Haberler

Son dakika haberleri: Tokayev: "Kazakistan, Hazar'ın her zaman dostluk denizi olmasından yana"

Güncelleme:

Bir son dakika haberine göre Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 5 ülkenin paylaştığı Hazar Denizi'nin her zaman dostluk, iyi komşuluk ve karşılıklı iş birliğinin denizi olmasından yana olduklarını bildirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 5 ülkenin paylaştığı Hazar Denizi'nin her zaman dostluk, iyi komşuluk ve karşılıklı iş birliğinin denizi olmasından yana olduklarını bildirdi.

Tokayev, bu kez Türkmenistan'ın ev sahipliğinde başkent Aşkabat'ta düzenlenen 6.Hazar Devletleri Zirvesi'ne katıldı.

Hazar Denizi'nin hukuki statüsüne kavuştuğu Aktau'taki tarihi zirvenin üzerinden 4 yıl geçtiğini ve bu süre zarfında dünyada çok şey değiştiğini belirten Tokayev, "Koronavirüs salgını, artan jeopolitik gerilimler ve diğer zorluklar, Hazar bölgesinin istikrarını ve sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için güçlerimizi daha fazla birleştirmemiz gerektiğini gösteriyor." dedi.

Tokayev, mevcut dönemde jeostratejik konumu, zengin doğal kaynakları ve geçiş potansiyeliyle Hazar Denizi'nin öneminin arttığına dikkati çekerek, "Şunun altını çizmek istiyorum ki Kazakistan, Hazar Denizi'nin her zaman dostluk denizi olmasından yana. Aktau Zirvesi, tüm dünyaya Hazar bölgesi devletlerinin en karmaşık sorunlarını yalnızca barışçıl yollarla, iyi komşuluk ruhu içinde çözebilecek kapasitede olduğunu gösterdi." ifadelerini kullandı.

Bunun açık kanıtı olarak uzun yıllar süren müzakerelerin sonucunda Aktau Zirvesi'nde Hazar Denizi'nin hukuki statüsüne ilişkin imzalanan sözleşme olduğunu kaydeden Tokayev, "Bugün ilk önceliğimiz, söz konusu sözleşmenin tez zamanda yürürlüğe girmesini sağlamak olacak." dedi.

Tokayev, ayrıca Trans Hazar Koridorunun Avrupa, Orta Asya ve Çin arasındaki transit akışındaki artan önemine ve gelecek vadeden Kuzey ve Güney koridorunun geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Bölgede gıda güvenliğinin güçlendirilmesi için modern bir lojistik altyapıya ihtiyaç olduğunu belirten Tokayev, "Minimum maliyetli Hazar Bölgesi Gıda Merkezi'nin oluşturulmasını öneriyoruz." diye konuştu.

Tokayev, bunun yanı sıra Hazar Denizi'nde sürekli toprak altının aktif olarak işletilmesi, Ural nehrinin denize akan suyunun üç kat azalması gibi faktörler nedeniyle oluşan çevre riskleri karşısında iş birliği yapma çağrısında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Hazar Denizi Kazakistan Güncel Haberler Son Dakika

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

'Geç saatte dışarı çıkma' cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

"Geç saatte dışarı çıkma" cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

Bakmadan Geçme

İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 29 Mayıs Çarşamba İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? 30 Mayıs Çarşamba yarın okullar tatil mi, okul yok mu? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Matematik seçmeli ders mi olacak? İletişim Başkanlığından açıklama geldi Survivor kim kazandı? 29 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? #129300 Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 29 Mayıs Çarşamba 2024? #129300 Şahane Hayatım 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Mayıs Şahane Hayatım yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Akran zorbalığı nedir? Akran zorbalığı ile nasıl başa çıkılır? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Almanya-Türkiye Milletler Ligi maçı canlı izle! ALMANYA- TÜRKİYE VOLEYBOL MAÇI (HD) İZLEME LİNKİ BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bittin Sen filmi oyuncuları kim, konusu ne? Bittin Sen filmi ne zaman, nerede çekildi? #128250 Rekabet Kurumu'ndan beyaz et firmalarına ceza! Hangi firmalar ceza aldı, neden ceza aldılar? Hansi Flick kimdir, kaç yaşında? Barcelona'nın yeni teknik direktörü kim? Hababam Sınıfı ne zaman, nerede çekildi? İlk Hababam Sınıfı kaç yılında çekildi? #128250
Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title