından barajlardaki doluluk oranları son 10 yılın en düşük seviyesine kadar düştü. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre İstanbul'da barajların doluluk oranları, yüzde 21 seviyesine kadar indi. İstanbul'daki olası su sıkıntısını gidermek için yağmur bombası çözüm olarak tekrara konuşulmaya başlandı. Bu konuda açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Profesörü Orhan Şen, yağmur bombası kullanılırsa yüzde 15 veya yüzde 30 arasında yağış artırımı yapabileceğini ve yüzde 30'un çok büyük bir su miktarı olduğunu ifade etti. Ayrıca İstanbul'un bir yıllık toplam yağışının 750 kg civarında olduğunu söyleyen Şen, bu sene ise 500 kg civarında düştüğünü ve İstanbul'un kuraklığa girdiğini belirtti.

Meteoroloji Profesörü Orhan Şen'den İstanbul için 'yağmur bombası' önerisi: Yüzde 30 yağış artırımı yapabilirsiniz

"YÜZDE 15 VEYA YÜZDE 30 ARASINDA YAĞIŞ ARTIRIM YAPABİLİRSİNİZ"

Pro. Dr. Şen, "Yağmur bombası ismi çok eskide kaldı. Yağmur bombası ismini kullanmıyoruz burada yağış artırımını kullanıyoruz. Yağış artırım projesi olarak dünyada bu şekilde anılıyor. Türkiye'de de bu şekilde anılmasında fayda var. Çünkü olmayan bir şeyi yapmıyoruz. Olan bir şeyi artırmaya çalışıyoruz. Fişek atarsınız bir dağ yamacından, roketle atılır ve orada patlatılır. İşte yağmur bombası ismi oradan geliyor. İstanbul'da, Ankara'da yapmaya kalkarsınız o metodu kullanamazsınız. Ne yapacaksınız bir uçak olacak. Uçak kanatlarına aletler takılacak, bir de o fişekler takılır. Pilot bir düğmeye basarak kaç tane fişek atmak istiyorsa onu yakar ve arkasında duman şeklinde çıkar, o çıkanlar da gümüş iyodür tanecikleridir. Genellikle bulutun cinsine bağlı olarak yüzde 15, yüzde 30 arasında yağış artırım yapabilirsiniz. Yüzde 30 çok büyük bir miktar aslında İstanbul'un bir yıllık toplam yağışı 750 kg civarındadır. Şimdi bu seneki 500 kg civarında. Yani kuraklığa girdik İstanbul'da. Bunlar geçici çözümlerdir kuraklığa kalıcı bir çözüm değildir. Bunun yerine su kaynaklarını iyi kullanmak, iyi yönetmek ve suyun planlamasını yapmak lazım" dedi.

"BARAJLAR YÜZDE 10'UN ALTINA DÜŞTÜĞÜNDE SUYUNUZ BİTTİ DEMEKTİR"

Yağmur bombasının bu zamanlarda atılabileceğini söyleyen Şen, "Türkiye'de yapılır mı evet yapılır, başarılıda olur. Bu işi bilim adamları ve teknisyenler yapabilirler. Hatta ve hatta bu tür uçaklar Türkiye'de var. Bizdeki bir havaalanında oraya koğuşlandırılır. Yağmurlu kış mevsiminde yapılır. Dünyada yapılıyor hem tarımsal açıdan da yapılıyor. Sadece İstanbul olarak değil. Bunu iki, üç tane uçak ile Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yerlerde yapılır. Bu bir kesin çözüm değildir. Barajlar yüzde 10'un altına düştüğünde suyunuz bitti demektir. Çünkü dip suyu vardır ve o suyu alamazsınız. Hem pompa yeterli değildir, hem de orada canlılar vardır. Şu anda yüzde 20 civarında barajlar İstanbul için konuşuyorum. Yapılırsa yani bu zamanlarda yapılabilir veya sene içinde programlama yapılabilir. Otururuz da yaparız da. Çünkü daha önce de İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de yapıldı ve başarılı olundu. Yerli ve milli olarak yapılması lazım. Bir yağmur artırım projesinde bir buluta çıktığınız zaman en fazla üç veya beşte yağmur dileği atarsınız ki 20 şer gramdan yani 100 gramı bile geçmez neredeyse yani gümüş iyidir çevreye zarar düşünürsek hiç önemli değil fotoğrafçılıkta çok daha büyük miktarda kullanılmakta zaten" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Teknik Üniversitesi Orhan Şen İstanbul Türkiye Haberler

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

ABD'li ünlü şarkıcı Puff Diddy'den sevgilisine şiddet! Otel koridorunda tekme tokat dövdü

ABD'li ünlü şarkıcı Puff Diddy'den sevgilisine şiddet! Otel koridorunda tekme tokat dövdü

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

500

Yorumlar (11)

leduni:

Ha bi tek Allahın işine karışmadığınız kalmıştı.

5
2
yanıtYanıtla
aga:

olayin iyi tarafi sut verilecek onu icer halk

4
0
yanıtYanıtla
Kenan:

Imamoglu sizi kurtarir merak etmeyin

0
3
yanıtYanıtla
MERSİN 33:

İnsanın aklına gelmiyorda değil yani . Bundan önceki tarihlerde yani evvel zaman içinde kalbur saman içinde de mi böyle yapılıyordu ? Yapıyorlardı da '' Baaak Allah bizi mahçup etmiyor, bizi darda bırakmıyor mu diyorlardı ?''Ya da yağmur duasına çıkıp arkasından da yağmur bombası mı atıyorlardı ? Ben çok kötü kalpliyim yaaa . Masumane bir yağmur bombasını nerelere çektim !

0
2
yanıtYanıtla
es:

zengınlerın yoksullara acıması merhemetı kalmadı örnegın dukkan daıre sahıplerı aç gözlü olunca kıracılaraına karsı felaketler olacaktır haram kazanc cogaldı ülkede fakırin hakkını haksız yıyenler coğaldı

1
0
yanıtYanıtla
Osi61:

şu mühim habere kimse yorm yapmamış enteresan durum içler acısı belkide yakında su yüzünden savaşlar çıkacak ama benim vatandaşım ünlülerin haberlerini dikkatlice okuyup onlara kapak yorumlar yazmak için uğraş veriyor

1
0
yanıtYanıtla
DÜLGER:

YAĞMUR BOMBASI ATMAK İÇİN GEREKLİ KOŞULLARIN OLUŞMASI LAZIM . . YANİ ÖNCE HAVANIN BULUTLU VE BULUTLARIN NEM ORANIN VE İÇİNDE BARINDIRDIĞI SU ORANININ BİLİNMESİ GEREKİR YOKSA AÇIK HAVADA VE YETERLİ DOYUMA ULAŞMAMIŞ BİR BULUT KÜTLESİNE YAĞMUR BOMBASI ATARAK SONUÇ ALAMAZSINIZ. . . SAYIN ORHAN ŞEN KEŞKE BUNLARIDA AÇIKLASAYDI DAHA İYİ OLURDU. .

0
0
yanıtYanıtla
Emine:

Ciddi susuzluk tehlikesiyle karşı karsiyayiz

0
0
yanıtYanıtla
bülent duman:

ne gerekiyorsa yapılsın . son dakikaya kadar beklenmesin

0
0
yanıtYanıtla
Word:

Bu cahap zihniyeti nerenin basina gelirse Allah oranin belasini veriyor

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title