Haberler

"Siyah İnci"Nin Taşların Arasından Sızan "Altın Damlalar"I

Yaklaşık bin yıllık taş baskı yöntemiyle üretilen zeytinyağları, eşsiz lezzetiyle yurt dışında da ilgi görüyor Her biri 1,5 ton ağırlığında iki büyük taşın altında ezilen zeytinlerden oluşan hamurlara, çuvalların arasında 96 tonluk pres uygulanarak zeytinyağının elde edildiği bu sistem, sadece birkaç fabrikada kullanılıyor.

ZAFER AKPINAR - Yaklaşık bin yıllık taş baskı yöntemiyle üretilen zeytinyağları, eşsiz lezzetiyle ilgi görüyor. Sabah kahvaltılarının ve salataların aranan lezzeti taş baskı zeytinyağı, yurt dışından da büyük talep alıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, mitolojide adı sıkça geçen, uzun yıllardır bereketin ve dallarıyla barışın simgesi olan zeytin ağaçları, uzun ömürleri dolayısıyla "ölümsüz ağaç" olarak nitelendiriliyor. Yüzyıllardır şifa ve sağlık deposu olarak bilinen, her biri büyük bir özenle toplanan "siyah inci" olarak nitelendirilen yağlı meyvelerinden farklı yöntemlerle zeytinyağı elde ediliyor.

Bu zeytinyağları, üretim metoduna göre sınıflandırılırken, verdiği lezzetiyle belki de en çok taş baskı olanları seviliyor. Yurt içi ve yurt dışında sabah kahvaltılarının ve salataların aranan eşsiz lezzeti taş baskı zeytinyağları, bin yıllık yöntemle üretiliyor.

Bu yöntemde, en yüksek verim olgunlaşan zeytinlerden alınıyor. Elle ya da çırpma yöntemiyle hasat edilen "ölümsüz ağacın siyah incileri", fabrikaya getirildiğinde önce yıkamadan geçiriliyor ve bantlar yardımıyla taşların bulunduğu sisteme veriliyor.

- 1,5 tonluk taşın altında 25 dakika eziliyor

Burada hem kendi ekseni etrafında hem de bulunduğu hazne içinde dairesel dönen 1,5 tonluk iki taşın altında 25 dakika ezilen ezilen zeytinlerden, çekirdeğiyle birlikte hamur meydana geliyor. Buradan başka bir bölüme geçirilen hamur, makine yardımıyla çuvalların arasına alınıyor ve üst üste konularak prese sunuluyor. Alttan su basıncı vasıtasıyla yaklaşık 96 tonluk pres uygulanarak, hamurun içindeki yağ ve su ayrılıyor. Ayırıcı yardımıyla da su uzaklaştırılıp, zeytinyağı elde ediliyor.

Yaklaşık 50 yıldır zeytinyağı üreticisi olan Bekir Atabek, diğer kontinü sistemlerde kapalı alanda zeytinyağı üretildiğini belirterek, "Yüksek devirli ve kapalı sistemdir. Taş baskı sistemi ise tamamen açıktır ve zeytinin içindeki alkol uçtuğu için daha lezzetli oluyor. Bu yöntemi kullanan fabrika sayısı azaldı. Maliyeti yüksek olduğu için fazla üreten yok" dedi.

Yarım asırlık başka bir fabrikanın sahibi Agah Ferhatoğlu ise taş baskı zeytinyağı üretiminin ilk ne zaman yapıldığının tam bilinmediğini ifade ederek, "Yaklaşık bin yıldır üretildiği biliniyor. Edremit Körfezi'ndeki firmalar, Türkiye'nin hemen her yerine ve Avrupa ülkelerine taş baskı zeytinyağı gönderiyor. Farklı bir lezzete sahip olması, ilgiyi artırıyor. Litresi diğer metotlarla üretilenlerden daha pahalı ancak alıcısı çok" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Güncel

Siyah İnci Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title